用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享小一面試的技巧和陷阱 (完結篇 + 七巧板技巧) ...
樓主: TYYC
go

分享小一面試的技巧和陷阱 (完結篇 + 七巧板技巧)   [複製鏈接]

睇完D題目真係覺得好變態,我個女五歲咋大佬,考埋D咁嘅嘢?????

回覆:分享小一面試的技巧和陷阱 (Aug-28 Updated)

就算唔識答,你女女講到咁詳細俾你知,已經係超叻。好多連問左咩都唔講唔到。

而家事實就係咁,d學校越考越深,越考越高難度,
我明要係3幾千人揀幾十個學生唔容易,
但如果個小朋友有咁叻,就唔使讀小一啦....

另一方面,我真係好想講下做家長對小朋友唔好俾咁大壓力,
有時你以為無,但你既言行,小動作可能都影響佢架,
我個仔見咗4間學校,當中真係睇到各家長不同表現,
緊張大家一定有,但對於個5歲既小朋友,
你有無考慮佢感受,
其中一個好深印象:
小朋友臨叫出去排隊入課室時唔肯入,
個家長點講都唔肯,我睇到個家長已經忍得好辛苦,
由於咁多人,佢又唔好意思發,於是強顏氹個仔,
我都明個家長好無奈,唔去即係等於無望,當然心急,
但佢同個小朋友(大致意思):
"你睇呢到d老師幾好,肯氹你入去,
其他學校d老師無咁好架,你真係唔入去?
無得讀呢間學校架啦"
我心諗,佢唔入去都無法,但仲要考其他學校,
你咁講,仲使考落佢?佢點諗下一間學校呢?

huisylvia 發表於 12-8-29 14:42
而家事實就係咁,d學校越考越深,越考越高難度,
我明要係3幾千人揀幾十個學生唔容易,
但如果個小朋友有咁叻, ...

4000人考, 收150個, 重未知道有幾多內定了. 3.75%的成功率.

從來考私小直資, 都不是統一派位, 要人人有書讀.

校方的面試, 不是要80%的申請者入圍, 亦毋需要令50%家長開心, 更無責任為30%考生提供學位.

他們只要篩剩約15%的同學留低進入下一輪, 其中的10% 陪跑, 最後的SUITABLE 5%, 出OFFER.

好在大部份家長都表示題目困難,如果唔係我會以為阿仔特別唔掂添。

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

明白總有家長會係"催谷"型, 所以在虎媽的浸淫下, TRAIN出一些能答此題目的小朋友, 一D都唔出奇, 相信DGJS都係要收呢D小朋友, 都ARM既, 神級的學校收返神級的小朋友, 無可厚非, 其他家長都唔洗太失望, 因為真係無人地出咁多心機, 時間及精神去train自己果個, 一到星期六, 日就淨係唸帶佢去邊度玩, 但係人地就用呢D時間去train, 自己都無話可說

反而我正正面對一個問題係, 我個小朋友有D小聰明, 平時亦都多野講到不得了, 有陣時同佢一齊睇discovery channel, animal planet佢都問一D你估佢唔到既野, 但係一對住陌生人就好似比人"毒啞左", 帶過佢去一D要interview的課外活動考, 未入去之前都做好哂心理輔導, 咩藥都"落過哂", 總之就無得傾, 平時叫佢同人SAY HELLO, 打個招呼O者, 啋你都傻.....你話我無身教咩?而家呢個年代, 仲點敢唔身教呀, 我而家都唔知佢點去INTERVIEW, 升K2啦, 仲有唔夠一年, 都唔知點好

little_yolky  大劑。  發表於 12-9-5 14:27

對於一個五歲的小朋友來說,這些問題如果全答對了,簡直是天才。又如果學校真的以這些準準來作收生指標,這是一間好學校嗎?
這些學校的老師,校長作為教育工作者,不是有教無類嗎?近年的直資學校一出現,根本就產生了不公平的現象,這些問題如果全答對了,入到這些學校,老師根本不用教了。

其實大家如有機會看到這些學校的書單,就會明白學校為什麼要用這些艱深的題目去選學生。小一的英文、數學可能比一般學校教快半年至一年,如小孩沒有一定的程度,如何在入學後追上?

多謝分享...
簡直大開眼界..
我呢個媽媽太hea 了...

img]http://i34.tinypic.com/12499ua.jpg[/img][img]

9284 發表於 12-8-29 15:49
明白總有家長會係"催谷"型, 所以在虎媽的浸淫下, TRAIN出一些能答此題目的小朋友, 一D都唔出奇, 相信DGJS都 ...
係架,好有難度架,又好似我仔果d比較觀察型,慢熱既細佬,
係呢個遊戲中,基本打定輸數都得啦,
唔係我咁講,係k2時,班主任已經俾定心理準備我,
出去interview會比較"薜底"(我已經覺得佢好婉轉架啦)
但都無計,睇佢彩數啦

引用:多謝分享...簡直大開眼界..我呢個媽媽太hea

原帖由 mimim00 於 12-08-29 發表
多謝分享...
簡直大開眼界..
我呢個媽媽太hea 了...
我都係

請問深水埗半山的國際學校,即係邊間?

回覆:Jane1983 的帖子

耀中law

引用:請問深水埗半山的國際學校,即係邊間?

原帖由 Jane1983 於 12-08-29 發表
請問深水埗半山的國際學校,即係邊間?
蔡繼有呀

引用:+本帖最後由+TYYC+於+12-8-29+19:47+編輯+\

原帖由 TYYC 於 12-08-27 發表

去年小女參加小一面試, 經歷多間不同類型學校招生面試的洗禮,  ...
很感謝你的分享。謝謝!

Thanks cmt1010 and sissysze

所以我都無謂同人爭了, 只選一間最心儀的, 得就得, 唔得就大抽獎!
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~

醒目開學勳章

樓主,妳的囡囡咁smart, 最後讀邊間學校?
‹ 上一主題|下一主題