用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013 全港中學排名榜-不知確信情度有多高??? ...
go

2013 全港中學排名榜-不知確信情度有多高??? [複製鏈接]

請問各位家長近日有否看過如下的2013年全港中學排名榜呢 ?
如果排名榜是真的話....如此一來...不少中學在多年來的努力不就是付之流水了嗎?
新制度"DSE"的破壞力真強....來年大家又要從新佈署 ???

<應大家的要求....內容已delete>
我都係想求個明白, 本人聲明與發佈人仕無關也不認識,只是有朋友把此資料email給我.
當時我也覺得資料好奇怪...
所以才想同大家分享吓! 我都唔希望這排名係真的.

0    0    0    0

其實不同的數據便可得出不同的結果,但如果欠缺足夠的數據支持,便更難以令人信服。

回復 AKai 的帖子

呢個排位足以累死o的唔知頭唔知路既家長, 勸你delete咗佢. 你淨係睇第12位既聖士提反男子中學就知個排位有幾流料.仲有110既樹仁同208既威靈x, 如果你搵到間中學開o係邊就通知聲. 最離譜連恆商都上榜, 仲要放219.

強烈!!!      請DELETE左個POST佢

引用:強烈!!!++++++請DELETE左個POST佢

原帖由 杰杰媽媽 於 12-08-27 發表
強烈!!!      請DELETE左個POST佢
agree
Not true

皆因我都好懷疑...所以才向大家咨詢看看...嚇壞大家真係唔好意思..sorry...sorry
雖然,我唔知發放資料的原頭者是根據什麼數據計算出來的排名,但我個囝在之前一年也入了一間本應是屬band1中的中學,但我一看這資料卻倒退了至band2中,所以我都嚇了一大跳....故此才想了解多d今年最新DSE的中學排名?

好多學校未公布DSE數字,所以係唔會有最新排名,有都係假既

謝謝"杰杰媽媽"回應的訊息...那麼我都放心d...我也差點被嚇壞了....
都係耐心等待khmama的renew版吧!謝謝!

根本有些學校係唔會直接公佢地的公開考試成績,
甚至去到校務報告上網先令人知道(可能10-11月)
還有的係有些學生上週先收到成績上訴的結果, 而家的數字可能未必係實際情況。
最後,今年的學生表現是否代表年年都相同,拣殺老師不斷提昇孚生成績的努力。

記得早年有間小學被bk家長係咁抨擊,但轉校長後大換血,今時今日由僅收一班演變到自行收生超額2-3倍,但bk媽們有些仍拿當年數據話這間學校有幾麻麻. 這些資料全部只作參考,不能儘信。
愛收集舊書包、背囊的傻人

回覆:2013 全港中學排名榜-不知確信情度有多高

回復 jessc 的帖子

當然大部分資料都會滯後,只可作參考,多謝你的提醒。
你可否分享如何作有系統性及指標性,選擇適合自己孩子的學校。

幾位有心的家長的出發點是出於善意,每年見到不少家長對選校叫苦連天,因而做了大量及廣泛的資料捜集及分析,然後公諸同好。自己都嘗試過做分析10間學校,都唔簡單,更何況全部幾百間不同程度的學校。跟那些奸商完全兩碼子的事。

可能年紀大了,慢慢學習欣賞及感恩。雖然當年沒有那些資料,自己跌跌撞撞,都可以,如果有些嚴謹家長的系統分析,都是美事。

jessc  其實我想講就算任何數據資料,都只係量性資料。
質性資料,不如真係去認識下間學校,可能會比收風更準確。
所以我每次出的數據都寫明只作參考。   發表於 12-8-27 10:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 jessc 的帖子

jessc  其實我想講就算任何數據資料,都只係量性資料。
質性資料,不如真係去認識下間學校,可能會比收風更準確。
所以我每次出的數據都寫明只作參考。   

Fair comment  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

alanwong238 發表於 12-8-27 09:32
請樓主delete個post, 費事其他父母當真!!
個表係用來呃facebook name list

請樓主delete這個post 吧 !
如有造成大家的不安及不滿....真是不好意思, sorry....
敬希各位家長多多見諒....sorry本人深表歉意 !

回復 AKai 的帖子

咁你又唔使sorry, 只係怪o的有心人專登做個失實既排名出o黎, 唔知累咗幾多人, 部份排係前面既係band3學校

khmama 發表於 12-8-27 22:54
回復 AKai 的帖子

咁你又唔使sorry, 只係怪o的有心人專登做個失實既排名出o黎, 唔知累咗幾多人, 部份排係 ...

Dear khmama,
多謝您的體諒和見諒 !
‹ 上一主題|下一主題