用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應如何選擇呢?
go

應如何選擇呢? [複製鏈接]

九龍塘迦南(金巴倫道)和Greenfield(The Long Beach),應如何選擇呢?
   0    0    0    0

回覆:wendymytse 的帖子

你有沒有係其中一間PN?

Greenfield 的課程都幾深,PN 已經教曬A-Z的letter sound !
K1 first term readers 已經教 Oxford reading tree 既stage 4!

我都相信在英普的環境下對小朋友的發展會較理想,本來都首選Greenfield.但迦南的自理能力好像較佳!不過最令我難決擇的原因是我的女兒在暑假後不肯再踏足Greenfield,相反在迦南的適應班中表現理想,所以都不知如何替她選擇!

我覺得自理能力係好重要,但我地平日都可能訓練小朋友,同埋我相信PN既同K1會吾同,k1係會train 自理。
Greenfield 既老師係西人native speaker , 係好多學校既國際班都係ABC或者可能係英文好啲既中國人!
我自己比吾到native 既語言環境佢,小朋友六㱑前語言發展好重要,我想佢有好根基。我自己target係直資學校,部分心儀用全英interview .
迦南係好好既學校,自理常規做得好,英文每天佔30分鐘?

wendymytse 發表於 12-8-26 23:42
我都相信在英普的環境下對小朋友的發展會較理想,本來都首選Greenfield.但迦南的自理能力好像較佳!不過最 ...

兩間都係好學校, 一間廣東話為主(但有外籍老師英文堂及普通話堂), 一間全英普而廣東話只係elective.  我估你其實prefer 英普, 也較喜歡Greenfield, 迦南自理能力係教得好。迦南校舍超大,好多戶外空間,Greenfield就冇outdoor playground .

女女不肯再踏足Greenfield? 以前是Greenfield PN學生?有冇試過問女女有乜唔開心唔鐘意?或者問佢鐘意Greenfield 定迦南?
‹ 上一主題|下一主題