用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

呢個問題真係好難一概而論,大家都有自己既觀點,作為家長既,大家都會緊張小朋友既表現,覺得蝕底咗,個心當然不忿,認為不公平!攞到着數既,又會覺得小朋友一定掂,其實最後係點真係冇人知!
可能考小學既家長比較緊張啦,我見幼稚園既家長都經常上嚟分享考試內容,問題又唔會太大!但我覺得,如果你既小朋友真係叻既,佢根本唔怕同人比較,或者佢都會答啱晒呢?最後都會得到佢應得既結果.
我成日覺得,能夠憑自己實力去取得成功既人最值得人尊重,所以人地走唔走捷徑我都唔會理,我都係人家長,但做好自己就夠,呢個世界永遠唔會有公平架!係你既最終都係你既!你可以換個角度諗,如果自己既小朋友考唔到,可能佢真係未有呢個實力呢,而憑捷徑考到既,到最後可能都追唔上讀唔嚟呢!平常心吧!

mayomayo    發表於 12-8-31 20:17
hayley1328  totally agree  發表於 12-8-30 12:01
恩盈    發表於 12-8-29 16:28
meloeskie2    發表於 12-8-29 14:40
evasoeeyy  AGREE  發表於 12-8-29 12:30

回復 Parisienne 的帖子

其實有人問有人又肯答,呢個係冇問題既問題,我之前都講過,係因為大家都太緊張自己個小朋友喇,所以先會咁激動.我睇完你呢個公車比喻,我只可以講,呢個世界執輸行頭慘過敗家,因為幾次上唔到車而令自己都變成佢地一樣,當然咁樣係冇錯,所謂適者生存,要改變呢個做法,係要由細教起,甚至係整個社會既教育先可以做到.
好似樓主所言,唔希望大家咁早講個答案,係基於尊重別人,但係尊重呢種行為亦需要長期教育,依家喺度討論根本唔會有答案,而且亦無得分對與錯,因為社會既改變,令大家既睇法唔同咗,價值觀亦有不同,有人會覺得係自由分享,係言論自由,亦有人覺得係唔公平,係歪理,講到尾,係香港成個教育既問題,如果唔係咁大競爭,大家亦唔會咁緊張,但我地可以做既就只有平常心吧!
‹ 上一主題|下一主題