用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

雖然我係數年前既參與者, 但都好明白樓主既心情, 畢竟呢幾年既競爭真係越來越激烈, 擔心一個好小既環節會影響學校揀選小朋友既準則. 我唔反對分享面試模式, 因為萬變不離其中, 但又唔駛講到咁詳細, 因為講得太詳細對未考既小朋友其實都係壓力, 您諗吓, 當個家長話比小朋友知如果老師咁問您, 您要點答, 洗腦式要小朋友記住答咩, 但萬一老師冇問呢條而問其他嘢, 佢真係企咗喺度唔識答嫁, 所以都係放鬆d啦, 信任自己小朋友啦

MacMa    發表於 12-8-30 14:36

回復 atirw 的帖子

我都講左就算人地唔講都無錯,我亦無話唔講係自私,只係既然有人問,又有人願意分享,感覺和諧D

atirw 發表於 12-8-27 11:20
平時互教學習,分享讀書心得,tip題目,這些都是良好行為,但要知道考了什麼題目,即係出貓,要分清楚,不 ...

你講既畫畫題目同寫名係WKF?家長係O係所有INTERVIEW結束先講,唔好誤會,我相信大部份家長好自律

fion_yinyin 發表於 12-8-25 13:47
9-12月係小學interview高峰期,各家長家必十分緊張
但請未in既家長唔好上網問interview問左既咩題目,否則 ...

同意, 我仔仔都係今年interview, 我都覺得唔應該問面試內容, 因為第一日in果d小朋友真係唔知模式同內容, 唔好話知內容, 如果我知模式我都會即刻話比個仔知大概係點考等等, 等佢入到去有心理準備, 雖然話幾日interview都會有d唔同, 但大致上都會係差唔多啦.

雖然我仔仔in WKF係第二日, 但係我都無打算問面試內容, 因為真係等同出貓, 對首批interview小朋友唔公平. 我只會參考舊年考過小一的家長意見.

回復 小曳人 的帖子

你係第一個考,會立刻分享嗎?

四隻貓 發表於 12-8-26 12:25
同意極了!
其實學校自有揀選學生的方法,唔係識答問題就會收。如有認識某些名校的學生便會略見一班,那些 ...

同意,先申報利益,我的小朋友已讀小學及中學,當年亦經歷這些,但講到出貓,太誇張了,如果等同出貓,學校應該要防範,唔係由家長在自由平台警告?提醒?別人的留言!

香港教育的錯, 對天真小孩的折騰! 對為人父母心力的消磨!
等大抽獎吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

bigboy129 發表於 12-8-27 16:44
回復 小曳人 的帖子

你係第一個考,會立刻分享嗎?

我曾經係一個無私嘅人,確信知道題目都未必有太多幫助,不如俾小朋友自然表露真我
但無私分享,最終換嚟嘅~竟然係害咗細仔 (detail不便多說)
你個問題.. 如果唔係公開問,我會答!但我大仔唔係一個能夠講番發生咗咩事嘅人,所以就算我100%講番出嚟,好可能只係所有問題嘅20-30%

不過,我呢個懶媽媽係唔會晨早去排隊交form 嘅,so far 報咗4間,3間面試時間都係中間
恐龍家

引用:其實我自己就覺得唔問就最好。我囡同朋友個

原帖由 carchu12 於 12-08-27 發表
其實我自己就覺得唔問就最好。
我囡同朋友個囡in同一間,佢早一日,但我一直都無問佢in咩,直到個囡上左去i ...
Haha, I agree

贊成保密考試內容, 直至最後一日完.

因當年只考兩間, 事後發現兩間都有重覆出題.  假如一早知內容, 真是可以操.

咁對某些早考的小朋友有機會給人後來追上.  請各位JM忍忍口.

醒目開學勳章

小曳人 發表於 12-8-27 17:49
我曾經係一個無私嘅人,確信知道題目都未必有太多幫助,不如俾小朋友自然表露真我
但無私分享,最終換嚟嘅 ...
恐龍大個仔啦,加油!  GL!  

小曳人  多謝你呀!  發表於 12-8-28 10:50

功課不懂,故然必須教;

考試不懂,真的可以教?

有趣!有趣!

分析事情之先,是否先定好位!

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

我都情願考哂大家先黎分享,萬一先考講左出黎,第二日考唔同既野,咁人地會點睇我?如果該家長之前一日幫小朋友不停練習,攪到小朋友好大壓力,咁點算?呢類套料既情況對雙方都冇好處,何必呢?再者咁樣比你考得入,又唔代表你適合呀!

反對之前,有冇問下自己,以前有冇開post /上網搵料/問過呢啲野,包括考幼稚園囉。雖然可能係問舊年,但今年都有可能重複架嘛,放鬆啲。

回覆:fion_yinyin 的帖子

其實我覺得好似我地個年代,考會考既oral一樣,自己考前會問人考咩題目,自己考完亦會同返朋友講討論咩題目。知道人地考的題目,我唔覺得自己會攞A,人地會攞E或者F囉. 朋友既小朋考到學校,一定有佢個人之處,或者再加少少彩數?我覺得唔會只係因為單單因為你話左考試模式或者內容俾佢聽所以朋友個小朋友入到小數而自己小朋友入唔到。

meloeskie2    發表於 12-8-28 09:45

回覆:aokiwong 的帖子

講到出貓,小學派位借地址唔係更加貼切嗎?

回覆:aokiwong 的帖子

更正,借地址唔係出貓而係出術

MAYANGUSPO    發表於 12-8-29 17:42

樓主係考官

其實好簡單再諗下一個問題啦。問人地interview問左咩既家長咩心態先?咪就係套料然後操個仔,希望增加interview答岩題目既機會同埋增加入學既成功率。若非有此心態,問黎做咩先?

大家都好明白,考幼稚園時小朋友只有約2歲,好多野你想操都操唔黎。但考小學,小朋友普遍已經有4-5歲,已經能掌握好基本既知識和概念,父母自然可以和他操練一些題目,似便他interview能答對多些問題。例如家長知道interview曾問小朋友一個紅色三角形係咩顏色,家長都會同佢再溫下d顏色先啦。呢d預先知道題目然後增加分數既行為唔叫出貓叫咩?叫溫習啊?

會考考oral題目一定會日日都唔同。但考小學,有邊個可以肯定題目日日都唔同?

其實大家心知肚明考小學同考幼稚園 / 會考oral無論在小朋友程度 / 形式 / 可以問既範圍同深度 / 評估制度都唔同,邊個唔想自己小朋友有一個公平interview既機會?我知道有好多家長都堅守住呢個大原則,既然係咁,請某d家長唔好再包裝自己拎著數同攞便宜既行為﹗

cwclsh    發表於 12-8-28 16:20
mlleung  agree!  發表於 12-8-28 10:01

回覆:fion_yinyin 的帖子

算吧啦,今年啲家長好大方,講嚟講去都話自己無錯,無他嘅,因為佢哋又未考又想知,上年比較自律。

‹ 上一主題|下一主題