用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

呢排都好多媽咪問我攞上年interview嘅經驗同技巧。但我見到佢小朋友連姨姨都唔肯叫一聲,望又唔望我,連最最最最基本都做唔到,叻到識飛都無用!

我唔係好明白樓主, 呢個世界什麼叫公平(間間名校都考中英數+高閱讀)? 好似考英華幾個細路都唔同版本, 你相信那位? 幼稚園唔同中學文憑試, 人地只係分享, 有人信又有人唔信考呢, 何必咁緊張, 如果看得咁重, 反而添壓力! 其實個小朋友1月出世同12月出世都係差不多的題目(咁都唔公平&好大分別), 參加得就預計自己小朋友是平時的努力& 吸收. 我地都做父母只會大約知道考什麼? 如果好緊張題目果D家長, 一年前已去面試班..TAKE IT EASY!  大家開開心心, 我三次面試都係第一天IN, 好多人問我考咩? 我仔說D唔說D, 個仔考不上我唔介意, 而且考到的人我認為實果完全合理(因為唔係題目問題, 而係他們的小朋友一向在校內都名列前矛(中英都勁), 有個朋友同我講: 各有前因莫羨人....

其實D學校年年INTERVIEW都係差唔多, 形式題目都差唔多, 睇番上年EK已經OK,  大家take it easy la!!!   

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

其實問人攞料既家長有冇唸過收到既可能係流料呢?小心,唔好以為同果個好fd,唔會咁對你。

flopsybunnies    發表於 12-8-27 22:50

其實大家咁緊張做咩呢,就算知咩題目都冇可能係短時間內改變到個仔乜野,好多家長係好心話俾大家知有咩類型嘅題目俾大家有個心理準備,大家放鬆d啦!

其實誼家大家都係教小朋友分享,但最做唔到嘅係大人自己
我舊年玩完呢個遊戲,個段期間,我不斷同一d熟同唔熟嘅媽媽分享內容
總括係大致形式相同,問題好小會真係一樣.就算比你知黦目,根本無可能training 到個小朋友由唔叻變好叻,加上直資同私校係睇重表現及對答,答案係點根本唔重要,你估d校長唔知有呢d科林咩,樓主又唔駛甘緊張

樓主小朋友讀緊間甘勁嘅kg使乜擔心呀,interview 呢家嘢,重要睇你同場撞到啲乜嘢小朋友同group,撞著啲曳嘅你都死啦,好心唔好甘緊張

非常同意有家長指出「如果有人認為知道都沒甚作用,主要是看小孩的臨場表現,哪又何須心急提問?」

問interview問過乜既家長既心理大家都好清楚,始終知道題目後家長可能:同阿仔講定interview有咩項目同佢做定心理準備 or train下阿仔。我唔信d家長問完一d野都唔做law。如果問完乜都唔準備,家長根本都唔會問啦。

所以問親既家長都係有佢既目的,始終一早知道interview會考咩就會對其他in 左既小朋友唔公平。都係0個句:請確保小朋友有一個公平既interview

SII  呢個世界根本就冇公平可言  發表於 12-8-29 12:26

?????!!!!!

呢個比賽根本就冇公平,我已經睇化晒,好多人因為呢場比賽,朋友變敵人,故意洗你,扮乜都唔識,其實收收埋埋,所以我好欣賞肯分享既家長,就好似以前讀書,有d同學仔明明識又唔教你,驚教左你會威脅佢,我都明白既,佢咁做並冇錯,自己咁辛苦讀書唔通會比貼士你,教既係人情唔教既係道理,但有d同學仔就唔介意,喜歡分享幫助人,既然你問我就好樂意教,前者冇錯,但後者比人覺得氣氛會和諧d

bigboy129  大哥,你考個啲試係同時候考嫁。  發表於 12-8-27 16:41

一堆歪理!講都哂氣!

引用:同意極了! 其實學校自有揀選學生的方法,

原帖由 四隻貓 於 12-08-26 發表
同意極了!
其實學校自有揀選學生的方法,唔係識答問題就會收。如有認識某些名校的學生便會略見一班,那些 ...
Agree! 比你知道題目又點?都要你小朋友臨場表現得好至得架!

其實我唔信,如果有人係度分享面試的內容,有人會無興趣睇。有份睇的,又何必在此惺惺作態?

bigboy129  Agreed.  發表於 12-8-27 16:42

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得所謂睇小朋友表現,其實唔只答案啱唔啱,仲有小朋友嘅反應,所以無話出唔出貓...我唔係支持大家分享問題,只係分享咗又唔駛覺得自己輸咗係因為呢樣嘢!講到底,學校要見家長,我總唔會覺得錯响小朋友度,一定係學校揾到更適合嘅家庭!
恐龍家

無論公開與否對最終結果有無形嚮,原則上在面試未完之前係唔應該公開。

其實主動問人尋日考乜而希望自己個仔今日得嘅人,佢平時都應該係咁,以後教仔都可能係咁。你話公平起見唔答,佢話唓! 學校都未必出一樣題目啦,但佢又要問喎! 仲反話你自私唔分享。相反人地問返佢時又真係未必同你分享囉。

有無影響?無就假啦!多多少少都有d。
但影響好大咩?又唔會囉!
不過原則上,又真係唔應該公開喎。
但最終既然有人公開咯,好多家長亦唔會清高到唔睇囉。睇咗亦無理由唔向個仔教路啫!其實,某程度上,說穿了大家都係想咁啫。

上年都有 post 叫大家唔好講考咩, 其實好多學校真係來來去去問嗰幾款, 上年的家長真係會自侓唔講的, 要講都係講形式, 唔會講到咁 detailed.  但係叫人唔好講內容的, 係會得到其他家長的普遍認同的.

bigboy129  今年啲家長變得"大方及無私"。  發表於 12-8-27 16:45

其實我自己就覺得唔問就最好。
我囡同朋友個囡in同一間,佢早一日,但我一直都無問佢in咩,直到個囡上左去in,先打比朋友問佢個囡in成點、順道報導下當時既情況、大家對學校既感覺。
這樣既感覺會舒服d。
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆:pakyin1108 的帖子

平時互教學習,分享讀書心得,tip題目,這些都是良好行為,但要知道考了什麼題目,即係出貓,要分清楚,不幫你出貓是自私?人地問你考了乜,但唔講是不當?是非要分清楚!講下考乜形式,中英數,oral定用筆免強都ok,講畫畫題目要寫名就是出貓or幫人出貓,我以前都覺得無所謂,不過見你咁講就自我返醒,希望我個仔將來都會是非分得清。

deleted

好開心大部份家長都是明白事理和講道理的,請那一小部份想佔便宜的家長不要再出貓﹗﹗

bigboy129  Agreed.哪些才是自私的。  發表於 12-8-27 16:47
‹ 上一主題|下一主題