用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想各位討論下跨區返學問題
go

想各位討論下跨區返學問題 [複製鏈接]

我小朋友係跨返學,但都只係沙田出荃灣,
近日知道有朋友個女由深井返灣仔(英文學校),
我問佢,九龍都有好多好學校,點解要咁遠﹖而且小朋友會好辛苦﹖
佢話個間好好,而且又入到第一志願,所以辛苦都會比佢讀。佢又話小朋友大個就會無咁辛苦。

其實我想問各位媽咪,係咪真係有需要比小朋友返到一間咁遠既好學校讀呢﹖
你地又會唔會專登報港島區小學﹖

0    0    0    0

回覆:franceswww 的帖子

我個女南區跨灣仔我都覺得佢辛苦

每個家長的價值唔同,好難評論有冇需要,我仔黎緊係觀塘<>九龍城(其實幼稚園已經係),咁佢又唔算好辛苦,但如果過海,我覺得就會攰好多,舊年同仔考小學,只考九龍區(包埋tko那些),完全冇考港島區的學校,你個朋友或者諗住讀落會搬屋呢

①是没有校車的? ②如是車程是多久? 要転車? 
舟居労頓、大人都辛苦。 但如果小朋友作息正常=有充足睡眠時間、習慣了応該OK。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我都要跨區

睇下有幾遠,太遠梗係唔好啦!自己返工都覺得辛苦啦!

起初諗住無咩所謂, 幼稚園搭校車要45min.  現在升小一, 我一定唔會再選咁遠了. 一方面沒必要, 周圍都係學校. 二方面浪費時間, 三方面仔仔坐到好累. 為咩 ???

加上小學係全日制, 又要做功課, 又要課外活動, 仲要温習, 測驗考試呢 ?? 咁仲要休息及玩時間呢??  

點解要小朋友咁辛苦呢?名校勝於一切?

回覆:想各位討論下跨區返學問題

我接受到跨區,不過車程唔可以多過半小時

little_yolky  半個鐘? 我原區都要半個鐘喎!  發表於 12-9-6 12:26

醒目開學勳章

我仔跨區, 坐校車45分鐘車程。呢個車程我OK(極限), 但學校好早上課, 攪到好早要起身(6點正起身), 不過無辦法, 本區校網真係唔好。

我八卦去睇徵保母車區,原來有好多人係好遠返學架。

我都跨區,冇校車和保母車。自己接送。好在車程唔長。
‹ 上一主題|下一主題