用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區想跨區
樓主: lmcheung
go

北區想跨區 [複製鏈接]

lmcheung 的帖子

唔知。個別學校點做無人知。

回復 lmcheung 的帖子

沙田心水: 沙官中, 蘇淅, 培英

暫時我同亞仔共識既係沙官中, 我仔最想入體藝...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

其實係唔係如住址都同時在沙田區之機會大D? 我娘家在馬鞍山, 咁係唔係要改地址報婆婆家好D?

回覆:lmcheung 的帖子

中學視乎成績。

引用:其實係唔係如住址都同時在沙田區之機會大D?

原帖由 lmcheung 於 12-08-27 發表
其實係唔係如住址都同時在沙田區之機會大D? 我娘家在馬鞍山, 咁係唔係要改地址報婆婆家好D? ...

自行收生收不收同你住址係無關係,好睇成績好唔好先收。如果有得簡,當然轉沙田區,玩第二輪大抽獎,有成十二間英中比你抽,當然不可能順著全部抽,總好過北區得5間英中,基本上第一志願抽不中,再填英中在第二或三都好難中。

回覆:藍pooh 的帖子

所以近年風收到好多b 1生,以為升價話自己係第六間北區英中,不過我覺得b 1尾水泡保險線揀馬錦明,風采都係好選擇。

北區轉沙田區要確定自己位置,沙田區小學屬強網,最怕會跌band! 最好問學校同類case , 是否轉得過!
另外,轉地址轉網,在6年班時有兩次機會轉,你可睇定d再決定!

回復 lmcheung 的帖子

係呀, 自行收左都吾會知, 要等埋統一一齊公佈(要做到公平喎).

我fd既小朋友讀于x發, 全級考3x. 自行揀左鄧顯同甲寅, 兩間都有去面試. 據fd所講, 鄧顯係所有入表者都會見, 反而甲寅吾係人人有機. 統一排位佢揀1)鄧顯2)田家炳, 最後入左鄧顯. 睇番今年于x發有15人入到鄧顯. 我初頭仲以為只會係頭15-20先有機會, 但原來仲要講其他因素(運氣no., 統一表排位等)...以佢所知, 有個同學仔成績比佢小朋友仲好, 派左去第三志願, 無奈.

pangivan  考80幾比你入到鄧X又點, 中學真係好睇學生自己, 何況上屆頭十名也有幾個不選入鄧X而入其它B1.  發表於 12-9-6 20:30
orangebb  如果係大抽獎, 只要係band 1 以內就可以, 就算最最最尾都得, 我地學校就有一個80幾名入咗, 全級第十都入唔到 !  發表於 12-9-6 19:57

開學啦,而家似乎除了要小朋友加油考好D成績, 都唔知有什麼可以做, 學校又未有開家長會, 都唔知點問....

BK2002, 你FD的小朋友入到鄧顯一定好開心啦, 不過我知鄧顯係隔年開5班,即你FD小朋友今年有5班,人數多了機會當然D大,但到我女明年又返回收4班,即又係爭到死!

我大仔昨日已經八樣功課,聽到佢講要默書,開始緊張,又唔想比太大壓力個仔。

我仔話校網電腦派位揀王肇枝,我心諗亞仔揀邊間都要睇成績,講係無用,行動最實際。

引用:北區轉沙田區要確定自己位置,沙田區小學屬

原帖由 nc2000 於 12-08-28 發表
北區轉沙田區要確定自己位置,沙田區小學屬強網,最怕會跌band! 最好問學校同類case , 是否轉得過!
另外, ...
好想知轉地址轉沙田會唔會跌band

clementwife 發表於 12-9-18 19:53
好想知轉地址轉沙田會唔會跌band
北區轉沙田網, 最好先問老師名次及轉網是否安全, 學校會根據以往記錄知道是否跌band! 如果小朋友係全級頭10名, 咁應該好安全la, 轉網最擔心既係邊緣人, 咁就好大機會跌band!

升跌band 一般都係"邊緣人" !
‹ 上一主題|下一主題