用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs培小,大家會點揀?
樓主: Katherineyiu
go

油天vs培小,大家會點揀? [複製鏈接]

回復 little_yolky 的帖子

我係培正家長, 我個仔9月升小六, 好多人以為培正有中學, 咁小學就吾洗煩。呢個觀念真係大錯特錯!!!

班主任講今年小六有250人, 根據往績頭100名係Band1生自行會收晒, 101至180名係Band2生, 需參加大抽奬, 睇隨機編號收大約80人, 最尾180至250名係Band3生應該唔會收。因當中包括好top的學生會跳船去Band1英中, 我識有D走左去喇沙、真光女書院、九龍華仁, 咁又走左一d, 所以在一個「汰弱留強」的制度下, 一定要努力搏上頭180名, 甘先有機上培中。

最記得校長話:相信要有一班好質素的家長!

培小每一個月大約要比 :  學費$3800<-今年9月又加會:( + 書簿什費約$1800/一個學期 + 午膳約$380 + 校車$900(TKO) = 約$5,500 一個月
學費1年交10個月, 書簿什費約$1800 一期 1 年交2次, 午膳$17一餐 1 年交2次, 校車每個月交。

你比得起錢, 咁你即係一位「消費者」, 所以學校會給你一個「物超所值」的感覺, 換句說話, 功課多、worksheet多、程度深、教得快… 之前幾年我要打工, 但希望做全職媽媽在監管上和時間運用上有所改善, 所以決定辭職。

從佢讀小一開始, 我就自己跟足佢D考試測驗,每一次都已經同佢溫熟晒所有有得溫嘅嘢... 還記得小四有一次英文測驗, 聽其他家長講今次全級d成績都麻麻,話平均3個人就有一個唔合格, 我個仔果次都考得好差, 只係僅僅合格, 果次班主任根住就會照你肺, 話如果想更上一層樓, 最好係出面搵d英文專科
補習…  

直至小五, 次次去家長會, 個班主任成日答埋D 行貨, D態度…, 可能個仔成績唔係叻, 所以唔理咁多!!!講真一直對呢個班主任有好明顯既大細超,但又可以點??以前人地話, 你吾叻, 培正會暗示放棄, 直到而家我真係深信不疑。

總結係, 一個學生叻吾叻, 係睇學生的質素+家長的栽培+家長比的錢, 學校只係一個平台比你去發揮, 培正收學生有自主權, 實會收d叻的學生, 咁會不會太過本末倒置呢?

我只知今年升中叩門時, 一間直資英中, 寧願收天神棄將都不收培小棄將~

如果有得比我揀, 我寧願讀一間交$0學費的一線津貼
小學, 然後, 將可以慳番的錢每年去一次歐洲旅行還好呢!!!

回復 Kitty1230 的帖子

妙不可言幸好今年阿囡入到,兩個仔仔跟尾唔駛再煩叩門問題

Kitty1230  恭喜哂你先, 你後面仲有兩個細佬, 咁就真係吾洗煩!!!  發表於 12-8-30 10:12

回應 : 你認為一定要讀過油天至可以俾意見嗎?
我作為油天家長, 確是第一用家, 難道我比的意見是假的嗎? 總之我覺得油天好, 學校的方針、學校的理念、教學的模式、老師家長的配合、家校合一、盡心盡力...等等都很做到很好, 比我feel到呢間學校的上上下下都係真真正正有heart 的! 我個女讀左一年, 比我終於真係感受到、明白到、知道, 點解這一所學校是如此的受歡迎了。老師好、派位好又免費。我個女讀得好開心!!!!!!

回應 : 咁你即係同時讀過油天同培小?
我無讀過培小, 所以我無話過培正小的不是, 我亦唔想comment培小, 因為自己個女又未在那裡讀過, 唔想好似d人咁知小小扮代表。

回應 : 英中可以是好學校, 但不等如是好學校
人望高處、水望低流, 吾通有能力吾入英中, 而入中中?(<-當然培正是全港最Top的中中) 個個媽咪都係為入U做準備, 當然讀英中以便銜接大學啦!

回應 : 唔見得油天學生英文會比培小學生好
何以見得? 吾通你個小朋友都讀過培正和油天? 吾通你都係呢兩間小學的第一用家?

回復 Cherrybabybaby 的帖子

2間升中都係要博多次, 一間免學費, 一間要交學費, 藉唔藉得, 真係要自己衡量下!

多年來眼見好多油天同學仔成績優異, 升上名校, 當然亦有成績差, 讀band 3學校, 所以真係好睇小朋友本身成績!!!

都係果句, 我寧願留番D$$$去學課外活動+出國留學。

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+12-8-30+09:56+

原帖由 Kitty1230 於 12-08-30 發表

分析得好

醒目開學勳章

或者可以咁講啦, 叻既學生, 當然係讀邊間都派到band 1 中學啦..... 但e+ 5歲幾6歲人仔, 又真係睇到幾多小朋友本身能力呢?
流流長6年小學生涯, 如果一個唔小心, 最後兩年呈分試一個失手, 由band 1 生跌落band 1 尾, band 2 頭, 咁一定係培正學生安心d..... 所以培正先夠guts 收你3千幾學費, 而又大把人擁去讀...... 如果$$ 唔係一個問題, 培正係一個唔錯既選擇 (當比$$買安心), 但如果有細佬妹跟尾, 比我都會揀油天 ^^
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

新油天有簡介會,快D報名去了解吧
http://www.ycps.edu.hk/

路過的,不喜勿插,講畢業生暫時的成就,培正出到Nobel prize 同field medal 在香港是無其他小學能及。

回復 Katherineyiu 的帖子

各位好,只想說出個人感受.小兒將讀舊油天,學校有12天先修課程.近來兒子好像懂一點兒感恩,也學會祈禱.最使我欣喜的.更可以獨立睡覺.使我感受到油天對宗教德育也十分重視.對家長而言.有培正和油天學位.不用叩門.
‹ 上一主題|下一主題