用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享ADHD
go

WHY 醫院好大個字.....精神科....
我小朋友P.3見醫生個日,小朋友一出梯好大反應,我無痴.WHY看精神科.
回到家仔哭好唔開心,

WHY醫院要寫精神科.....

媽媽我無痴....我無病.....我唔食藥.....

我個好心痛......

去前都有同仔仔講.不過無想到仔好大反應

0    0    0    0

我阿仔九月升三年級,排期政府星期一第一次睇,希望阿仔唔會有咁嘅反應啦!

可能我個女天真D....

雖然我地睇私家, 但係私家醫生都係寫住精神科架嘛~

睇左幾次, 我個女話, 第日大個做醫生, 要做精神科醫生~

因為同人傾幾句就收咁多錢~~~~~~

我答佢: 又係喎~~~ 咁你俾心機讀書, 我老左靠你養啦!

回覆:分享ADHD

回復 heichunmum 的帖子

超同意你呀~~
家長自己本身都介意, 做仔女唔介意就奇啦~~~因為覺得父母眼光唔同+尷尬嘛~

應該解釋俾小朋友聽, 精神料係一個統稱黎, 內裡包含實在太多唔同既範數~

我仔三年級見到也是如此,一直都唔like see doctor

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

我仔又無乜嘢喎…
今日去大口環做一般評估
佢以為係返QM,仲好熱心問啲藥係咪已經食曬

仔仔已證實有ADHD,想問下ADHD食邊只藥副作用最小?邊只最有效?

醒目開學勳章

我仔仔睇私家見到精神科都有話"我無黐線點解睇精神科?", 我都估到佢咁問, 所以我會細心解釋返俾佢聽精神科系有關思想行為情緒既問題, 唔系黐線先去睇架...其實只要你可以解釋到俾佢知, 小朋友系會好易接受架..

精神科,其實包括好多病症的。所謂痴線,只是其中一種病,”精神分裂症“,病人生活在自己的幻想世界裏,所以身邊的人覺得他們好奇怪,”痴線“。

但還有好多病症都在精神科下的,例如:

情緒低落
焦慮
強迫症
行為問題
恐懼症
panic attack (突然好驚慌那種)
濫藥
酗酒

ADHD只是兒童精神科其中一種病症。

你試下慢慢解釋給小朋友聽,他三年級會聽得明白的。

我當年同囝囝講,那些藥是”專心藥“,吃了會幫助他專心,唔使被老師罰那麼多,功課亦可以做快些,因為他食咗會專心些。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

回復 lillymarie 的帖子

我都系咁同仔仔講, 第一日反應佢話個腦好似少咗啲野諗
‹ 上一主題|下一主題