用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 一般幾歲可以考到小提琴或鋼琴一級?
go

一般幾歲可以考到小提琴或鋼琴一級?

如題。
請賜教!

回覆:一般幾歲可以考到小提琴或鋼琴一級?

通常跳过唔考,我觉得三级或五級开始。

因人而異,幼稚園可考!

回覆:Irismammy 的帖子

我仔8歲10月會考2級,應同老師商量。

Don't waste time and money. At least start with grade 3.

用多D时间彈練習曲比彈考试歌好一些。

回覆:Irismammy 的帖子

我朋友囝囝上年三月學,今年五月考三級,十一月再考五級,他剛升小二

rogerlam123    發表於 12-9-3 20:54

我女今年5歲, 已考鋼琴四級, 小提琴現在二級, 預備明年考鋼琴六級和小提琴三級

longfung  但你要考到五級樂理才可考六級的樂器, 五級樂理對6歲的小朋友不是易事!  發表於 12-10-26 17:54

仔仔六歲,出年四月考二級

sorry,  其實考到, 只係代表果幾隻考試歌reach到果個grade, 如果一直學, 都只係操考試歌, 也沒有expose 其他wide variety的樂曲, 咁個小朋友係唔係真係達果個水準呢....鬥細鬥高級又有什麼意思呢..

熙媽媽  非常同意  發表於 13-3-25 19:17
koala_choco  可看得出那些家長是顛顛地的. 急功近利.  發表於 13-3-8 15:14
tung0409  因為香港的教育制度問題令到家長不得不咁做, 但你提出的真是令很多家長要反思呢...very good  發表於 12-11-28 12:18

Yeh, if practice certain song, many can hv grade 2 or up at kinder age, but I know some kids who is actually very good in piano, but his mom prefer he to take grade 3 at age 8 only, not earlier, she don't wish him to over practice the exam songs.

回覆:san0san0 的帖子

你囝囝好勁呀~

回復 ilj 的帖子

需然阿囡已經彈緊六級歌, 但佢其他歌都有彈, Bach I & II, Burgmuller都彈晒, Children Pieces和Hanon也in progress, 同埋我會比佢揀佢喜歡既歌, 我彈幾首比佢聽, 佢揀學邊首, 有時技巧難啲既歌我會由得佢單手練個幾兩個星期, 但3年來佢都彈了超過二十本書, 佢就算無考2級, 和其他沒用作考試的4級歌都彈晒, 因為要佢哋知道認識唔同時期的作曲家和音樂。
我唔明點解有啲人認為考級就會犧牲晒其他歌曲, 考試歌只佔1/4時間左右, 3/4時間大把歌可以學。如果淨係谷考試既嗰啲就唔係學琴。
其實學琴唔洗push, 佢喜歡自己彈得快, 佢未handle到你點push都無用!

fatalbug  嘩!好勁呀!請問你係自己教或係搵老師教?如果方便的話,可唔可以pm老師資料俾我?我阿囡好想學琴。  發表於 13-3-6 22:43
tung0409  十分欣賞!你們是少數不是全為考試已彈琴的!亦知道你女兒是很優秀的小孩,再加上你亦是很生料的家長, 所以得到名女校offer真是實至名歸呀!  發表於 12-11-28 12:29

回覆:gwengwen 的帖子

好叻呀,我個仔5歳,學年大半年,仍是很初學階段

小兒08開始學小提琴,剛完成八級

GAT  好劲啊!他几岁?  發表於 12-10-30 00:15
GAT  好劲啊!他几岁?  發表於 12-10-30 00:15

阿仔4歲半開始學琴,學了1年,剛完成ABRSM1級試,未出結果,但阿仔話唔難,應該可以pass。

引用:我女今年5歲,+已考鋼琴四級,+小提琴現在二

原帖由 gwengwen 於 12-09-13 發表
我女今年5歲, 已考鋼琴四級, 小提琴現在二級, 預備明年考鋼琴六級和小提琴三級 ...