用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!) ...
樓主: samanthat38
go

福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)   [複製鏈接]

回覆:ernestmama 的帖子

我仔仔覺得比小學自由,又多嘢玩,返學都開心,功課也能應付到。
我地住得近,慳咗好多交通時間,每日也做完大部分功課先返屋企。
不過有時要教下佢地安排時間,啱啱升中係要適應。

少爺昨晚好忙,5-6點藍田上樂理,6:30到牛池灣會合福中樂團,排練、演出後,食埋飯到成10點至返到屋企。繼續開車做功課到11:00,佢已經頂唔順,冇冲涼就連校褲都冇換就訓咗。今朝6:00見到佢一乖地繼續做埋個News功課,冲埋涼, 7:00出門返學。 同小學唔同hea hea 吓又一日,父母要睇得好緊。我覺得福中俾到壓力佢,這股壓力對佢有正面的推動力。希望佢能夠積極開展中學生活、努力學習。

另外,Parent eClass 巳開通, 佢地回校離校時間、功課日程都睇到。

這個假期不要懶,一共有12樣功課!

有冇仔仔囡囡試過留校做功課(有大專師兄師姐在場)?

回復 心美 的帖子

Yes, their names, their majors and shift are listed in the notice.

中一生係咪唔去得?我個十下十下既囡話要高年班,又話考試前兩星期先比入去溫習,真係唔知佢幾時先唔發夢。。。

回復 心美 的帖子

See  School Notice No.2012/13-11 .  All students may go. 

HI 各位福中家長

我小朋友今年p6, 都會去考福中, 但我對福中認識唔深, 未去過簡介會, 想問問大家點解會選福中, 同埋而家係全英文班還是想英文要考? 另外就係2013年會加學費到1萬6千元, 因為要買ipad, 跟住s2,s3 都係萬6, 但我見你地話其實ipad 只係某一科要用, 每年要比多幾千蚊, 好像不太有用

引用:HI+各位福中家長我小朋友今年p6,+都會去考

原帖由 a_mum2009 於 12-10-09 發表
HI 各位福中家長

我小朋友今年p6, 都會去考福中, 但我對福中認識唔深, 未去過簡介會, 想問問大家點解會選 ...
每人㨂學校有很多不同的考量,我就貪佢近屋企,而且有我仔仔喜歡的課外活動。
iPad係學校教育器材,只係課堂使用,唔使自己買,福中除了學費外,冇乜其他額外支出。

HI 各位福中家長

我小朋友今年p6, 都會去考福中, 但我對福中認識唔深, 未去過簡介會, 想問問大家點解會選 ...
福中同幾間中學一齊搞電子教學,你睇學校的網頁會有更詳細資料,現在的S1做緊試驗,只在通識科使用。

a_mum2009  Thanks!  發表於 12-10-10 09:25

HI 各位福中家長

我選福中是覺得學校的學習氣氛良好,而且學校以學生為本。

Thanks!

另外我想問而家係全英還是仍分中文班及英文班? 一級有幾多班英文幾多班中文?

回復 louis_aa21 的帖子

me 2.  Very happy so far!!!!

My son enjoy the school life very much. I asked him what he likes so far, he said the teachers and classmates.

引用:Thanks!另外我想問而家係全英還是仍分中文

原帖由 a_mum2009 於 12-10-11 發表
Thanks!

另外我想問而家係全英還是仍分中文班及英文班? 一級有幾多班英文幾多班中文? ...
3班英文班,3班雙語班。

回覆:福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)

亞仔每天放學返嚟都忙於功課上,又要應付測驗默書。係福中真係唔輕鬆

malam 發表於 12-9-22 21:48
少爺話可能每班老師都唔同,處理方法亦唔同。总分40, 1E有十幾個唔合格,佢都係緊緊。
中一課目、功課都多好 ...

唔好意思, 加把咀, 請問福中家長知唔知Y2013/2014收幾多S1生, 直升同外來生分別收幾人? 謝謝你們分享, 因小女想考但又怕收好少外來生, 仲有面試大概出咩. thanks.

I love my dear husband and dear daughter.

醒目開學勳章

引用:Quote:malam+發表於+12-9-22+21:48+少爺話

原帖由 ELJCHL 於 12-10-18 發表
唔好意思, 加把咀, 請問福中家長知唔知Y2013/2014收幾多S1生, 直升同外來生分別收幾人? 謝謝你們分享, 因 ...
其實直資學校,你buy佢嘅理念,就考咗先再諗,想當年我仔成績麻麻,又見呢間直資係咁多間肯公佈自己成績,成績又好好,我返而唔敢幫亞仔報,但係三月有d學校in咗又冇聲氣我先膽粗粗報名,點知好快就收咗亞仔,雖然入咗中文班,但我冇見過佢讀書讀到咁有信心(今年),我覺得學校應記一功!

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

回覆:福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)

想請問各位知唔知是否一定要參加啦啦隊?Thanks!

回復 louis_aa21 的帖子

S. 1 yes.  Very good for kids to merge into the school's cultures.
‹ 上一主題|下一主題