用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2012-2013 P.4大家齊齊傾.
樓主: raikkonen
go

2012-2013 P.4大家齊齊傾.   [複製鏈接]

中文尋日派返上次考試份卷!
raikkonen 發表於 12-12-24 13:51
其他班唔知有冇呢? 定係今年評估一D卷唔派番比佢地呢.

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

回覆:2012-2013 P.4大家齊齊傾.

Hi everyone,小女讀p6,忍唔住留個言先!以過來人身份,想講下自己既意見,其實大家的小朋友今年p4都會覺得程度好似深左好多,特別係中文,我個女一升小4時亦有同樣既情況,中文一直都係我同佢覺得最吃力既一科,4年級下年期仲試過得58分,佢果年係讀4c,當時真係嚇死,亞女唔開心左好奈,因為佢自問真係好比心機温書,而最後攞到甘既分數,但後來我知道全級少於40人合格,我就安慰佢,唔係佢資質差,只是份卷太深,到學期尾出成績表,佢竟然都入到D班,所以其實大家都唔洗太擔心中文既分數,當然唔好低分得過份啦,其實中文能攞7字頭已經唔錯啦,宜家我幫亞女選中,有時同d中學校長傾開,佢地都話知基灣既中文係比其他學校深好多,基灣攞個B已經等於其他學校攞A,所以唔好太擔心小朋友中文攞70幾分,因為佢地已經好叻了! 其實你地上到6年級就會知,佢地其實教既課程已經係中學課程,好似亞女有課係教"代父從軍",佢地唔教,要直接學木蘭辭,仲有要學"差不多先生",希望小女既經歷可對你地對基灣高小既課程有多d了解!

HELLO! 有冇人知英文書Chapter 5 & 6, 今次評估要不要考呀?

醒目開學勳章

eviza_snow 發表於 13-1-3 15:38
Hi everyone,小女讀p6,忍唔住留個言先!以過來人身份,想講下自己既意見,其實大家的小朋友今年p4都會覺得程 ...
多謝你嘅意見, 其實升咗上P4之後, 數學, 中文都深咗, 英文唔係我睇功課所以唔知, 佢上次評估d成績真係全線下降, 我都有d擔心. 不過我都覺得基灣d中心好似教早咗1年咁. 因為我會上網搵下d卷比呀女做下, 我覺得其他學校p4中文卷係淺d, 所以我都會搵d p5嘅比佢做. 其實咁都好, 起碼升上中一嘅時候冇咁辛苦。

NM4A Unit 1-4 +TB+GR, Vocab NMp22, 24,25,32,35, Dict NMp22,24,28,32,34
其他媽媽睇下有冇漏!
angelmokco 發表於 13-1-9 10:52
HELLO! 有冇人知英文書Chapter 5 & 6, 今次評估要不要考呀?

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

回復 SuggieC 的帖子

唔該哂你呀! 我係成日唔知最後2課考定唔考, 因為佢地狂教緊!
我仔的自理實在差勁, 衰仔連常識考第四冊, 佢夠膽死係手冊寫第二冊全本1-7課, 第二冊只有6課書,又未教完, 我就狂丙佢....總知勞氣......

醒目開學勳章

好野, 今日終於考完試.

點解中文成日都咁難架? 呀仔有史以來的低點...唔及格!! 佢話課文及語文只扣幾分....咁即係衰哂閱讀理解啦.,,...點算?!

回復 coco2882 的帖子

份中文卷應該都唔淺, 聽聞 D  班最高分都係 81分!

我囡閱讀理解得 16 分咋!   

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 13-1-24 09:28
回復 coco2882 的帖子

份中文卷應該都唔淺, 聽聞 D  班最高分都係 81分!
呀女話d班最高分得86分, 佢個班得一個多過80分果個人都係得有83分, 我諗應該幾難.

醒目開學勳章

我真係好想睇下分卷, 可唔可以要求下, 真係想知佢衰咩.
琴日派埋常識, 同中文一樣分, 都係一般. 我最擔心係數學, 佢成日計錯數.

醒目開學勳章

呀女未考英文嘅時候都話, 老師話今次英文卷都幾深下. 因為係佢個班個老師出. 所以今次英文都打定輸數。

我仔只派了中文一科, 欠幾分先合格, 連繼2次都肥佬, 對中文無哂信心, 佢自己都好比心機溫習, 背到d問答題一字不漏, 但都只係攞得幾分....幫唔到手.....我都好失望, 真的咁難???

四年班已經有唔及格, 咁點有信心呈分??!! 見大家都努力了, 唉....... 我都無哂心機同信心....

開始明明地.....
eviza_snow 發表於 13-1-3 15:38
Hi everyone,小女讀p6,忍唔住留個言先!以過來人身份,想講下自己既意見,其實大家的小朋友今年p4都會覺得程 ...

醒目開學勳章

今次真係用灰字黎形容, 自問好比心機同佢溫, 比練習佢做又做得到, 但一考試就.  我都唔知可以點做, 或者開始同佢搵下d補習社, 你地有冇好介紹?

唔知學校出噤深係唔係有特別用意, 不過對我地同小朋友黎講就真係好吃力, 我覺得應該係家長日同老師反映下!  
raikkonen 發表於 13-1-25 10:02
今次真係用灰字黎形容, 自問好比心機同佢溫, 比練習佢做又做得到, 但一考試就.  我都唔知可以點做,  ...

回覆:SuggieC 的帖子

其實2年前我已經反映過,學校既用意咪係要高別人一個grade囉 今年6年級呈分試二,全級中文最高分87 中文攞A既全級1x人,死未

其實如果大家都有同感,點解唔同家教會提出?
不如下次PTA開會張通告出,我地一齊寫呢個意見
一個佢可以唔理,咁多人佢唔會扮聽唔到啩
‹ 上一主題|下一主題