用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2012-2013 P.4大家齊齊傾.
樓主: raikkonen
go

2012-2013 P.4大家齊齊傾.   [複製鏈接]

醒目開學勳章

升咗上4年級之後, 我發覺數學唔係好識, 我自己以前嘅野唔記得晒, 都唔知點教佢. 成日將公因數同公倍數攪亂晒.

小兒今年小三, 我請教一吓, 中文補充的伸展題目, 是否自由發揮作答或根據文章內容抄下來???
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

raikkonen 發表於 12-9-20 11:10
升咗上4年級之後, 我發覺數學唔係好識, 我自己以前嘅野唔記得晒, 都唔知點教佢. 成日將公因數同公倍數攪亂 ...

哈哈........我都係已經5記得晒, 要慢慢睇番先得

paltiBB, 應該是要根據文章內容再用自己的語句作答, 這個比較難, 通常都拿不到滿分.

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-9-21 10:28
paltiBB, 應該是要根據文章內容再用自己的語句作答, 這個比較難, 通常都拿不到滿分. ...
曦彤媽媽你張相好sweet, 家姐拖細佬番學.

haha, 佢地唔嗌交時都好sweet!

阿囡呢期d中文功課好多錯, 係真係深左, 定係阿囡退步左呢?

我覺得係學校要求深咗!
親子/教育王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱、如帶有違規、廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-9-25 09:15
阿囡呢期d中文功課好多錯, 係真係深左, 定係阿囡退步左呢?
我覺得係深咗, 由其之前有條重組句子, 咩雄雞鬧鐘個條, 我同個女做咗好耐都唔得, 最後要我老公幫手都攪咗好耐先切好. 對於一個四年級我地大人都覺得好深.

大家好! 我好耐無上來啦, 公司好多野做! 但一上來竟然見到我個心聲係到! 就係呢條重組句子啦, 咩生活習慣的改變....雄雞鬧鐘.....我地兩婆連埋個仔攪左某個星期日成朝都唔掂, 夜晚又拿出來唸....直到而家都唔知對定錯, 仲未派番來!
我就唸,只係9月學期初就有d咁"堅"......遲d唔知點? 唔通我自己以前讀d雞校程度連而家d小四生都不如!!!!! 自己都唔識做, 點要求個仔做到!

Oh, 我都比較忙, 都係呢一兩日先開始睇返阿仔啲功課, 我連你地講既題目都冇睇過添
angelmokco 發表於 12-9-26 10:06
大家好! 我好耐無上來啦, 公司好多野做! 但一上來竟然見到我個心聲係到! 就係呢條重組句子啦, 咩生活習慣的 ...

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

其實果條題目個答案都有d怪 ................ 我程度太低了.....

尋日睇番張工作紙, 果條題目, 阿囝當然錯左啦 (連家長都覺得難!)  原來而家啲重組句子噤長, 詞語又分拆得好細!好似由砌100塊puzzle升到500塊噤
曦彤媽媽 發表於 12-9-26 15:45
其實果條題目個答案都有d怪 ................ 我程度太低了.....

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-9-27 10:58
尋日睇番張工作紙, 果條題目, 阿囝當然錯左啦 (連家長都覺得難!)  原來而家啲重組句子噤長, 詞語又分拆得好 ...
之前我地兩公婆分開, 因為我放工放得早, 所以我教個女中文及數學. 老公就教英文. e+發覺中文又難咗, 數學又唔係好識. 都唔知點算, 真係要好好考慮係唔係要比佢補習.   

醒目開學勳章

angelmokco 發表於 12-9-26 10:06
大家好! 我好耐無上來啦, 公司好多野做! 但一上來竟然見到我個心聲係到! 就係呢條重組句子啦, 咩生活習慣的 ...
你都好, 可以系星期日切, 我記得做呢張補充練習係平日, 我切咗好耐都係唔得. 要老公放工番屋企再幫手切咋. 好彩呢排唔多功課. 如果唔係, 我會叫個女求期做咗先. 改正先諗過.

我星期日切係改正來架, 因為之前己經錯左(之前都係我教阿仔做), 哈哈, 所以都唔知點改, 左度右度都唔似.....

Hi everyone , 我都遲了報到,我女讀4c

原來都有很多 4c 班的同學媽咪呢!

大人細路都仲未有準備溫書....

大家噤話啦, 阿囝日日都好忙, 功課+樂器+課外活動, 原來已填得滿滿! 剛入埋高詩, 星期六都滿埋! 叫阿仔放棄噤啲, 佢最唔想游水就話唔要 (唯一的運動, 梗係唔得啦!)
coco2882 發表於 12-10-9 01:35
大人細路都仲未有準備溫書....

‹ 上一主題|下一主題