用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小兒應該選哪一區來升中?
樓主: doubean
go

小兒應該選哪一區來升中?   [複製鏈接]

miffy 發表於 12-8-24 14:32
咁你估每年d家長選九華多d?? 定王少清多d呢?? 我絕對唔介意多d人選王, 因為我仔有d多機會入九華。

如果 ...

強&普通區, 大家家長都知道的.  
可能你無意中"踩"了王校而你不自覺啦. (如唔吼, 講你都不會明白, 一定會去叩門, 睇得出你完全唔熟依區........ )
同一句說話, 同一個意思,  可以令人聽來舒服, 都可以令人聽來不安的.

Jackieson  agree  發表於 12-8-24 15:53

miffy 發表於 12-8-22 17:15
講真, 如果九龍聖方濟係band one尾, 同全完同王少清比, 你會選邊間??

我都唔熟, 大家比較下:

講真我自己住荃灣, 都不會首選番荃灣區的中學, even我以前讀荃官中學

荃官中學,我個女入到我都不知幾高興,荃官都好難入架!

點解你成日覺得荃灣區中學一定比起出面會差,我不應同!

都係個句,最緊要搵到自已學生適合的中學!

Jackieson  agree! "都係個句,最緊要搵到自已學生適合的中學!"  發表於 12-8-24 15:54

miffy      下?? 我個仔讀緊油天高年級, 原來你仲清楚得過我  發表於 9 分鐘前
miffy      平時見你都吹得下, 以為你有d學識, 原來咁醜怪, 我唔會回應你  發表於 半小時前
miffy      你起度發爛渣  發表於 半小時前

-----------------------------------------------

一次過答晒你。

我係咪發爛渣?人在做,天在看。

我醜唔醜怪?唔緊要,總好過某些人!在EK咁耐,好少有人誇口話自己當日的決定沒錯就係遠離荃灣區,你決擇最錯的地方是建基於貶低王少清,抬高聖芳濟,跟住推高九華凌駕於聖芳濟之上,跟住隻字不提荃官點樣好。荃灣區的朋友多得你唔少,好在人家總算出左間荃官,為自己區吐氣揚眉!

如果你係讀油天還好,亂咁轉述人家學校老師的說話,最慘重要係聽d又唔聽d,呢頭說王少清得67個band 1生之後,這頭又說甚麼油天得 60個同學是band 1。你真係有鋪只去聽不去求證,又亂咁踐踏人家學校的的癮。好了,而家還踩到油天的頭上來!恭喜你,你已經將自己小朋友捧到天一樣高,看來整個油尖旺的學校都要多謝你了,哈,就是除了油天!

miffy  sorry, 都係荃官舊生, 海官和官中, 下次比你答埋  發表於 12-8-24 17:04
miffy  真係好無聊, 我以前都係睇下你up乜, 而家可以skip晒  發表於 12-8-24 17:03
Jackieson  agree  發表於 12-8-24 15:54
黃巴士  AGREED!!!  發表於 12-8-24 15:25
719117  算吧!點講佢都是覺得自已是對的!
我地住荃灣葵青呢邊,自已清楚咪得囉!  發表於 12-8-24 15:24
:verycold: :verycold: :verycold:

miffy 發表於 12-8-24 15:30
唔洗答我, 我唔care。不過我唔知王少清是幾多人band 1, 你話我講, 你quote條link比我睇。

你咁清楚油天,  ...

你對浸聯、王少清、油天、荃灣區的各大中學,包括荃官等學校的偏見,全部都已在本議題中不停反覆出現!

Jackieson    發表於 12-8-24 15:55
:verycold: :verycold: :verycold:

miffy 發表於 12-8-24 15:58
你無偏見你可以幫小朋友轉校去浸聯架, 你講到荃灣咁好, 放棄九龍城網囉, 過去荃灣讀。

油天我仔讀緊, 無 ...

你無偏見你可以幫小朋友轉校去浸聯架, 你講到荃灣咁好, 放棄九龍城網囉, 過去荃灣讀。

所以我就係話你乜都唔去求証就係度亂講。我家小朋友今年升中二添喇!

駛乜野硬要踩低某個區唧,可能在你心目中,油尖旺先係天下無敵啦。我仔仔以前係九龍城讀書,一樣讀得好開心,完全無話過相去邊區邊區,區區都有佢特色,區區都有自己小朋友讀的學校,你唔喜歡王少清,荃官,你可以唔揀佢,唔明點解要抹黑人地間學校,又要抹黑人地區,成區比你得罪晒!

這裡唔係得你一個小朋友有書讀架,你揀你的聖芳濟,去選你的九華,為甚麼你總是要踩著人家上呢,由一開始借助DSE的成績去抽男拔水,繼而算到荃灣的王少清,又話人收好多band 2,我想問聖芳濟沒有band 2生咩?最後又算到九龍城,遲d全港17區的中學除了油尖旺都給你算上來!

人家在荃灣區的小朋友,唔係個個有機會可以轉區的,荃官和王少清就是好多同學的目標選擇,我在九龍城自有我九龍城的選擇,我亦唔會踩九龍城區的學校的不是,我更加唔會去將九龍城跟其他學校相比,然後跟人家說,油尖旺的不是、黃大仙的不是、官塘的不是、西貢的不是。

miffy  全部贊仲洗乜問洗乜去比較, 余振強你都讚嗎?? 就唔係中肯  發表於 12-8-24 17:39
miffy  乜中二唔轉得校架咩??  發表於 12-8-24 17:28
miffy  你有無病?? bye bye  發表於 12-8-24 17:26

回復 joyce919 的帖子

去挿仁立仁紀唔好吆?讀得好又大機會入林護,又一點都不失禮,可能沒咁多白鴿家長.

油天風大雨大,出師未明身先死啊!

like_travel  why u say that ????????  發表於 12-8-25 11:15

miffy 發表於 12-8-24 17:51
你唔洗問架喇, 呢度唔准人講唔好, 總之全香港d學校, 間間都要好好好

總之全部要讚好

你做乜要講比我聽,我都講左我仔仔已經係中一,九月開學已經係中二。你講比我聽有乜用,要是錯的,都錯了,冇得返轉頭架喇。而家你係要面對升中的家長,係來自全港四方八面的家長,唔單止係油尖旺的家長,記住還有荃灣、葵青一帶的家長,佢地先係真正的用家。

如果有荃葵的家長上來見到,呢間又話唔好,間又話唔好,都唔知點排法,謬種傳訛,習非勝是。不過你放心,好彩佢地唔會好似你咁,人地都重可以去沙田,唔一定去你的天堂。

同道者,就三顧頻煩升學計;異道者,上來一次也嫌多!

miffy  好過你, 連人地係果間學校家長都唔知, 仲攻擊人地, 你導聽途說, 害人不淺  發表於 12-8-27 10:56

回復 doubean 的帖子

個人意見可以先考慮自行首選聖芳濟, 次選葵青區學校, 就近屋企. 至於抽獎網, 可以明年決定唔遲. 如果比較幾個區抽獎既成功機會及學校質素, 當然以九龍城區最好. 油尖旺區如果放聖芳濟第一, 入到既機會都大. 不過由荃灣轉出九龍城或油尖旺確係會跌位, 至於會唔會降band, 視乎你仔仔成績係咪邊緣. 當然亦要睇小學相對強區既程度. 最穩陣係keep到band1中先再考慮轉唔轉強區.

多謝khmama的建議,我們現在還沒有決定怎樣的方案,只是一邊收集資料,一邊幫仔仔谷高第二次呈分試成績,到時候視乎成績才決定選哪區。

多謝以上各位!

simpleway 發表於 12-8-24 10:52
miffy,

那有點兒奇怪,堂堂油天,只有若60人(若35%)是band 1, 是否有什麼搞錯的地方? ...

各位ek 家長, miffy 跟本不是油天家長, 呢個人講既數據原全無跟無據, 亂唱衰油天, 不知所謂, 請各位自行看以下中一派位, 睇下係咪只有35% band 1 生派到band 1 學校 ?

miffy, 請尊重自己, 也尊重別人 !

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_12.php

miffy  唔知幾多名, 點知自己band幾呀?? 考第一又唔知自己band 1, 選band 3咩  發表於 12-8-27 10:44
miffy  同你講都嘥氣  發表於 12-8-27 10:15
miffy  你都精神病  發表於 12-8-27 10:12

回覆:小兒應該選哪一區來升中?

deleted

‹ 上一主題|下一主題