用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學珠算學左成年,但唔達標.仲系唔系好.. ...
樓主: mw7183
go

小朋友學珠算學左成年,但唔達標.仲系唔系好.. [複製鏈接]

回覆:karenlyk 的帖子

補充綀習果啲小兒應付到,小一文字題數學佢都做到,但算盤運用佢真系麻麻,可能無興趣自己就唔用算盤,一心諗住學珠算㪙會叻啲原來都唔完全系,

哲哲寫真 哲哲私相集

回復 仔仔錫錫你 的帖子

就系啦,咁長仲要好多條10分鐘內完成,最慘平時系無操開,啲珠算功課一星期得一頁,太約.30條.又點操到快.加上我都無專登操佢.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

我以過來人經驗講講珠心算.

我個仔仔今年升小一,  佢由升K3開始學, 不夠一年半.  現在+ - x   約三個月後會學 除數.  
佢自從學了珠算後, 計加減數 (無論用唔用算盤都無問題) 快了很多很多. 比我想像中快.
學乘數也不是太過難. 故期待學埋 除數.  我想這就是最基本的數學運算.  如果算盤真的無用,
那中國人台灣人數百年的歷史真係毁於一旦 ??

不過, 平心而論, 不是每位小朋友都適合學, 但基本的運算概念真係學得到.  但文字題是沒有操練的,
所以上了小一後, 因為有了數學基礎, 只要再train train文字題, 我信會事半功倍.  因為太細個, 根本
連字都唔識得多, 仲要解題 ??? 我覺得是未學行, 先學走 的感覺.  一步一步來, 谷都要谷得合理.
唔通真係要k3就學奧數 ??? 早d識解題, 早d用邏輯, 早d學立體抽象圖 ?? 一味要早 ?? 我係小朋友都反感了..

所以學珠心算對我小朋友來說是莫大的幫助. 那當然家長也要協肋  但是否合適你的小朋友, 那就家長最清楚了.

mw7183  我如果要好似你咁講早,我就日日操佢珠數啦.你睇清楚人地講咩先發言啦唔該  發表於 12-8-21 14:33

回復 mandy304 的帖子

如果我日日比數佢做.佢都可以好快.只系我唔想太操練囉佢一星期先做30條.我無話谷佢其他喎.無講話比奧數佢學喎,只系話有中心叫小一讀.文字題多多小小都已經識做.K3學校功課都有啦.
哲哲寫真 哲哲私相集

HI 仔仔錫錫你,
請問如果要自己買練習比佢做,(珠算)邊度有得買?
哲哲寫真 哲哲私相集

先講我自己,阿仔以前珠算功課+-每週150題,我通常要佢分4日做,等佢可以每日溫習下。每日約40題頭20題我—定要佢用算盤,等佢影像加深;之後20題就要心算,用作實踐!經過一段時間後,基本上心算50題 ab+cd-eg=hij 會比用算盤快。 我唔係要佢做算盤大師,所以就算用算盤10分鐘計一題我亦無所謂;我相信你都一樣唔係要佢做算盤大師,所以只要心算掂就算喇,無需著眼於個"盤"。

我自己無另外再買練習比佢做,因單是功課已足夠操練,其心算速度已可於5秒內回答,我覺得非常足夠,不過每兩三日都會口頭問5~6題,等佢 fresh 下。

原來真系每日做系最好,我見我妹個女系日日50條我仲話佢咁谷...死我太鬆了.
哲哲寫真 哲哲私相集

佢既珠算功課完全唔多..點算.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 wai1127 的帖子

我意思系佢已經習慣唔用算盤,同埋中心既功課真系好小.最慘我唔識,自己都唔知點比好.
哲哲寫真 哲哲私相集

到而家應該點...轉中心學? OR 等佢9月小一安定晒先..
哲哲寫真 哲哲私相集

算啦..我覺得佢專登拖慢教.佢唔會唔知道佢既功課小呀.學左一年仲系雙位數加減.本書又唔系全部都教.我想跟都覺得亂.
哲哲寫真 哲哲私相集

佢識呀不過慢囉,我有TEST 佢..我而家煩緊小一仲有無時間學同應唔應該學..
哲哲寫真 哲哲私相集

我已經唔想系果度學..點解話無時間系因為本身已經學緊好多野. 去年K3時如果老師日日比功課仲有時間做.我一心諗住佢學完就岩岩好上小一,點知自己貪方便.系屋企樓下學.而家半桶水都唔知點算.
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題