用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文補習問題
go

英文補習問題 [複製鏈接]

小朋友補開的英文補習中心, 老師係外籍人士, 老師係小一小二一班, 小三小四一班, 這樣的形式教學。小朋友係度補了10個月度, 每星期一堂, 覺得小朋友LISTENING有進步, 但老師教的GRAMMEER或PREPOSITION, TENSE, 小朋友吸收得唔好, 老師話佢寫的能力差。9月份開始, 老師話佢會將小三分為2班, 一班A係一星期教小三, 一星期教小四, 另一班B就一星期教小三, 一星期教小二。而小朋友就要係另一班B度學習。我唔介意小朋友學B班, 我知道打好基礎都重要, 但我擔心佢跟唔切學校的程度有影響.....
所以我諗緊一係去補習其他中心補GRAMMER? 一係請個大學生來教英文? 但我要想KEEP住佢的LISTENING, 又想提高佢的WRITING, 應該點算好呢, 選擇邊一樣呢? 只選一樣。
A. KEEP住係原來個度補習?
B. 找另外一間補習?
C. 找大學生補習?

0    0    0    0

回覆:冰紫嫣 的帖子

小女經驗TENSE及詞類等,都是用廣東話教授會容易上手,有時睇英文故事書,問返亞女,佢都能講返這是什麼Tense,這是什麼詞。以前試過用外籍老師教,有的可能太抽象,所以吸收唔到。(亞女九月升小一)

我女跟一個中學生學。
一個國際學校ge女仔, native speaker, 識講中文, 教 tense 教得簡單, 阿女好快明白. 幫溫書好好. 阿女考得 98 分, 進步得好快. 不過 only 係太古城教

我都覺得同#2一樣,用廣東話教tense grammer係比較易吸收。

stanton.angela  :
I want to know.
‹ 上一主題|下一主題