用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 對著個升F4男生真係無話可說嗎?
go

對著個升F4男生真係無話可說嗎?

勉強的升上F4, 總懶懶閒. 整整2個月暑假, 大部分都係度打機.  好, 就由佢放縱下.  8月尾都來緊, 暑假功課都沒做完. 問下進展, 嫌你煩好追佢做功課, 又話要做好快, 大把同學都沒做完. 有關學業的問題一於聽唔入耳, 總要立刻關話題,總要比FACE 你睇. 成日以為自已已好大過咁, 態度隨心而表達.  真係拿佢無辨法, 令我好唔想同佢傾計.  
講真,  如果你係女仔, 我都可以話唔好太緊張, 你係男仔, 以前的擔子重得行, 再加上334, 完成F6才17歲. 難道17歲就要出來社會做事? 可唔可能打到一份工都難啦.  你有無諗過呀?

Ahling2004 發表於 12-8-18 12:21
勉強的升上F4, 總懶懶閒. 整整2個月暑假, 大部分都係度打機.  好, 就由佢放縱下.  8月尾都來緊, 暑假功課都 ...

您不如叫囝 囝參加D 紀律性活動,sea cadet / air cadet /civil aid services /scouts boy /香港紅十字會(青年團 /St. John Cadet)太多太多。。可PM我

以上紀律性的訓練,為香港青少年提供有益身心的課餘活動,建立其自信心、培育其責任感、並且發揮其潛能,使他們成為優良的領袖及愛港公民。

我囡而家very enjoy her training and activities... it helps her to build up confidence, expand her friendship network and sense of responsibility.

Better then stay at home to watch TV, surfing facebook

( 總懶懶閒. 整整2個月暑假, 大部分都係度打機.  好, 就由佢放縱下.  8月尾都來緊)same,現好勤力,,,,,,打電話借功課抄,將來都吾知佢點算

as i received too many PM... so i am going to post here {:1_1:}  

Dear all,

Please do not give up, you may insist your son to join the following discipline team, then your son will be more proactive and positive :

u can select anyone from below :

Air cadet / sea cadet / St.John ambulance cadet / civil aid services cadet

u can search the website by Sea cadet / air cadet / civil aid services cadet to get the entry form {:1_1:}

here is the one for St. John cadet.

http://www.stjohn.org.hk/b5/ser_bri04.shtml

Participant : 12 years old or above.

Ahling2004  謝謝你的熱誠幫忙.  我由小學勸到中學叫佢去參加呢上活動, 佢都唔肯去. 咩都講盡, 佢都當你耳邊風. 唉........  發表於 12-8-20 09:25

依家的細路真係身在福中不知福, 懶懶閒, 無目標, 得過且過, 最好捉哂去軍式訓練.

vincher    發表於 12-8-26 14:25

Ahling2004 發表於 12-8-20 09:26
依家的細路真係身在福中不知福, 懶懶閒, 無目標, 得過且過, 最好捉哂去軍式訓練.  ...

Dear Ahling2004,

我諗您係太仁慈 , daddy 會唔會惡d, 可以比d 壓力佢, 要佢參加呢d 健康既紀律隊伍, 其實香港既紀律少年團有好些訓練都幾嚴, 無必要去到黃埔軍校咁tough. 亞Sir / Leader 對男隊員既要求特嚴, 我第一次接女時見佢地步操, 亞Sir 對男隊員大聲呼喊, 同佢地講紀律既時候同真正警隊訓練無咩分別, (madam 對女仔相對nice 好多) 見到都代佢地辛苦. (但又有種感覺好像有個正氣ah sir 幫您教仔) .

亞囡入camp training 後, 回到家竟說 : " 呢個家真係太舒服了, 好溫暖 !  " (以前未聽佢講過 )

快d 叫佢去參加香港少年領袖團(少年團), 參加後包你仔成個正氣晒, 思想正面及積極面對人生, 係父母最想見到既 (感恩).:loveliness:

香港少年領袖團(少年團) website :

http://www.hkac.org/0902_history.html

http://www.hkac.org/index.html

如果囝唔肯去, 叫佢做吓義工去體驗吓都係好既, 最緊要唔好比佢hea 在家, 浪費時間.

杰杰媽媽  到佢真係有日咩都唔洗返,但我又唔俾佢打機時,佢咪又係到叫死叫悶............都唔知咩人黎  發表於 12-8-21 13:56
杰杰媽媽  我仔都有返童軍,但由P.4開始已經次次都話唔玩,唔返,但唔返佢咪又係打機睇電視side晒D時間,  發表於 12-8-21 13:55

我個仔唔同別人的仔. 佢唔受壓, 唔受嚴, 又唔受氹. 獨行獨斷, 有自已一套.  由細自大, 課外活動的老師邊個對佢嚴的, 佢就唔想上佢的堂.  就算我地作為家長都係, 佢唔會記我地關心及錫佢之處, 只會記我地如何管教佢, 令佢唔開心.  至今時今日, 佢都懷恨在心, 有時會無意中透露出佢的怨氣及對我地質疑.  令我地聽入耳好難受.  邊個細路仔做錯事唔會比父母話,佢就係唔明此點.   有時真係覺的亞仔心理有問題,令大家好難去溝通. 有時我真係好想放棄, 任由佢自由發揮, 不過有時真係睇唔過眼才會出聲勸下佢.  真係唔知要用咩態度及方式對著佢. 唔理又怕佢學壞,更加唔放我地係眼內;  理佢, 佢又將我地當耳邊風及煩人, 也令我無耐, 苦無對策 ..............

cindycyh1023  同一個辦,我的十三歲,我很慘!  發表於 13-3-11 22:11
杰杰媽媽  咁似我仔既,佢最好日日打機打到死,唔洗讀書,唔洗上堂.冇課外活動,大把錢買玩具........有時真係好想打巴佢  發表於 12-8-21 13:58

Ahling2004 發表於 12-8-21 09:52
我個仔唔同別人的仔. 佢唔受壓, 唔受嚴, 又唔受氹. 獨行獨斷, 有自已一套.  由細自大, 課外活動的老師邊個 ...

請問呢個問題發生左幾耐 ?  囝囝幾歲開始係咁 ? 可唔可以搵學校社工幫手做您地既中間人 ?

有時呢d 情況中間人可以幫助舒緩那僵化的關係. 希望幫到您

回復 Ahling2004 的帖子

其實你的情況好像發生了很久,感覺到你,囝囝及你老公都有很大壓力,學校社工因為資源短缺,在事情剛發生時接觸比較容易處理,像傷風感冒找普通科醫生都ok,但以你們現在的狀況就可能要找專科(家庭個別輔導服務)更適合,其實本港很多機構都有此類服務提供,當然免費的輪候時間比較長一點,如果你有需要我可pm資料給你。希望你們一家能修復彼此間和諧的關係。God bless you all!

杰杰媽媽  呢D係心態問題,我仔P.3時我要求過學校心理老師跟進,但跟左一年,個仔日日去見佢都係冇用,佢係唔想去諗好既野.,成日諗住呢個世界每樣唔好既野  發表於 12-8-21 14:01

回復 Ahling2004 的帖子

係呀, 係呀, 一樣. 有時真係好想好好教訓佢一次.令佢知醒.

由F2中期開始才是咁. 依家佢心情好都會同我地傾計或講笑. 就算佢係間房, 原來佢對耳都係時時偷聽我同老公係廳講的野, 有時會無中中回應及表達佢的睇法.  社工有跟進, 但社工話係正常, 只不過係青春期, 佢唔係壞那種. 叫我地好好同佢傾.  佢同朋友及同學,公公都相處好好, 就係同我搞對抗.  我地都已避重就輕叫佢比心機讀書, 快快做完功課,唔好拖. 佢係都要拖, 又話自已好忙, 唔想做. 成日比籍口自已.   當佢需要錢買書時, 又懂的笑面迎人叫我拿.   我真係唔識分辨佢的真假一面.
唉, 真係有需要睇專科嗎? 真係無藥可救嗎?

kilykilyk  其實我覺得你小朋友已經不錯,起碼有計傾,又很表達,我見好多小朋友唔知自己想點,
問一句答一句,乜都懶懶閒,令到啲父母無所適從..  發表於 12-8-24 12:59

我個升中三仔都係未做晒啲暑期作業

醒目開學勳章

回覆:對著個升F4男生真係無話可說嗎?

我仔係中二都係咁,可以考試時溫四十五分鐘就話溫完要relax,當時鬧又鬧過,冇佢辦法,搵補習俾佢又懶懶閑冇心機上堂,好激氣!係學校社工又見過,老師又見過,好灰,成績又.......
我最終問佢你其實想唔想升大學?如果你想咁你想中四揀咩科?你間學校以成績選科,以你這成績你自己認為可揀咩科??我同佢講你唔想補習我唔迫你,我唔想side錢,你自己諗清楚想點,中六讀唔成就要出嚟做嘢,我唔會俾錢去讀什麼課程side時間side錢!果年我cut咗大部份補習,要佢自己諗清楚選擇自己條路!
佢話要升大學,我話你面對現實啦,咁嘅成績有冇大學收??我果年已冇氣再鬧,只係係佢身邊提佢,反而佢好似識諗咗,溫書時間多咗小小,成績都好咗 ,佢話佢溫咗書,我就信佢,雖然我冇見到,但都忍住唔話佢。係中三我同亞仔關係好咗,佢成績好咗,佢亦對我信任多咗,所以一有時間,我就同佢講吓道理,等佢自己諗吓!
首先搞好d關係,唔太過份就支持吓佢,一家人一有時間就多d出外,行街睇戲食反,等佢唔好成日屈係屋企打機!
呢d就對我仔work架,希望你都唔好放棄

vincher  gd sharing  發表於 12-8-26 14:38
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

其實我最擔心係佢情緒有問題. 讀書的事我已唔講啦, 佢曾經話過唔想讀書, 我斬由佢講.  佢肯出街, 我地隨時奉陪. 佢想去邊, 我都一定陪佢去. 佢話買書要我支助, 只要本書係正當的讀物, 我都一定支持. 佢肯想上咩課外活動, 我都支持.  但佢就係當父母平時的說教及道理係威脅佢, 唔信任我地,成日挑戰我.
好似今日咁,  佢用開的電腦有問題, 上唔到去打機就同我講要出去綱吧打機, 我當然勸佢唔好去,我會好快幫佢維修部電腦, 叫佢不如趁機做功課.  佢都係發哂癩, 就話唔打機唔得, 一定要打. 學壞咪學壞. 總之我一定要上綱吧.  總要好似爛仔咁聲大夾惡咆哮我.      

杰杰媽媽  已去到好嚴重,不可理喻的程度(我個人覺得)         咁好彩我仔岩岩升中,"心情好時"都仲聽我講道理.  發表於 12-8-24 17:28

Ahling2004 發表於 12-8-24 14:00
其實我最擔心係佢情緒有問題. 讀書的事我已唔講啦, 佢曾經話過唔想讀書, 我斬由佢講.  佢肯出街, 我地隨時 ...

有沒有試過對住佢喊,叫佢生性! 有時會好WORK !

vincher  又真的很慘!(指 父母)見過社工嗎?  發表於 12-8-26 14:33
杰杰媽媽  呢個方法真係WORK  GA   最少可以好一排  發表於 12-8-25 15:44

回復 tinetinew 的帖子

你的分享好好

佢話佢溫咗書,我就信佢,雖然我冇見到,但都忍住唔話佢 - 我都有用厘招

另外中有一招,我仔有濕疹成日WHERE, 近月我自己就無食肉,(不過有食魚有飲肉湯),我同阿仔講前生我一定造了甚麼錯事,可能有D過火,但這樣造之後我自己安心好多,因已盡了力

回復 like_travel 的帖子

你個係女,仲係乖巧個d,
你係0吾明白:我0地d 0吾長進男孩的苦況