用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教有邊間直資/私立小學對 adhd 有支援? ...
樓主: a_for_apple
go

請教有邊間直資/私立小學對 adhd 有支援? [複製鏈接]

其實我以前都覺得聖若瑟英文小學的私校是好辛苦的,但因為我的朋友阿仔K3證實是ADHD仔,他最後決定入左呢度。呢間係私立英文小學,而且小一至小三係活動教學。另一方面由於是私小老師的文件工作較小,因此多左時間在教學的發展,加入不同的活動及職務,令小朋友愉快的學習。而且所有都是男子,所以學校的活動較為適合好動的小朋友。

My Son (SEN but not adhd) is in KTS but my doctor recommended 'Wah Tak', Yiu Shan', and Christian College ' in Shatin. Sorry, my Chinese writing pen is not working ...

回覆:請教有邊間直資/私立小學對 adhd 有支援

其實要看下小朋友係邊方面要支援先唸學校!因為ADHD同讀寫就好唔同的學校策略,所以要看需要。希望幫到你啦!

多謝咁多位!!

聖若瑟我都會考, 收o左再諗.....
我揀新華德係因為兩個細o既係天主教徒, 有九龍城升中網, 選擇較多, 又有個妹跟尾, 可以益埋阿妹, 新華德好似全校活動教學, 校舍好新, 比較冇咁辛苦, 希望冇揀錯 (不過舊年 20 分都要抽)

回覆:a_for_apple 的帖子

請問華德是邊區?是政府或是私家?

華德有兩間, 一間係華德學校 (舊華德), 一間係九龍塘天主教華德學校 (新華德), 兩間都係 41 區津貼學校

我囝讀緊基華(九龍塘), 學校在3年級開始有補底班, 會將中英數成績較落後的分成小組教學, 約 10 鬆d人一組, 平時功課沒有調適, 只是測考加時約10分鐘. 另會有情緒管理小組, 家長工作坊 ... 等, 每學年不同.

華德下午校, 即延文禮士道新校, 功課比舊校少, 老師亦有愛心, 可以考慮.

東頭邨溥仁小學於小一會有兩位老師一齊授課, 對小朋友照顧較好.

福德小學老師有愛心, 包容性大.

thank you paysy2009!!  
福德我都曾經考慮, 但怕佢俾人殺校....
最後都係揀o左新華德.........
‹ 上一主題|下一主題