用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 背來背去都背唔熟個乘數表,求救!
樓主: 旦仔
go

背來背去都背唔熟個乘數表,求救!   [複製鏈接]

花仔媽咪 發表於 12-8-16 21:54
你試下去書局買九因歌隻CD.當歌唱好快識背
龍之家族既九因歌,朋友介紹,好掂,唱歌咁唱,又有DvD睇,訓前聽CD,掂

回覆:背來背去都背唔熟個乘數表,求救!

我仔個時係一路沖涼一路背,唔可以俾佢知道我刻意想佢背,如果唔係十年都背唔到,佢每日沖涼唱歌10mins ,一個月攪掂左。

每個小朋友都有條只係岩個個小朋友既key先開到既方法,我呢個方法得,唔=你個都岩用,仲知就係用晒所有方法去試到得為止,如果死守一種方法而又冇進展,只會浪癈緊小朋友時間

rbaggio74  我也用這方法的啊,詳見我的回覆連結  發表於 12-8-24 16:16
michellebaby    發表於 12-8-23 14:34
maybo224  我個仔都是在洗手間唱,不過不是沖涼,而是……  發表於 12-8-18 23:04

回覆:背來背去都背唔熟個乘數表,求救!

我自己識字,不嬲都唔想小朋友去補習,教唔好只係自己用唔岩方法,我相信冇一個老師夠自己清楚自己小朋友既接受能力。      出面補習好多只係叫佢地係咁做做做,都唔係真係用心去諗方法/用返岩既方法令個小朋友接收到既。

SEricsson  agree! 從來唔出去補習, 自己教唔好過俾D中學生教?  發表於 12-8-20 15:28

我個仔每日都會坐係洗手間差不多二十分鐘,我當時就是利用這個時間,在洗手間外面播九因歌,他就在裹面跟住唱,去完洗手間,就應他的"懇求"播二次九因歌VCD給他看,很快便背到啦!!想起都覺得攪笑。

杰杰媽媽  唔好計較過程.................只要達到目的就係好橋  我比較喜歡活動教學,死讀書讀得咁辛苦為乜  發表於 12-8-18 23:07
abc

見到大家咁勤力背X數表有啲慚愧,我諗住等到開學老師教.

睇嚟都要預備一下

早兩三個月前在明報有一個訪問,一個媽媽說她發明了「乘數表冚綿胎」來教女兒。我覺得有點出奇,因為此方法是小弟幾年前的發明,在BK幾個sections都與家長分享過,相信有些相熟的網友仍有印象。不過,在明報中,沒有講述怎樣玩「乘數表冚綿胎」,現在我將幾年前的文章再發表一次,希望大家可以和小寶寶邊玩邊學乘數表:

==========================

二年級時要背乘數表,非常沉悶,但不能不背。如果想為背乘數表添上一點樂趣,亦想藉此增進親子關係的話,可以用我發明的乘數表綿胎。

相信大家都玩過綿胎遊戲,改良一下便可以讓小朋友練習乘數表了:

道具:Poker、打人的東西(如將報紙卷成棒狀)。

人數:二人或以上。

玩法:(eg
A & B & C, 三人,玩 7 的乘數表)
A 出牌,說 “7、1如7”
,如果出的牌不是 7 的話便繼續到 B出牌,說 “7、2 一十四” ,如果出的牌不是 4 的話便繼續到C出牌,說 “7、3二十一” ,如果出的牌不是 1 的話便繼續到 A 出牌,如此類推。但當叫的尾數跟出牌是一樣的話,大家便要鬥為快拍下,以後和普通綿胎玩法一樣。

我女兒當年對於這種遊戲樂此不疲,在不知不覺中學乘數表,大家可以試試。

Janellemama    發表於 12-9-21 12:07
SEricsson    發表於 12-8-20 15:32
piano513  好勁。  發表於 12-8-20 03:11

訓覺之前自己唸俾佢聽,
第2日再同佢背..
訓之前吸收得好d..

moboy  我都是這方法  發表於 12-9-5 23:03

囡囡當年是在返公文數時學識的, 主要是靠每日做數練回來, 不是刻意背誦. 後來到學校上課學乘數表時, 她說老師會要他們常背, 背不熟的同學要在小息時背, 最後全班同學也OK的.
囝囝九月升小二, 因他不喜操練及數感較弱, 沒有上公文數. 兩星期前開始要他背, 開始時由得他自己背"2乘1等如2....", 但爸爸說要用九因歌方式背, 即"2.1如2...", 因順耳的音調會幫助他記憶. 現在勉強算背了一遍, 但不太純熟. 暫時只希望他有個底便算, 不期望他完全記得及無誤.

如果常用的, 就算難, 都會學識.  我去買野時, 就會叫阿仔計數.  eg. 出前一丁, 一包$3, 買5包要幾錢.  其實加減乘除數, 根本同生活分不開, 計錯數就會少左錢, 你仲會唔會小心D計?

用遊戲方式,I teach my son like this...

回復 旦仔 的帖子

而家有D記憶訓練學習班,話可以訓練小朋友既記憶力.但都幾貴下,得唔得我就唔知.因為我都無比個仔去上過.但我個仔由四歲開始就要佢學同默英文單詞.唔多一日一個咁學,但默書就煩D.張每日學過既字,每日從複默一次.之後我個仔漸漸就習慣咗.已經可以幫自己搵到方法記野..

王國會長

旦仔 發表於 12-8-17 18:21
係咪補數就係咁?我已經轉過老師,兩個都係要求我努力幫小孩背,還淨三堂,我近來真係唔想再返。

...

其實不用太急, 乘數表小二才要背, 我囡當年也是開學后佢自己慢慢背, 印象中佢到完左上學期才勉強記晒, 抽問都有錯, 到完左小二下學期才熟晒, 不過起初我囡不是死記, 佢係用加數加上去的. 即 2x2 = 2+2 = 4, 2x3 = 4 + 2=6 ....

同埋你仔本身D 數如何?

九因歌《乘數表》----讓孩子愉快地學習數學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2276404&fromuid=28785

一年前我寫的文章,希望對你有參考價值
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

我覺得又唔洗一定全部”硬背” 因唔係每個小朋友都”背得”, 我囡囡是其中一個。 今個暑假開始學乘數表, 在此分享小小經驗: 我不用她背 2 和 5 因為”數到” 小一已學了2個5個一數。 x9 是不用背的, 答案的十位+個位 =9 而十位是9x幾多 的幾多-1, 即9x4   4-1=3 是十位  3+6=9----答案是36   9x8--- 8-1=7 (十位) 7+2=9---8x9=72     x6又有trick  6x雙數 (如2,4,6,8)  6xn = ?n  而 ? 是 n的一半:  6x8 = 乜野8   跟著8 的一半是4 (相信好多小朋友已知1+1=2, 2+2=4. 3+3=6, 4+4=8所以也不算是除數), 答案是48   6x單數則自己在雙數trick+/- 6。 這樣就已經識左乘數表的一半 (x2 x5 x6 x9) 加上 3x9 = 9x3 所以又識多1/4 剩下的1/4就要”硬背”了, 但她知道無端端識左3/4個乘數表, 感覺也輕鬆DD, 自信心高DD, 雖然初初計會慢DD, 但總算答得到, 無咁驚 練習多就會快而準! 希望幫到D背書唔太叻的小朋友 (和媽媽)。  

我女升P2都有take數研, 係this summer背哂乘數表, 但阿Sir都係話佢抽問5得, 最好要連抽問都立即答到係最好, 但都5算比壓力.....數研阿Sir每堂都有講番有咩好有咩5好同要留意既野比我知, 我覺得幾好呀, 佢睇到阿女邊到5得(其實我跟功課時已知), 即係話佢都有用心教阿女, 所以我覺得5錯......

唔洗咁緊張,放鬆啲,我女今年升中四,數學拿B,但佢到現在還未識背哂個乘數表喎!

回覆:Anloo 的帖子

我建議比小朋友於幼稚園階段便學習公文數,我小朋友未上小一已背熟了乘數表,因公文老師會要求學生順背同倒背乘數表,及每堂抽問,小朋友自然做到!
我見到有些小二學生可能太遲學,計算乘數家課時還要數手指,那就影響了學習進度和成績了

醒目開學勳章

旦仔 發表於 12-8-16 19:10
升小二,全日一有時間就背,但全日只係7x2至7x5,都背不到。自己不停念7.5.35是可以,我一抽問7x4, 再問回7 ...
其實只要會加法,乘數表根本不需要背,用計就得。好似 7X2 =7+7 , 7X3=7+7+7,7X4=7+7+7+7,忘記答案用心算都可以很快算出來,前提小朋友加數基礎要好。

或者試下用層層叠,效果都唔錯。

旦仔 發表於 12-8-16 23:30
老師要求,快,準。一抽唔識或答得慢,要求我好好督促。我和她真的已經盡了力

...
我女女暑假都在數研學暑期班, 又係小二須要背乘數表. 但我又唔覺有壓力喎. 正式背都係在暑假, 老師都知我小朋友剛背乘數表, 只懂2和5. 放學都只同我講佢乘數表唔太熟.(佢熟的意思都係一講就講得出果隻.)叫我多點同佢用遊戲方式進行, 唔見意太大壓力喎.  我反而覺得幾有用, 乘除都教左. 起碼有個概念喎.

不過話時話, 我都以為背乘數表好易(以我的角度), 我開始教佢地係用概念教, 叫佢地自己背上去. 不過呢個方法就比用表背慢. 不過佢就好清楚自己背邊個乘數表就每次加幾多上去. 同埋乘數其實係連加法. 所以做到文字題時佢睇得出題目係連加法時就知道係乘數. 所以教概念真係好重要.

‹ 上一主題|下一主題