用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手上有25分的你會揀嗎?
go

手上有25分的你會揀嗎?

請大家比意見, 手上有25分應該沒問題入到bland 1小學, 但要誇區返學, 想到每朝要早起趕校巴便頭痛. 定還是拿20分留在區內博一博入心儀學校呢?

引用:請大家比意見,+手上有25分應該沒問題入到bl

原帖由 dindin0712 於 12-08-16 發表
請大家比意見, 手上有25分應該沒問題入到bland 1小學, 但要誇區返學, 想到每朝要早起趕校巴便頭痛. 定還是 ...
搬屋

LL222  簡單直接!  發表於 12-8-16 14:30
fw9166  agreed  發表於 12-8-16 13:14

醒目開學勳章

睇誇幾遠~~你遠時,車費又會貴D,時間又會浪費多D,家下D小學又要求課餘活動,太遠小朋友會好攰,入到好小學都未必做到BAND1學生。

dindin0712 發表於 12-8-16 11:42
請大家比意見, 手上有25分應該沒問題入到bland 1小學, 但要誇區返學, 想到每朝要早起趕校巴便頭痛. 定還是 ...

跨區跨幾遠,車程幾耐?
唔係好遠路的話,而20分又唔肯定入到區內心儀校,我就唔搏。

最多先取25分band1,放榜後再叩區內心儀。

醒目開學勳章

dindin0712 發表於 12-8-16 11:42
區內心儀小學, 過往20分有幾大機會入?  有冇私小BACK UP?  如果機會不大又冇BACK UP, 我自己唔會博, 寧願25分果間收左再扣區內小學, 除非25分果間好唔適合小朋友就另計.

醒目開學勳章 貢獻勳章

MaiGao 發表於 12-8-16 11:49
最多先取25分band1,放榜後再叩區內心儀。

騎牛揾馬!
恐龍家

入左25分再扣區內的安全些..

回復 dindin0712 的帖子

我會先自行入左呢間安全線先,再係大抽獎後再試下叩門.
唔得咪搬屋就小朋友返學.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

回覆:手上有25分的你會揀嗎?

25分個間band 1 有無直屬中學先?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:Quote:MaiGao+發表於+12-8-16+11:49+最多先

原帖由 小曳人 於 12-08-16 發表
騎牛揾馬!
同意。樓主諗諗如果真不幸20分自行階段唔入咁點?跟著就只有考直資/私小和統一派位。這兩樣,樓主自問有冇信心先?

搏到就好,搏唔到點算?

真係要睇你誇幾遠喎, 又要考慮校車問題。

假設如果係深水埗落大角咀, 呢個網跟本勁近, 就冇咩所謂啦。但元朗誇出油尖旺甚至過埋海, 就真係幾多分都假

多謝大家意見, 其實所謂誇區是好像深水埗落大角咀啫, 拿住20分都係博吾過, 加上又要考慮日後升中的校網, 誇區那邊比較多好學校

樓主回覆既然已有大致答案,毋須再考慮了,當然穩入了跨區那間先,另再同區叩門

dindin0712 的帖子

我都有25分但唔係最心儀,最後決定搏一搏

緊係搬屋啦!