用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 小朋友太熱情, 要去做評估嗎?
go

小朋友太熱情, 要去做評估嗎? [複製鏈接]

小朋友4-5歲,

十分十分好動,
但沒有專注不足, 因為都可以座定定畫畫, 做功課...好多人話小朋友聰明, 不過我唔覺. 但小朋友真的好叻讚人, lum 人.

小朋友和大朋友十分十分熱情.
問題在於, 小朋友太興奮時, 會有驚人行為.
會Kiss人, 會捉住人唔放, 最大問題會咬人. 比人投奇異眼光, 投訴.

已不斷不斷地提醒...

小朋友要去做評估嗎? 要做什麼評估?

謝謝!

3    0    0    0

最大問題會咬人................就一定要搵專業人事幫手.搵心理學家

謝謝您的意見!
是否需要醫生轉介?

Daniel-Florence 發表於 12-8-16 10:33
謝謝您的意見!
是否需要醫生轉介?
  唔需要。

系網上找, 好似大海撈針...
不過, 幾貴下...

如果等倒半年內,可以試下協康會,耀能....機構.要快就最好搵私人,第一次起碼成千,你預見三兩次.....如果覺得貴返健康院專介,起碼等半年或以上.

請問有沒有介紹?

你好, 睇見你話你小朋友太熱情會做出一d驚人既行為.

我仔仔都係咁, 佢現在7歲, 一太開心, 太high, 會"cool"住人, 又會好大動作.

我就於佢6歲幾時帶佢做了評估, cp 話佢感統唔多好, 所以唔識分力度. 又論盡. 對聲音外界好敏感.......

另外, 係gifted~ 雖然冇專注力不足, 學習又唔錯, 但通常唔熟既人就會覺得佢好naughty~~~

十分十分好動,
但沒有專注不足, 因為都可以座定定畫畫, 做功課...好多人話小朋友聰明, 不過我唔覺. 但小朋友真的好叻讚人, lum 人.

"對小朋友和大朋友十分十分熱情.
小朋友太興奮時, 會有驚人行為.
會Kiss人, 會捉住人唔放"

my son is same...he is 22 months now...is it normal for kids??

回復 Daniel-Florence 的帖子

我個囝而家2 1/2, 同你個囡一樣, 超熱情, 佢一開心就成日抱主D小朋友KISSKISS, 但就冇咬人. 我都唔知點改佢呢個習慣, 尤其佢見到女仔, 好似特別有興趣. 成個咸濕佬咁. 隻眼追往唔放.
同大人又係咁, 成日自己走去搵人講嘢. 佢試過拖往我唔識既叔叔去玩. 呢個行為我係最驚, 我好怕一個唔留神, 啊囝會俾人佬咗佢. 所以一出街我真係金精火眼睇到實.

moonychan 發表於 12-8-25 00:56
你好, 睇見你話你小朋友太熱情會做出一d驚人既行為.

我仔仔都係咁, 佢現在7歲, 一太開心, 太high, 會"cool ...

Congratulation! 妳有個Gifted小朋友!
請問CP是指什麼...?? 我小朋友差不多五歲, 要評估邊樣先?
我的小朋友一望佢個樣就知 naughty. 出街要不停講sorry...

早前, 小朋友個畫畫Miss, 話佢好聰明, 叫比多d嘢佢學, 但我可能觀察力太低, 真的唔覺...
心想, 比小朋友學什麼?

上星期, 有個數學Miss主動話小朋友數學sense好好, 計數好快, 但系屋企, 就做到好慢.好慢

我頭都大埋....

S.TANG 發表於 12-8-27 13:18
回復 Daniel-Florence 的帖子

我個囝而家2 1/2, 同你個囡一樣, 超熱情, 佢一開心就成日抱主D小朋友KISSKIS ...
我同小朋友出街, 隻眼真系唔可以離開佢.

Daniel-Florence 發表於 12-8-27 18:18
Congratulation! 妳有個Gifted小朋友!
請問CP是指什麼...?? 我小朋友差不多五歲, 要評估邊樣先?
我的小朋 ...

見到你 congrat 我, 真係多謝你先, 但我其實好苦惱的.

基本學校係唔太like gifted 小朋友的, 因為呢類小朋友都係比較"麻煩", 大多唔會坐定定, 眼定定, 又好乖好乖咁聽老師話, 所以, 老師對於 gifted 小朋友多數都係又嚴又mean的. 我仔仔小一 & 小二都係咁樣比老師label~

我唔係話我小朋友完全冇錯, 但佢係有佢既問題以至佢會咁. 但真係有幾多老師會特別花愛心去接納他們呢.

答返你先, cp 指心理學家. (如有錯就唔好意思先, 我意思係想講心理學家)

你小朋友5歲, 不如等多年, 6歲後才做資優 test.

我仔仔數學都係唔錯的, 腦仔轉得快, 所以比人感覺係駁咀.....v_v

Daniel-Florence 發表於 12-8-27 18:51
我同小朋友出街, 隻眼真系唔可以離開佢.

same same la~ 真係好辛苦, 有時想鬆懈下, 但又怕比人話.......

6歲後可以在那裡做資優 test??

其實如果可以的話, 不如去做一次評估先.公營既一定要有醫生轉介信, 輪侯時間長, 但價錢平. 私營既不須要有醫生轉介信, 輪侯時間快, 但價錢貴.

回覆:Daniel-Florence 的帖子

My boy who is nearly 4 years old is similar case. He is very 熱情,he wants to make friends with everybody, but sometimes he used the wrong way, so some kids got scared.
The teacher said he kisses the girl classmate , which she got a bit scared. Also sometimes he is too 熱情 to his classmates, that not everyone likes this way.
I think this is one of his characteristic n it is hard for him to change. I always told him you have to ask kids before you can hold hands n play with them.
Teachers said he is fast learner in class, just sometimes he is making the other classmates as he got bored in class. So this is the only problem that make me headache!

我有朋友輪政府醫生... 過度活躍症, 下次覆診日期好似係... 兩年後... 等得黎蚊都訓...
when you say nothing at all

just make sure doc teaches you what to do but not just give you a label!

回覆:小朋友太熱情, 要去做評估嗎

我想問下呢類型既小朋友應該選乜野學校先啱佢??

‹ 上一主題|下一主題