用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人 ...
樓主: chichipa
go

優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人   [複製鏈接]

回覆:fattyboy 的帖子

上面Kangaroo說的是G3少了一班而所以每班人數上升至27人,G3總人數及總資助何來增加呢?閣下的意見可以再解釋一下嗎?

以上家長的意見是在於學校不再是小班。

回覆:fattyboy 的帖子

上面Kangaroo說的是G3少了一班而所以每班人數上升至27人,G3總人數及總資助何來增加呢?閣下的意見可以再解釋一下嗎?

以上家長的意見是在於學校不再是小班。

回復 huba 的帖子

I think what fattyboy mean is G1. It seems like the reason why G3 need to cut one class is because we will have 5 classes of G1.

fattyboy  exactly. 因為收取插班生不容易, 即使收到的亦很大機會在學習上有問題, 所以咪收多d一年級學生, 填番條數.  發表於 12-8-17 08:29

5 班小一又如何,一兩年後恐怕又要面臨縮班命運,我真明白為何不積極招收插班生,解決學生流失的根本問題。

fattyboy  你估咁容易收插班生, 優才由年頭到年尾都收插班生啦, 但都填唔滿. 收到的, 有些學習上有困難, 校長梗係寧願收多d一年級的新生啦.  發表於 12-8-17 08:33
Naurto  根本很少人會插班讀優才, 唯有小一收多些, 到時就算有人走, 優中多些選擇. 始終出了HKDSE, 優才要看成績了, 可以預計漸漸走向傳统的方向  發表於 12-8-17 00:51

回覆:chichipa 的帖子

如果真的收5班,咁這級G1升中就會有問題。根據一條龍定義,中學需收所有合資格小學生。優中亦是4班,咁如果所有人達標,咁掂算?定係學校知道在6年小學裏,必有24人不見了?

fattyboy  校方已預計自然流失呢個因素, 所以到都唔知道六年班是否仍然有96人. 你唔使擔心.  發表於 12-8-17 08:36
Naurto  只要把中文數學合格升到70分以上, 加上中途有人走, 便可解決  發表於 12-8-17 00:53

其實是否確定了小一變五班?學校怎樣知道一定有人中途離開?如果小一至小六都變成五班,課室是否足夠?

Naurto  每年都有人有不同原因走. 小一至小三最多.所以放心, 課室應夠用  發表於 12-8-17 01:13

到時五班縮四班, 又會唔會變成大班?! 同學校及校長一直重點提倡, 吸引我這班家長來報讀的[小班教學], 又再放棄呢 ??

又或者消極放棄24人, 視學生流失是正常情況, 不需關心個別學生需要呢........

學校取向令人擔心, 學校真的要說個明白

唔好估啦,今晚家長會就知答案

fattyboy  家長會攪得咁匆忙, 有幾多家長知悉? 校方對家長意見有多重視, 可見一斑.  發表於 12-8-17 10:24

回復 Minnie_Mickey 的帖子

唔使去都知道佢地只想游說家長接受, 會說什麼不影響教學質素, 會撥額外資源拔尖補底, 更有效運用資源, 令最多學生受惠等, 佢地仲會話27人都是小班. 但他們不會回應為什麼不早一些做諮詢, 以及違反24人的承諾等.
作為教育工作者, 誠信是十分重要的, 不然的話, 怎樣以身作則, 做好學生的品德教育? 為什麼學校跟私人企業看齊, 只顧利潤, 無顧曾經作出的承諾, 不理會持份者意見? 一意孤行, 是態度開放的表現嗎?

回復 fattyboy 的帖子

fattyboy: 平心靜氣,客觀分析,等待今晚諮詢會後再下定論吧。

回復 Minnie_Mickey 的帖子

唔知fattyboy今晚會唔會去諮詢會?連他是否優才家長也不清楚?

坦白說, 22 人or 27人其實相差遠, 但背後的動機才是我關心的. 例如優才是否要做名校, 變回傳统汰弱留強的遊戲, 讓一些人"自然"流失.................

醒目開學勳章

引用:坦白說,+22+人or+27人其實相差遠,+但背後

原帖由 Naurto 於 12-08-17 發表
坦白說, 22 人or 27人其實相差遠, 但背後的動機才是我關心的. 例如優才是否要做名校, 變回傳统汰弱留強的 ...

今次的事不是27人一班咁簡單,也是關乎學校的誠信問題,實在不明白學校為什麼這樣輕率地拆了自己緊守了十五年的小班(不超過24人一班)的招牌。
曾記得阿仔入學前,我讀過一本關於小班不是夢想的書,很喜歡,還在奢望所謂什麼小小班,但今日嚇見小班原來只是一場夢。

fattyboy  冇錯, 係一場一廂情願的夢!  發表於 12-8-17 23:10
RSZ  agree  發表於 12-8-17 14:10

麻煩開會後請報料~ 小兒有幸比優才收左 2013 入學~ 好想知"小班"會變成點~
Miranda :-D

回覆:優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人

等今晚開完會就清清楚楚。請家長記得上嚟講講。謝謝。

回覆:優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人

我都認同27人不算太多,不過 long term plan 先最重要。
(我是GT高小家長)

fattyboy  校長就算比個long term plan比你, 佢都會隨時改變, 所以不要奢望.  發表於 12-8-17 23:11

一如所料,校方早有計劃,不會改變。不過校長、李教授及有幾位老師都有出席交流會,並努力作出回應,總算有點誠意,我們只有拭目以待,期望學校真的能保持教學質素。

引用:回復+fattyboy+的帖子 unfortunately+your

原帖由 babie2 於 12-08-17 發表
回復 fattyboy 的帖子

unfortunately your prediction about the meeting tonight is..... correct.
校長點解話呢?

YY Mom :-D

回復 chichipa 的帖子

有無多啲實質資訊分享?例如小一是否開五班?
‹ 上一主題|下一主題