用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔又有新突破
go

阿仔又有新突破

記得每次去朋友家跟同齡小朋友玩,阿仔都係自己玩車,最多都係玩一陣追遂。

大人帶領玩搶波遊戲,其他小朋友爭住玩,佢就走開一邊自得其樂。對上呢個星期日又帶佢去朋友家,佢竟然問其中一個小朋友︰可唔可以同我玩呀? 個小朋友無理阿仔,我就當然自動出擊,免得阿仔第一次主動叫人同佢玩就食檸檬。我同個小朋友講︰XX 想玩磨利刀呀,你幫佢丫? 咁我就拎阿仔隻手出黎俾個小朋友磨,個小朋友又磨得好開心,我個仔又被"挆"得好開心   佢想玩小朋友手上的玩具,再不是搶,而是問︰可唔可以俾"你"玩呀 (仍然我你他不分 ),但豈碼有溝通動機,實在令我喜出望外。

跟住大人帶領玩飛身遊戲,阿仔都有排隊參與,同上次唔同晒。到FING 得高時,佢會話"唔玩啦,好驚呀" 咁大人問︰你想點呀? 阿仔話︰我想坐SOFA

阿仔由只講單字到跟人口水尾,在短短四個多月間,唔單只會表達自己,仲開始同我對答,少左講無聊說話 (下一站.....),無再跟人講嘢,依家S位開學啦,希望佢不斷進步

Capricorn2521  好登你開心.....努力!  發表於 12-8-14 14:48
Capricorn2521  好登你開心.....努力!  發表於 12-8-14 14:48

我個仔又係成日講﹕下一站XXX,由西鐵、東鐵、港鐵咩都講,真係好無聊:;pppp:

annaanna 發表於 12-8-14 12:43
我個仔又係成日講﹕下一站XXX,由西鐵、東鐵、港鐵咩都講,真係好無聊 ...

係呀,有時佢係咪都講站名,聽到都几火架。

Hi,

我個仔以前都係時時講 ,下一站XXX. 佢可以睇Youtube有關MTR的歌,睇一個多鐘頭. 但現在少了很多,因為有新寵兒- angry bird.

chmanpong

回復 BKVIP 的帖子

除0左S位,你小朋友仲有無做其他治療??

apple~y 發表於 12-8-14 14:56
回復 BKVIP 的帖子

除0左S位,你小朋友仲有無做其他治療??

其實佢返S位只係返左2日喳,之前返左大半年E位,並在S位暫託,但個人覺得幫助不太大。之所以有咁大進步,係發生在接受髗底骨治療後的4個多月內。

恭喜!keep住進步!  

請問你果小朋友幾多歲?

回覆:阿仔又有新突破

多謝大家,我兒現時3歲7個月。

引用:Quote:apple~y+發表於+12-8-14+14:56+回復+

原帖由 BKVIP 於 12-08-14 發表
其實佢返S位只係返左2日喳,之前返左大半年E位,並在S位暫託,但個人覺得幫助不太大。之所以有咁大進步, ...
請問是在那裡做髗底骨治療的?

引用:Quote:apple~y+發表於+12-8-14+14:56+回復+

原帖由 BKVIP 於 12-08-14 發表
其實佢返S位只係返左2日喳,之前返左大半年E位,並在S位暫託,但個人覺得幫助不太大。之所以有咁大進步, ...
請問是在那裡做髗底骨治療的?

近日收到多個PM查詢髗底骨資料,我會PM大家,但在嘗試時請想清楚是否適合你小朋友。因為治療師講過治療效果是因人而異,有些人做一次已見分別(我兒就是例子),但有些人則要做很久才見少少成效,甚至好了少少,然後停滯不前又有,又有些做了治療後有倒退現象,但持續做應會改善。因為有些BK父母都有帶小朋友去做髗底骨,但效果不大。所以做前應先去網站或提供此類服務機構了解什麼是髗底骨治療。因為我唔想賣廣告,而且唔包好架

Capricorn2521  免責聲明......哈哈 !!  發表於 12-8-15 10:28

我想問你個仔之前既情况係點架?佢都會跟人追逐一陣應該係自傾,是嗎?佢4個月可以學到一句一句對答係咪密集式私人S位學返來架?那一間教得咁好?

好叻仔啊!!!
如我仔想玩別人手上的玩具都係搶....
教左好多次要問人, 佢都係搶....!!!!!! ~_~

chris-BB 發表於 12-8-15 10:20
我想問你個仔之前既情况係點架?佢都會跟人追逐一陣應該係自傾,是嗎?佢4個月可以學到一句一句對答係咪密 ...

我仔18個月被評為"發展遲緩",到25個月被評為"懷疑自閉症"。

佢BB時都覺得無乜特別,但自14個月起發現叫佢十聲都只係望你一眼,眼神仲要好快就閃走,捉住佢塊面就C都唔望你,隻眼無FOUCS 咁周為飄。歲半都唔會手指指,鐘意重覆開關柜筒、門等。你指住D嘢佢都唔會望,唔知飄去邊。最明顯係佢唔識講嘢,爸爸媽媽都唔識。自個時開始見佢每一期都有D古怪行為,例如玩眼、有時用腳尖行路(個時以為佢跳舞仲覺得好得意),都有D固執但改到、情緒控制差好易喊但都收到。太多了.... 不能盡錄。

佢2.5歲先真正識叫爸媽,一路到3歲都係單字,過左一排就跟人口水尾,又9唔搭8成日講站名。我無密集訓練俾佢,因為雙職,又未排到S位,只係靠E位同S位暫託,但E位講真每個月先几堂,我又無時間+懶同佢做訓練,S位暫託都係痴下嘢玩無真正TRAIN 佢D 乜,話完全無幫助咩,又唔係,但一定係好少同好慢。係今年4月同佢開始做髗底骨,佢好似開左竅咁,開始有長句子,開始時都只限於表達佢自己需要,做多几次就識答D簡單YES NO QUESTION,再黎就開始係咁問我地"呢D咩黎架" 佢又好認真記住下次話返我知係咩。到最近就開始叫小朋友同佢玩,我問佢返學開唔開心呀,佢話開心。點解咁開心呀?有車玩。問佢學校有咩同學仔呀?佢講左一個同學名。當然還有很大進步空間,因為佢講嘢好似讀書咁,個句係咁講就係咁講,例如佢會話"一個自己O係度丫" 我就會叫佢講多一次,咁佢就會講返"自己一個"。我你他不分,我又叫佢講多次,佢就會將"你" 變返做"我",仲有好多嘢要執。

01shirley 發表於 12-8-15 10:33
好叻仔啊!!!
如我仔想玩別人手上的玩具都係搶....
教左好多次要問人, 佢都係搶....!!!!!! ~_~ ...

我仔都係架,每次佢搶細佬嘢我就叫佢俾返細佬,跟住佢就喊,我就要佢罰企,直到佢收聲為止。

爭玩具就2個都無得玩,收起玩具。

如果我拎玩具出黎,我都會同佢地講輪流玩,每人3分鐘,咁細佬知一陣到佢就唔會嘈,俾另一玩具細佬玩住先,3分鐘後佢就會俾細佬玩,再3分鐘後先交換返。

每次開新玩具同買新玩具,開/買之前我都會問佢,買俾邊個玩架?如果佢只答自己名,我就唔會開/買,咁佢依家知道會答XX 同細佬一齊玩既。

所以有細佬幫下手都係好事黎架,哈哈!

最近佢係會問人︰可唔可以俾我玩呀? 咁隻手就已經想拎對方個玩具,小朋友或細佬唔俾,佢想搶,我就同佢講︰你試下拎其他玩具睇下小朋友肯唔肯交換啦。小朋友都唔肯,我就同佢講︰小朋友可以唔俾架,因為佢架麻,同樣人地問你拎玩具你都可以唔俾既,不過分享先係叻叻既小朋友,大家一齊玩先開心。再叫佢去玩第二樣咁佢就無再扭囉。

我個仔都係MTR狂迷, 佢都係可以睇Youtube有關MTR的歌,睇一個多鐘頭,依家連高登果D改左做地鐡站既歌都識唱

BKVIP  咁我仔又無上過,所以佢無唱。佢會唱廣告歌,無啦啦在LIFT入面唱"情與義... 值千金"  笑C。  發表於 12-8-15 12:02

我都有個細佬比佢, 但細佬都唔弱!!!
兩個日日爭玩具, 打交!!!~_~
你會有咩社交活動比佢地2兄弟?

回復 01shirley 的帖子

你指對外嗎? 講出黎都有D唔好意思…

通常都係行商場,哈哈!店舖D SALES 見佢2個咁得意都成日撩佢地,我咪叫阿仔同人打招呼囉,一出一入都同人SAY HELLO / BYE,咁佢會接觸都好多唔同既人,對陌生人無抗拒感,有時人地只撩細佬,佢仲在人地面前跳舞唱歌引人注意,搞到D SALES 姐姐好開心。

有時就會去有同齡小朋友朋家,一屋6個都咪話唔好玩。

我地經常約不同朋友外出用饍,所以佢地成日去不同地方接觸不同人,可能都有D幫助。