用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St Catherine vs 劍嗚
go

St Catherine vs 劍嗚 [複製鏈接]

St Catherine 同劍嗚,請問各位點揀?請指教!
   4    0    0    0

你喺呢度問,梗係答你SC。

回覆:St Catherine vs 劍嗚

呢道嘅爸媽揀左Sc喎!

多謝各位指教!真的感激!

Li'sfamily 既comment好中肯. 其實2間都好, 真係睇下你想要咩?  

我仔都係n1係km, k1係sc, 而加升k2. 我完全無後悔轉sc, 原因唔係因為肯定sc好過km, 而係sc好啱佢讀. 我仔好active,講野好叻, 好鍾意玩, 好自信, sc完全配合晒佢性格. 經過一年k1, 我覺得佢學到好多野, 英文同普通話(佢係英普班)都好好, 尤其是英文class teacher教咗佢好多日常生活既野, 非常有用同有趣.  我仔係10月尾細b, 但佢既自信心好高, 好多人都唔知佢咁細個. 我同我老公都好慶幸揀咗間啱阿仔既幼稚園.

我唔係想講sc好過km, 真係要睇清楚你想小朋友係邊種教育模式學習同埋邊種模式會較適合自己小朋友.  我家姐2個囡囡, 讀過km, LH, SC, KV同GH, 佢最唔鍾意係SC, 因為覺得SC Hea唔夠谷, KV最抵最谷, 最容易適應小學. 佢同我想法係唔一樣, 佢D囡囡乖乖, 可以讀KV, 我就prefer我囝囝自由發揮d, 最多唔讀傳統谷小學.  

你自己最清楚你既小朋友亦知自己既要求, 希望你揀到一間適小朋友又乎合你期望既幼稚園.  

補充多一點(係km n1 class teacher同我地講, 可見老師係幾nice), 你小朋友可以有km同sc揀, 代表小朋友有一定能力, 去邊度讀都唔會相差太遠, 所以唔駛太擔心會揀錯俾小朋友.  

好多謝Li's family and cycream的分享。
聽了你們的分享後,我有點兒担心女兒是否合適SC的教學模式。
首先她比較內向和自信心不足,正正跟你們的小朋友相反,加上自理能力又不是太好,又容易喊,現在還編了入大班,想了解多一點,如果老師遇到這類型的小朋友,老師們會否一樣有耐性的鼓勵他們?
你們可否再分享多點呢?(雖然現在大局己定,但也希望自己沒有替女兒選錯吧。)

回覆:St Catherine vs 劍嗚

妳個女欠缺的,正是Sc教小朋友的強項:自信心、表達力,不用擔心。我個女將升K2,都係被動小小,又入了大班,一年后,她已有明顯進步。大班分兩組,老師有經驗安排兩組的活動,只後不會好明顯對小朋友事事呵護,我覺得ok.入了Sc,佢仲超鍾意英文及外國人,有次問佢:妳讀邊間小學好呀?佢答:「有外國人老師就得喇。」

多謝Li's family and cycream的分享,我個仔都將會讀 SC K1, 知道SC 小朋友強項係自信心及表達力。小兒一向內向及自信心不足 (同bearcat2003 囡囡相似),正希望SC老師可以 train 佢。不過cycream提到最多唔讀傳統谷小學. ? SC讀傳統谷小學有問題咩?????
請指教

FortuneBB 發表於 12-8-14 22:55
好多謝Li's family and cycream的分享。
聽了你們的分享後,我有點兒担心女兒是否合適SC的教學模式。
首先 ...

我仔班上有2個同學仔, 都係比教內向同自信心不足, 佢2個剛好同我仔同組, 所以我比較清楚佢地. k1學期尾我剛好同其中一個小朋友既媽咪一齊見老師, 佢媽咪同我講老師comment佢仔依然係自信心不足, 唔知點好.  另一個小朋友係女仔, 我發現一年過咗, 佢變得好活發, 多咗講野, 佢父母話一方面係返咗sc好開心, 一方面係佢地俾佢出去讀咗個幫助自信心既課程.  
同係sc讀咗一年, 一個好咁多, 一個無咩改善. 我唔會神化sc, 唔係個個入咗sc就會變得又叻又好. 學校只係教育既有一部份, 人地話家教重要, 呢句係真既. 如果已經決定讀sc就睇下可以點幫到個女.  老師好depend你遇到咩老師, 你多同老師溝通等老師多d留意你個女應該有幫助.  你自己可以train你個女係自理方面同自信心.父母既鼓勵一樣重要.

其實sc唔係international school, 只係比教活動教學, 老師對小朋友會容忍多d(即俾佢地free d, 唔會樣樣都唔准), 所以小朋友會比較creative, 開心, 自由. 另外,佢地有好多機會俾小朋友show&tell,講故事, 係train自信心, 所以應該會適合大部份小朋友, 你唔駛擔心.  

joeytwm 發表於 12-8-15 11:28
多謝Li's family and cycream的分享,我個仔都將會讀 SC K1, 知道SC 小朋友強項係自信心及表達力。小兒一向 ...

我其實只係compare kv同km, sc相對唔谷, 要升傳統谷小學, 無呢2間適應得咁易啫.  加上我仔係比較好動,好多野講,creative d, 我問過2個class teachers都覺得佢比較適合活動教學既小學, 相對傳統小學會更加發揮到佢既潛能. 所以我指大不了唔讀係因為我仔性格本身啫.  

明白明白

Thank you to bearcat2003 & cycream opinions.  You all are so nice.   Hope my daughter has a rapid progression at SC and enjoy the kindergarten life at SC.  

cycream  唔駛客氣! 希望大家小朋友都讀得開心!  發表於 12-8-15 20:24

其實兩校各有優點。sc 的原有課程是安排比沒有上過pn的小朋友,所以其k1課程會較部分kg k1 (有pn果d)為淺(K1時米又係重頭教a~z...)。 但據聞sc為配合其pn已加多/快其k1課程,好讓小朋友升上k1不會太悶。

SC 不嬲都唔係sell 谷,亦歡迎細B入讀,由於大部分細仔小肌肉仍未發展得好好,所以sc 會由K2先教寫字,好使所有小朋友ready以免因早寫唔掂而影響自信。

回覆:cycream 的帖子

請問你知唔知那個提升自信心在邊度有得讀?

‹ 上一主題|下一主題