用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日N班自己坐校車喊到七彩
go

今日N班自己坐校車喊到七彩

今日N班自己坐校車喊到七彩,見阿仔喊成咁,心都酸!

我估計我嗰個會喊到九彩,不過校車我哋仲係waiting緊

醒目開學勳章 貢獻勳章

我見到有個阿媽喊,但工人話阿b就唔停講嘢,好搞笑!

marcuscyrus  阿媽喊?!  發表於 12-8-13 15:07
恐龍家

返到學校都會喊

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus  阿媽喊?!  發表於 29 分鐘前

係呀!我睇住隻仔第一次揹住個書包仔都有d感觸!
恐龍家

各位媽媽,根據過往的經驗,千萬別讓小朋友感到送他上車的大人有對佢有不捨,若然小朋友太依賴,則叫另一人送小朋友去車站(只能送小朋友出門口,但可以靜悄悄地跟隨,不讓小朋友知道),小朋友一定喊(要好開心咁送佢返學,話佢知放學會接返佢)。有一個小女孩系列既兒童書籍幾好,係講小朋友遇到的事情,亦得德育,其中一本係講小朋友上幼稚園(講由早上起床到放學),不防可以同小朋友閱讀,等佢哋從故事裡得知學校情況。記住不要低估小朋友的適應能力,要多鼓勵,不要打擊佢哋既自信心。佢哋日後分分鐘頭也不回的上校車,可能還嫌你哋煩tim!

fungcarmen  那書名是什麼?那裡可以買?我個仔要我陪住上課,已經第四日啦!唉!我還辛苦過他。  發表於 12-8-13 16:00

我喺呢度講唔會有人以為我做媒嘛!我之前喺書展見到的小女孩叫莎莎(出版社喺"小x苗",小囡很喜歡看,亦買了大部佢既系列(有些覺得不需要便冇買),價錢不算貴。另外有一隻小熊系列都不錯的(同一出版社)

BonIvana   agree  發表於 12-8-13 16:20

回復 yfchoy 的帖子

我阿女當左莎莎係偶像, 無時無刻都提住!

yfchoy  哈哈!  發表於 12-8-14 10:25

回覆:小曳人 的帖子

Agree

回復 shirleyanson 的帖子

千祈唔好表現出你心酸,要笑曬地說再見,最緊要接佢嗰時又笑容滿臉,摧眠佢學校是一個有老師陪,有小朋友玩的地方,好快冇事!

flopsybunnies    發表於 12-8-14 19:13
harrybb2008    發表於 12-8-14 11:31

我岩岩上網check 過原來上佢地office 入埋會仲有多d discount.

請問莎莎既油故事書內容深唔深?
如果係出面既書局買既價錢會唔會平d?

謝謝

心平如鏡 發表於 12-8-14 10:39

我岩岩上網check 過原來上佢地office 入埋會仲有多d discount.
我唔太清楚,有時外面有discount就會平啲。莎莎唔深架,同埋啲故事好切身的。

岩岩搵到三聯有等我去望下先
唔該晒你

yfchoy  咁就好啦,希望啱你小朋友睇啦!  發表於 12-8-14 15:00

我阿B12月先插班, 嗰段時間無適應班, 可能都會喊死.

小曳人 發表於 12-8-13 15:03
我見到有個阿媽喊,但工人話阿b就唔停講嘢,好搞笑!

唉!實不相瞞!
我而家諗起阿囝好快要自己入課室我都會眼濕濕!
原來一個FTM變相有3個鐘見唔到自己個囝真係好唔捨得!

小曳人  慢慢就慣架喇!唔好俾bb見到你唔捨得呀!  發表於 12-8-14 21:32

可能莎莎書有講莎莎自己坐校車返學, 去動物園之類, 我阿女好期待上校車.

yfchoy  莎莎係自己拾搭校車,自己食飯,好乖。  發表於 12-8-15 10:41

JR東日本 發表於 12-8-15 08:38
可能莎莎書有講莎莎自己坐校車返學, 去動物園之類, 我阿女好期待上校車.

根據我的觀察,發現莎莎系列係講一個小朋友會在年幼時會遇到既事,從而德育說教,要有禮貌﹐另外亦會講解一些病的成因和預防。而小熊系列加添了做大哥哥的準備。我囡囡看完小熊[快要做大哥哥的書之後竟然同爸爸講 "媽媽要照顧bb,照顧唔到我,爸爸你來照顧我吧!" 我哋真喺先呆後笑,因為我都冇懷孕佢已經當我會快生小孩。
p.s.: 我囡囡一時時純真,睇見啲電影話小朋友跟父母失散佢就喊到傻咗,但其他事就好古惑。

josephinekaka  你囡囡好搞笑  發表於 12-8-17 16:32
elmo520elmo  妳囡囡真係好純真呀 !   發表於 12-8-15 12:28

依家我返工, 我女3歲, 都喊, 特別係星期一, 因為星期六日見得多...日日返工好似偷野咁...靜雞雞閃人.. 但又好奇怪...佢成日對住佢自己既公仔, BB玩具就講我同佢講既說話....媽咪要返工賺錢, 最多媽咪早D放工就返黎同你玩.... 真係無符...等我都去買介紹既書比阿女睇下..等佢明白下啦~~ 多謝yfchoy 介紹 !

yfchoy  不用客氣  發表於 12-8-15 16:05

shirleylee_0514 發表於 12-8-15 14:44
依家我返工, 我女3歲, 都喊, 特別係星期一, 因為星期六日見得多...日日返工好似偷野咁...靜雞雞閃人.. 但又 ...

我個囝既班主任都講星期一既小朋友會特別痴身,因為見左屋企人兩日!

回復 小曳人 的帖子

但我懷疑阿囝感受到我既唔捨得,雖然我口講好開心可以同佢一齊返學 (因為我地可以陪上堂差唔多一個月),但佢竟然話唔想返學,呢D以前真係未試過,之前返任何一間PG從未有咁既!

唔通呢D叫心靈相通!