用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 新生家長你地買齊返學用品未?有一樣野唔知係咩 ...
樓主: puibpuib
go

新生家長你地買齊返學用品未?有一樣野唔知係咩 [複製鏈接]

回復 flowervilla 的帖子

剛剛看到[size=100%]學校 website

最新消息                                               

有關小一適應日

[size=100%]學生將按英文姓氏分組分別回校進行評估(學生須穿著整齊校服),家長則同步於學校禮堂參加講座,安排如下:

學生英文姓氏日期時間
Au – Lau8月27日(星期一)8:00am – 12:00noon
Lee – Yung8月28日(星期二)8:00am – 12:00noon

[size=100%](1) 是日不設學童小巴接送安排,請家長自行安排子女往返學校交通。

[size=100%](2) 如因天氣惡劣,教育局宣佈停課,活動順延至8 月 29 日(星期三)。

Thanks for your reminder.

旺角中南買齊晒了! 估唔到張雞皮紙一分爲二就攪掂。

回覆:新生家長你地買齊返學用品未?有一樣野唔知係咩

各位今年宣小一媽媽,今期「親子王」有講宣小升小預備呀不過睇完就有啲擔心了

下?乜野咁擔心?我未有機會睇呀!

你可以上去星島親子皇到睇下!佢主題係講名校學生點樣預備升小及升中的,小學就介紹宣小而中學就講皇仁,俾佢講到自己都有啲虛榮添

平時考時事題是10題喎!

看後,我覺得有點兒似賣補習社廣告。

引用:平時考時事題是10題喎!看後,我覺得有點兒

原帖由 gracemummum 於 12-08-25 發表
平時考時事題是10題喎!

看後,我覺得有點兒似賣補習社廣告。
gracemummun,你是過來人嗎?學校真的如那位開兒童補習中心的媽媽說的那樣嗎?還是見人見智?謝謝你啊

回復 shirleyysy 的帖子

我也是宣小的家長。對我們來說也是能夠按學校的要求作出配合的。至於是否一定要補習,我想是見仁見智的。就我所見,宣小的家長對子女的學業當然十分重視,但是否補習就真是因人而異。反而,我覺得宣小的家長更重視子女的多元智能發展,特別在音樂及體育方面尤為注重。

其實,宣小的家長在BK的帖子很多,你可仔細瀏覽,自然會對宣小認識更多。
‹ 上一主題|下一主題