用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪子女出國讀書
樓主: junengai
go

陪子女出國讀書 [複製鏈接]

可憐天下父母心, 我同樣為個女頭痛緊,唔知去邊度讀。。。。
主啊,祢的話語說:[與智慧人同行的,必得智慧;與愚昧人作伴的,必受虧損.]不要讓我的孩子為 愚昧人的同伴;使她和智慧人同行.更不因和愚昧人同行糟虧損 ...

唔該唒. 請問是否可以直接向學校申請嗎? 需不需要經AGENT?

LIST 裹面D校風好嗎? 因怕小朋友很容易學懷.  唔好意思又要麻煩你.

If study in boarding school, I would rather let my kid to explore.  The most important part is I want them to be independent.

我想問一下, 我哋都擁有居英權, 如果想送仔女去英國讀書, 咁公立中學和私立中學, 係唔係質素上有好大分別呢? 私立中學一定會比公立好好多呢? Thanks.

回復 NLai 的帖子

Totally agree that the private tutorials in Hong Kong is too much.  What kind of childhoold!

回復 junengai 的帖子

如果你係公務員打算用OEA, 你要睇清楚入面條款, 首先要 1/8/1996 前入職, 如果你係 EU Passport, 要 check 下係按海外聘用1條款, 定係本地聘用條款, 因為如果係海外按聘用條款, 只可在原籍國讀, 咁個 OEA 可能又唔同, 而且你同佢一齊去讀, 咁可能無 allowance, 因為政府假設你會照顧子女而唔俾 allowance, 你叫你先生 download 份 OEA check 清楚.
Ding
‹ 上一主題|下一主題