用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 剛收到醫院新症排期要一年
樓主: 信媽
go

剛收到醫院新症排期要一年 [複製鏈接]

AnsonWong2009 發表於 12-8-14 12:19
回復 信媽 的帖子

我囝囝2012年8月約精神科2012年11月有位,佢都係高功能A,3歲.,可能佢細個相對咁快嘅 ...

嘩~~你真的很幸運只係排3個月!

究竟有無人知是什麼因素會影響人人排期都唔同的?

是大仔還是幼兒快d? 反正是新症, 醫院醫生又未見過小朋友. 又會唔會私家轉介會慢d?

babycat9001 發表於 12-8-14 08:10
我想知信媽點知道自己有自閉症?覺得自己同平常人既生活有冇唔同?

是見我個仔個心理學家講.

因有一part 是家長會講述家庭生活習慣來作背景.

我從來都無覺得自己不同, 因我獨來獨往, 樂在其中, 尤其有了仔仔後,
火星人多了一個伙, 兩母子感情深厚, 世界更精采, 因為他智商比我更高, 勁敵!

回復 信媽 的帖子

信媽,你好風趣呀

AnsonWong2009 發表於 12-8-15 20:50
回復 信媽 的帖子

信媽,你好風趣呀

唉~~咪就係咁Law.......當我好認真轉個腦時, 朋友們都話我好攪笑.....

閒時我阿媽聽到我同個仔對答時, 佢都話佢聽唔明, 遲早趕我倆母子返上火星......

唉~~我阿媽成日話我教壞個仔同我一模一樣, 連我個仔都識答"應該是婆婆的基因有問題"

生活經驗告訴我, 出街時要扮地球人, 保持冷靜, 不要理閒事,

只要返到屋企, 就可以自自由由同個仔玩得好開心, 火星人的世界其實是很純潔很善良的.

只有...我同個仔爭玩具爭電腦玩時, 大家都無情講的.

Capricorn2521  從字裡行間,覺得你真係好特別,而且好玩得..... :)  發表於 12-8-16 16:40

abcpqr 發表於 12-8-13 18:46
我囡排兒童精神科要等足足2年,我上月尾去排,要2014年7月尾先有得睇

你排邊到,我之前都係2014年,不過早幾日,姑娘打黎,話10月有個位俾我。我拿拿聲話好。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

信媽 發表於 12-8-14 20:25
是見我個仔個心理學家講.

因有一part 是家長會講述家庭生活習慣來作背景.

原來我有伴。我細個都係咁。我只係記得讀小學,有衛生處既職員做黎學校做集體檢查,有事先要家長帶小朋友去中心再進一步check。我屋企幾姊妹,就單單係我要要去。我仲好記得我娘親拎住張紙話:aiya,過左日子,算囉。

我都係獨來獨往,可以幾日唔出聲,外出食飯,固定位子,固定菜式。上堂訓,但係我一定會pass。

家下都係同阿仔有時講火星話。我早一個月知阿仔係adhd,自閉。我喊到收唔到聲。因為我肯定唔識教,我知自己都係呢類人。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:剛收到醫院新症排期要一年

DELETED........

回復 chowqv 的帖子

我排那打素,你掛排那間?

chowqv 發表於 12-8-17 02:44
你排邊到,我之前都係2014年,不過早幾日,姑娘打黎,話10月有個位俾我。我拿拿聲話好。 ...

你排那間? 是不是今年10月? 小朋友幾大? 你真幸運咁快比到你.

chowqv 發表於 12-8-17 02:52
原來我有伴。我細個都係咁。我只係記得讀小學,有衛生處既職員做黎學校做集體檢查,有事先要家長帶小朋友 ...

我很興奮能在這裏找到同鄉

老實講, 心理學家話我兒是A仔時, 我真係哇一聲崩潰到唔識收聲的, 但佢話, 我都是時, 反而我平靜左, 原來我一直受到排斥是因為我是火星人, 不是我經常做錯事, 那麼, 我可以把我行過的路, 告訴兒子, 做他的領航燈, 他便不會是孤單一人了, 所以我很榮幸我也是火星人.

其實最能清楚我兒子喜愛什麼討厭什麼, 只有我, 那我又何需那些心理學家, 教育學家教我們如何去扮一個地球人, 如何討老師歡心, 做一個行行企企填鴨的孩子, 13歲才知"自閉"這個Label 又如何, 我們從來也是開開心心活過來的, 只要他就是我十月懷胎生下的, 我會以他的本相去接納他, 支持他, 全程愛他, 由他快樂地去探索生活.

到現時為此, 仔仔從未令我失望過, 在他能力的範疇下, 一次又一次破頂, I' m pound of him!!

母子同心, 他也知自己言語不正, 但經常為家人帶來歡樂趣事, 連佢自己都話笑到反肚!

其實, 無論是地球人或火星人, 只要大家互相體諒, 互相寬容, 也懶得理他什麼A仔, B仔, Band 1 或Band 3.......

abcpqr 發表於 12-8-17 13:36
回復 chowqv 的帖子

我排那打素,你掛排那間?

沙田做評估,果邊既醫生姑娘話佢地無野再可以做;跟住我去左油麻地兒童精神科排,初初俾果日期係:2014年2月!無錯,係2014年。我拎住張紙,4行眼淚問姑娘係我睇錯定佢打錯。姑娘答我:你無睇錯,我都無打錯,係2014年。
跟住同我講一輪,我唯有照排,但係上星期打俾黎,話今年既10月有一個位,問我要唔要,我緊係要啦。

信媽 發表於 12-8-17 15:30
我很興奮能在這裏找到同鄉

老實講, 心理學家話我兒是A仔時, 我真係哇一聲崩潰到唔識收聲的, 但 ...

可能我個仔真係我日夜祈禱期求,所得既奇跡禮物。我有生之年都會盡我所能去愛佢。

我當初(係上個月)知道,何嘗唔係喊到收唔到聲,覺得好對佢唔住。我一路都知自己係火星人,我都唔係好識做地球人,所以我擔心唔知點引導我個仔,火星血統下做地球人。

唯一我最自豪,我個仔絕對唔會懷疑我對佢既愛。

chowqv 發表於 12-8-18 23:52
可能我個仔真係我日夜祈禱期求,所得既奇跡禮物。我有生之年都會盡我所能去愛佢。

我當初(係上個月)知 ...

你好叻, 好堅強, 你仔仔會是開心發現自己的媽媽也是同伴, 他才不會孤單, 反而他害怕只有自己一個不同, 你倆母子的感情一定很好了! 因為你就是他唯一的依靠! 憑感覺我行一條自己舒服的路便是了! 你一定做得到的!

生活要求和規則是因人而異的, 只不過地球人是大比數, 成了話事權!

我仔仔很喜歡爆旋陀螺, 我就很喜歡髮型屋的轉燈, 天父所做的世界真的很美的! 每個人都有自己的天賦!

火星人是善良的一群, 有自己的要求和模式, 同樣喜歡同一個天空的!

2014年2月!(雷擊中)

信媽 發表於 12-8-19 13:05
2014年2月!(雷擊中)

咁你明點解我會流下4行眼淚啦!

我今日行過聯合, 便順手望一望個水牌.

兒童新症現排到2014年5月!!!!
‹ 上一主題|下一主題