用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3前必攞的Cert
樓主: el123
go

K3前必攞的Cert [複製鏈接]

引用:請問男仔有天主教20分有咩穩陣選擇? +

原帖由 waterloo 於 12-08-16 發表
請問男仔有天主教20分有咩穩陣選擇?
你指名校之中?油天和陳瑞其喇沙吧

w_y  呢兩間20分絕對唔穩陣, 入唔到多過入到.  發表於 12-8-20 18:45

回覆:K3前必攞的Cert

我同意各位講家教非常重要,只是覺得現今考小學競爭大,家長們先作兩手準備比較好,他日叩門時有希望有靚profile 俾人睇下求一線希望。叩門interview 可能只是數分鐘,即埸表現當然是最重要,次要應該是靚profile。

我個人認為領洗紙並不是cert,是一种信仰,如果真心奉主而有領洗紙是福份。不過亦多謝家長的資訊原來領洗紙的重要性!

醒目開學勳章

ha8mo 的帖子

我覺得應該取消宗教分囉。

hayley1328    發表於 12-8-21 15:39

引用:得罪講句,+我蔑視為考學校而去為小朋友領洗

原帖由 iluvchun 於 12-08-16 發表
得罪講句, 我蔑視為考學校而去為小朋友領洗既家長
但身邊總會找到有這些人!!

marrowcream  我更蔑視果d學校叩門時睇你係唔係同宗教的自己人囉.... 排除異己的學校畀為考學校而去為小朋友領洗既家長更可恥 !!  發表於 12-8-17 13:11
SCKnight    發表於 12-8-17 08:47

除了自行分配那部份,唔會有學校理小朋友的宗教背景,全部都是實力的比拼。

kyliejet  唔同意, 尤其係天主教學校, 同宗教着數啲!!  發表於 12-8-19 11:30

現在連portfolio學校都並不怎樣看了!

c1234  想請教一下,咁學校要求什麼呢?  發表於 12-8-18 23:08

是小朋友的即時表現好重要

SAGO  AGREE  發表於 12-8-20 15:38

回復 ha8mo 的帖子

haha!!

"我更蔑視果d學校叩門時睇你係唔係同宗教的自己人囉.... 排除異己的學校畀為考學校而去為小朋友領洗既家長更可恥 !!"
"我覺得應該取消宗教分囉。"

我唔係太同意以上嘅講法.

有宗教背景嘅辦學團體,一定會想喺辦學過程中體現及宣揚所持宗教背景嘅教義.請老師時亦會考慮該老師的宗教背景,以方便協助校方推行背後有相同理念嘅校政,以收事半功倍之效.

請同一宗教的教職員及優先收同一宗教的學生,這不算排除異己,有宗教背景嘅學校亦歡迎非教友學生,只不過優先考慮同一宗教的學生啫.

以天主教學校為例,他們會定期舉行彌撒,小三小四時也會有初領聖體班,也會安排堅振聖事,最重要係佢地會以天主及聖經的教訓/教義去推行學校嘅德育培訓,這樣,他們優先收同一宗教的學生不合理嗎?

Li'sfamily  Totally agree!!  發表於 12-8-24 13:52

sr20det_fung 發表於 12-8-21 14:53
"我更蔑視果d學校叩門時睇你係唔係同宗教的自己人囉.... 排除異己的學校畀為考學校而去為小朋友領洗既家長 ...

讀書同宗教掛勾, 好合理嗎??

更甚係宗教團體明知會產生"假信教"都堅持要維持呢5分

傻太 發表於 12-8-21 16:40
讀書同宗教掛勾, 好合理嗎??

更甚係宗教團體明知會產生"假信教"都堅持要維持呢5分

"讀書同宗教掛勾, 好合理嗎??"
對於冇宗教信仰嘅人嚟講可能唔合理, 但係在信徒嚟講,信仰就係我哋生活嘅全部,包括衣食住行,心靈上,感情上,人際關係上, 係不可分割的, 又何況教育? (非教徒未必會明,甚或會譏笑我哋....) 作為宗教辦學團體, 自然會將自己嘅信仰溶入教學理念度, 而成功嘅例子亦唔駛我多舉.
你叫一間天主教學校喺教學時唔可以溶入同天主教有關嘅嘢反而仲唔合理.
優先收教徒亦非想排除異己, 這樣做只是想在教學上事半功倍. 大部份天主教徒嘅子女喺K3時已每星期都會上主日學及望彌撒, 對聖經及教義己有一定程度嘅認識及基礎,天主教學校優先收呢批學生亦無可厚非.

"更甚係宗教團體明知會產生"假信教"都堅持要維持呢5分"
我亦有問我堂區神父同修女呢個問題, 他們都唔反對家長咁做, 需知要成為天主教徒並接受洗禮, 係需要上兩年慕道班的, 在允許受洗前,要有七成或以上出席率,也要經過收錄禮、薪火相傳、兩次考核禮及退省避靜等禮儀, 唔夠耐性嘅會中途放棄,能完成兩年課程及合乎標準嘅,好多都會受感動而成為真正嘅天主教徒, 神父話這未嘗唔係一件好事嗎?至於有部份攞咗洗禮紙後立即消失於教堂嘅"假信教"家長,他們也受到了兩年慕道班嘅"洗禮",對天主及聖經也有某程度上嘅認識,對傳揚福音也有某程度上嘅意義及幫助,話唔定將來他們遇到困難時會想起天主而回到我們嘅大家庭呢?
(相信基督教也有相類似嘅機制,唔會話一報名就俾你受洗,但詳程我唔清楚.)

至於呢5分宗教分為何咁多人咁著緊,我諗都係因為好多香港家長心儀嘅津校都有宗教背景(很多出名的私校/直資等也是),至使好多人都覺得有分嘅人好著數,冇分嘅人就好唔彽,好唔公平.
但平心而論,試想想假設大部份宗教學校都只係垃圾學校(得罪了...sorry),你睇下會唔會有咁多人嘈話宗教學校優先收教徒有問題吖嗱?放下呢個包袱後就會覺得好合理, 到時就會覺得其實基督教辦嘅學校優先收返基督教徒;天主教辦嘅學校優先收返天主教徒;佛教辦嘅學校優先收返佛教徒,有乜問題?

如果睇完呢篇嘢都仍然覺得唔應該計宗教分,咁只可怪我才疏學淺,冇能力去解釋清楚,亦冇能力令冇信仰者去理解我地嘅信仰.

以上所言乃我由衷之言,只想善意討論,得罪莫怪.

valmom    發表於 12-9-10 21:05
小小山  Support. 其實係d 家長破壞計分的原意.  發表於 12-8-30 23:25
Li'sfamily  完全正確  發表於 12-8-24 13:54
piyohk    發表於 12-8-24 11:13
piyohk     發表於 12-8-24 11:13

回復 sr20det_fung 的帖子

sr20det_fung 我撐你呀!

宗教團體辦學當然係想宣揚佢宗教上嘅理念,點可能又要人出錢出力,又要人唔要照顧自己啲教友?
講嗰個不如自己示範下等我開下眼界!

sr20det_fung    發表於 12-8-21 21:42

Clearsky 發表於 12-8-21 21:10
其實宗教團體辦學目的都是想宣揚其宗教,不知優先收錄一些未有宗教信仰的迷途小綿羊,仲好!!!!

...

所以有統一派位囉!

Clearsky 發表於 12-8-21 21:10
其實宗教團體辦學目的都是想宣揚其宗教,不知優先收錄一些未有宗教信仰的迷途小綿羊,仲好!!!!

...
同埋仲有主日學囉!

回覆:iluvchun 的帖子

唔駛咁嬲嘅!
我相信時間到嘅時候,天父會帶衪的子民進入衪的國度!每個人踏入這一扇門,也可能有他背後的原因,但最大的原因,一定是受到天父的帶領、恩選!

sr20det_fung  Agree!   發表於 12-8-22 00:56
‹ 上一主題|下一主題