用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望Vs福建小學
樓主: monsuki
go

德望Vs福建小學 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 12-8-14 16:35
回復 點算好 的帖子

冇Full cert,要讀基礎課程,先可以讀高級文慿。

完成基礎課程是否讀於等同取得Full Cert? 謝謝

按資歷架構,yes。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

多謝更正. 那改正我所說的為,"96% 大學生有full cert"  

唉!總不能說好多大學生無full cert.

baba987 發表於 12-8-14 15:40
仲有國民教育是全港學校推行的,請問邉個唔洗推行請告知??

而且如果過多十年作為中國人連自己中國嘅事都 ...

中國歷史才是了解中國的科目... 老實講,當中史科成為非必修科,國民教育成為必修科時......外國人就真係一定比我們更了解中國.  

catyoyo    發表於 12-8-15 08:59

baba987 發表於 12-8-14 18:40
當然唔係所有上大學都無full cert,不過依家多咗出路上大學,

例如:副學士,IVE,毅進,高級文憑課程完成之 ...

"當然唔係所有上大學都無full cert,不過依家多咗出路上大學"  

呢句我好同意. 這些都是無full cert下的另類choice, though the final percentage of these students admitted to U is quite low I believe.

之前你話唔係好多大學生有full cert. 係令人誤會無full cert. level 都可入U.

回復 KK07 的帖子

正確,所以大家想想,靠副學士上大學不如讀高級文凴。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 baba987 的帖子

不用請教我,我希望理性討論,提出多些背景資料。
小兒目標肯定走正式大學,不過走non-JUPAS而已。

fsforth 發表於 12-8-13 10:12
左校始終是左校

x島, x建, x僑, x工,...

Full Cert係咪指5科合格?

我只記得我差不多廿年前考會考, 因為讀男校, 日日狂玩去球場打波, 落機鋪打機, 只是臨考1-2個月左右開始認真少少讀, 而大部份科目都是C級或以上......其實要唔合格真係好難.  老實說, 如果要我為左D細路考唔考到full cert而煩惱, 我唸我會入青山.

"對我個人立場不應將學校,宗教政冶化!好像世界只能有黑與白之分!"
其實生活喺現今社會,係冇可能將教育同政治完全分開的(推行國民教育已經係將政治帶入學校了);至於有宗敎信仰嘅人,宗教更加係生活無可分割嘅一部份.
我唔相信辦學團體嘅政治/宗教背景唔會影響到所辦學校嘅教學方針. 所以我覺得家長選校時某程度上係需要考慮埋學校/辦學團體嘅背景.

"各取所需學校,無話最好嘅名校,只有最適合嘅學校,共免之!"
我當然讚同呢個講法,亦因此更加需要選擇辦學宗旨同理念與自己相同嘅學校.
我無意貶低福小,我只係話佢唔係一間適合我自己一家人嘅學校,片尾兩位妹妹亦唔係我心目中理想嘅模范學生啫.

"仲有國民教育是全港學校推行的,請問邉個唔洗推行請告知??
而且如果過多十年作為中國人連自己中國嘅事都唔知,我怕可能唔係一件好事,當連外國人都比你中國人更了解中國時,到時香港人都無乜競爭力啦!"
我都讚成推行國民教育,但唔係現在政府所推行嘅內容同方式,更加反對"黨民教育"!!
不過呢度唔係討論國民教育嘅地方(out哂topic),我對此post嘅回應亦到此為止.

你講得好啱,各取所需,共免之!

我學李生, 會自己編制國民教育教材.

對於細路, 我只要求他們中英文2科要達到高水準.  因為語文好, 其他科想差都很難.  亦因為呢個原因, 我選GH.

香港成長的人應該懂得無論多好的朋友也不可論說他人的宗教信仰和政治取向。

PoPofamily 發表於 12-8-15 09:36
香港成長的人應該懂得無論多好的朋友也不可論說他人的宗教信仰和政治取向。 ...

可惜這個香港的可愛之處正被國民教育逐漸破壞.  想起初中時一位中文老師說: 中國分大陸, 台灣有何出奇? 歷史上這塊土地曾分裂至七國,三國,五胡十六國, 跟本大統一時期比分裂為少."  

不要批評她說的政治正確否,當年初中的我就這些話而從新一角度看中華歷史文化.... 現在有這些老師嗎?或可以有這些老師嗎?

sorry, 我也離題, I stop here.

del  del

NeoMom 發表於 12-8-15 16:46
我路過的, 請問你的數據從何而來, 我看到的數據是:

4級或以上中文

沒差那麼遠吧? 我有點懷疑 (註:不是說閣下做假, 只針對數字上的不合理)

NeoMom  我看錯了, 不好意思  發表於 12-8-15 16:59

NeoMom, 不要緊

回覆:點算好 的帖子

以前學管理,要訓練我們管理及決策靠事實,蘋果比蘋果,果然正確,用在選合適學校都適用。

ANChan59 發表於 12-8-15 20:31
以前學管理,要訓練我們管理及決策靠事實,蘋果比蘋果,果然正確,用在選合適學校都適用。

...
是的。要不然只會流於口水之爭。
‹ 上一主題|下一主題