用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望Vs福建小學
樓主: monsuki
go

德望Vs福建小學 [複製鏈接]

兩間完全唔同級數學校, 除非有個人特別原因外點解重要比較?

baba987 發表於 12-8-13 17:51
以我所知,幾年前開始福中成績一直都好好,每年95-98%係五科合格以上,對我黎講已經係好唔錯成績,好多依家 ...

"多依家大學生都無full cert成績" 咁點可能讀到大學?

GH只有接近60年歷史, 不是百年名校.

2選其1, 我唸主要睇你的家庭文化和邊一間比較夾.  GH是一間傳統天主教修會學校, 而福小是一間傳統左派學校, 天主教與共產黨, 兩者南轅北轍, 應該好易知道邊間比較夾.  由於歷史問題, GH和其他英式/教會名校一樣, 過往培育了不少精英, 所以學生們會有一份精英優越感及一些學校活動的傳統 (當然, 依家開始可能係會慢慢倒番轉係福小先係培訓國家精英).  亦因如此, GH英文個底會較好.  另外, 喜不喜歡女校亦是一個因素.

至於現在學生成績, 其實根本無乜意思.  就算只作參考, 我唸只睇每名學生平均攞幾多粒5**/5*/5已足夠.

再上2間學校的網頁睇一睇, 根本2間學校的方向係好唔同.

依家學校mission間間都寫到差唔多, 多係一些大路野, 睇唔到個性.  但校歌就唔同, 因為唔容易改, 所以想了解下2間學校理念, 亦可睇睇佢地嘅校歌.

(題外話: GH網頁及校歌都無中文版本, 政治理念不正確, 我都想向學校反映下.  另利益申報, 我女女係GH讀緊KG)

RabbitPeter 發表於 12-8-14 10:31
GH只有接近60年歷史, 不是百年名校.

2選其1, 我唸主要睇你的家庭文化和邊一間比較夾.  GH是一間傳統天主教 ...

"我唸主要睇你的家庭文化和邊一間比較夾.  GH是一間傳統天主教修會學校, 而福小是一間傳統左派學校"

絶對認同, 選校除咗要睇成績,德育嘅培育都好緊要,而德育培育嘅方向同學校背景有莫大關係,所以大家喺度拗兩間學校嘅成績其實對點選呢兩間學校冇乜幫助,因為兩間學校嘅背境好唔同,就算間學校學術成績幾優異都好,但諗法同家長佩合唔到都冇用! 正所謂你想小朋友大個後係點樣你就要俾佢讀點樣嘅學校囉!

如果只可以喺呢兩間選一間,我地會揀GH,因為我地一家大細都係天主教的.

就算我地唔係Catholic,都唔會揀福小,因為:
http://youtu.be/7T-bBSPa764
(Just for reference, 呢段片只係關於福建中學.)
(以上純屬個人取向,可能其他家長好buy呢一套,並非想挑起任何政治駡戰,不喜勿插.謝謝!)

推行全民國民教育, 我相信是遲早問題.  無一間學校能幸免 (除了國際學校或私人或部份直資校)  好似聖士提反呢d名校都聲稱已推行..........  有時係度諗, 當小朋友出來工作都約15-18年後的事, 那時我們香港的經濟是倚賴歐美市場, 還是國內主流推動 ??現在是否重新計劃選校部署 ?真的不得而知...

sr20det_fung 發表於 12-8-14 12:14
"我唸主要睇你的家庭文化和邊一間比較夾.  GH是一間傳統天主教修會學校, 而福小是一間傳統左派學校"

絶對 ...
這個是小西灣褔中,ban d 2.不是官塘褔中,ba n d 1

kimmilam 發表於 12-8-14 12:57
這個是小西灣褔中,ban d 2.不是官塘褔中,ba n d 1

都是同一辦學團體....

sr20det_fung 發表於 12-8-14 12:14

絶對 ...

baba987 發表於 12-8-14 12:49
點算好:

香港有好多渠道上大學,例如 : diplomat ...high diplomat ...好多大學生會考考得麻麻地轉其他出 ...

或許我有些脫節了, Full Cert不是要進修最基本的嗎? 記憶中以前總是說, 怎衰都不能沒有full cert, 如果沒有根本不能再進一步. 那些Diploma不是也要求要Full Cert? 只是直接入大學一要考AL還要有一定成績, 要不然先要讀那些Diploma之類的.  謝謝!!

baba987 發表於 12-8-14 12:49
點算好:

香港有好多渠道上大學,例如 : diplomat ...high diplomat ...好多大學生會考考得麻麻地轉其他出 ...

無full cert跟本連high diploma 都無資格讀!

係有人初初無full cert.而努力多年( 6 yrs or above)去拿外國degree或專業資格, 但這肯定是少數人. 不過我肯定係大學生100%有full cert.!

baba987 發表於 12-8-14 15:25
Kk07,點算好:

現在真的有很多方法上大學是不用full cret的,因為我身邊親戚兒女已經有幾個是這樣,會考成 ...

大家討論一下, 唔系唔信, 只覺得驚訝. :)

回復 baba987 的帖子

就是, 就是

回復 mandy304 的帖子

巿埸供求,奇貨可居,等於英中。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 點算好 的帖子

冇Full cert,要讀基礎課程,先可以讀高級文慿。
算啦,做外交官咪得囉。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 KK07 的帖子

咁樣講,你的論點適用於JUPAS,non-JUPAS可能有些經高級文慿會有幾個%。
‹ 上一主題|下一主題