用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳天主教 or 天主教聖安德肋 -- 不知選那間好 ? ...
go

將軍澳天主教 or 天主教聖安德肋 -- 不知選那間好 ? [複製鏈接]

將軍澳天主教 or 天主教聖安德肋 -- 都是同區, 各位如何選擇 !! 非常煩惱....!

1) 將軍澳天主教 -- 教ga 0野是深0的, 如果唔 big 個女, 阿女應該會心0傘, 個心唔知飛左去邊
2) 天主教聖安德肋 --- 教ga 0野, 好似話, 淺0的, 但我 buy 佢, 語境教學 + 有 2 net teacher, 阿女應該會讀得開心0的.
3) homework 有邊間唔多 ga! 如果 2 間比較, 我知道將軍澳天主教 應該多0的.
4) 而, 阿女自己, 又唔會自動攞 homework 出來做, 要工人姐姐攞比佢, 才會做.
5) 如果唔 big 佢, 又驚佢學唔到野, 個心又0傘哂, 唔會比心機學野, 仲更加放鬆

真煩啦! 黎緊 9 月尾要選學校啦.
   3    0    0    0

其實你都好清楚兩間學校嘅特色!
好睇你自己點揀!

回覆:將軍澳天主教 or 天主教聖安德肋 -- 不知選那間好 ?

你係咪ftm先?你有冇時間陪住佢谷先

睇起黎..我就覺得你個女適合讀聖安德肋..(如果想佢讀得開心D既)
天主教小學.功課就比較多.同埋嚴D..不過聽講話因家長投訴功課太多..所以而家都少左D.
做功課呢件事的確比較勞氣既.如果小朋友係肯俾心機做,咁就無問題啦.如果唔係..到頭黎只係激到自己..同埋小朋友都唔鐘意返學..

我不是全職媽媽, 我是要返工的...! 我都驚冇時間陪住佢谷
而, 上小一, 其實我都諗住比阿女去補習班..!
甘, 我是否應該選 聖安德肋 (開心) or 將軍澳天主教 (谷) ??
真煩煩煩煩 呀!!!! 有無人幫到我呀

asc210 發表於 12-8-10 17:27
將軍澳天主教 or 天主教聖安德肋 -- 都是同區, 各位如何選擇 !! 非常煩惱....!

1) 將軍澳天主教 -- 教ga 0 ...

我會先選 將天, 如果真係讀得辛苦, 才轉天主教聖安德肋, 因為後者時常都有吉位可插班。

將天有位高年級家長, 佢轉門幫將天學生補習, 聽聞補得好好, 佢會有很多練習與將天考卷課文有關的, 比小朋友操練習, 所以學生應付考試不會太困難,  收費都是千多元。  但係只補將天學生小二以上, 其他不補。  (因為佢有齊將天各級的考測卷, 容易捉拿範圍)

回復 chumamma 的帖子

係!!! 多謝你的意見.如果我女女真可以入到將天, 到時再找你幫忙提供下此媽媽的聯絡方法. 謝謝!

將天的學生多唔多時間接觸 講英文呢 ? 是否每日都會有外籍英文老師堂 ?
有沒有人知 ?

我問過將天啦, 原來無校車到西貢ga! 依點有0的煩惱啦! 因為我要返工, 所以女女返小學一定要有校車. 唔知有沒有保姆車由西貢 去 將軍澳呢 ?
‹ 上一主題|下一主題