用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否為中學子女而搬屋
樓主: toscr
go

會否為中學子女而搬屋 [複製鏈接]

回復 lingchuling 的帖子

係呀!好彩可選擇行天橋或坐巴士過去,不用日曬雨淋!

回覆:toscr 的帖子

沙田有二手居屋,穗禾苑,不貴。

回覆:CHAN-2 的帖子

我會選擇搬屋,朝早瞓多個鐘對學習真係好重要,話就話中學大個仔,但諗真D先不過十二、三歲。

回復 CHAN-2 的帖子

Thanks!會考慮

回覆:會否為中學子女而搬屋

我會搬屋,亞囝每日多兩個鐘用,真係差好遠。

回復 rogerlam123 的帖子

Thanks!今日都認真地再與囝囝討論這問題,但他建議先用一年時間適應誇區上學,若到時真是太辛苦才搬屋。但我提醒他,一年後樓市不知怎樣,有機會換不成樓,便要繼續跨區番學。他也說:沒有問題,我唯有順從他的意見,始終番學的是他,讓他自己承擔自己決定的後果。

我同你一樣, 我原本都係住將軍澳, 搬了去沙田, 方便個仔返曾記。

如果能力許可, 負擔得起, 我會選擇搬, 不要睇少2個鐘, 而家係講緊每天2個鐘, 仲未計長途拔涉的體力、精力虛耗。把這些無謂的時間消耗, 用黎溫書、睇課外書、運動、甚至發白日夢, 都不知幾好。

我囡番學要四十五分鐘都"嚴"遠, 遲些會再搬屋等個女方便番學. 因為我地跨區 from 東去西. 一個對
亞囡上bridging course, orientation day 次次count 住話要十幾個地鐵站先到... bar bar bar   ,下刪 一百字...

每日功課學習, 課外活動都忙得要命, 仲要浪費來回兩小時返學上學, 真係好無謂. 身體心理都好累. 比著我一個字,搬 !!!  真係唔知為咩.   你預算要讀六年, 將六年仔仔的車費摼埋, 再摼埋每日兩小時, 請計計一年慳多少呀.....呢條先係數嗎, 與其中二先搬, 不如盡早享受下早搬的優勢啦.   老實講, 睇下明年樓市點.  我諗唔會大跌, 請勿寄語厚望 (個人意見, 不喜勿插).   

like_travel  老實講, 睇下明年樓市點.  我諗唔會大跌, 請勿寄語厚望 (個人意見, 不喜勿插).    cannot agree more ! 雖然我好想佢會跌  發表於 12-8-13 12:21

mandy304 發表於 12-8-13 11:43
每日功課學習, 課外活動都忙得要命, 仲要浪費來回兩小時返學上學, 真係好無謂. 身體心理都好累. 比著我一個 ...

仲要MON / WED / FRI 手持 Trumpet ; TUE / THUR / SAT  手持游水袋, SAT 下午一定有school activities..... 2 個鐘來回, 不敢想像. 我未開學已知驚, 好想梁先生做吓野, 平10%我就可以買個近學校既單位.

回復 like_travel 的帖子

我係超級希望樓市大跌.....但CY話, 不會刻意拉低私人樓的價去就市民.....聽完後係好失望.....

like_travel  聽完佢咁講我好失望lor, 呢半年升左30%, 跌1%都唔得 ?  發表於 12-8-13 15:14

mandy304 發表於 12-8-13 13:03
回復 like_travel 的帖子

我係超級希望樓市大跌.....但CY話, 不會刻意拉低私人樓的價去就市民.....聽完後 ...
不得不欣賞CY的大智慧,比起董生何止醒目百倍千倍!

即係話第日如果樓市跌唔關佢事,先封住後門!

:verycold: :verycold: :verycold:

如果經濟能力許可, 而亦唔會對家中成員有太大影響, 搬近學校, 省下的交通時間真係幾好用㗎.

引用:Quote:mandy304+發表於+12-8-13+13:03+回復

原帖由 ohnono 於 12-08-13 發表

但為人太聰明

ohnono 發表於 12-8-13 13:15

即係話升唔關佢事, 跌又唔關佢事...呢個特首真係明節保身 !

引用:+本帖最後由+like_travel+於+12-8-13+15:11

原帖由 like_travel 於 12-08-13 發表
你宜家先知,佢講野講左=冇講
(一貫大陸式管方答法)

like_travel    發表於 12-8-13 15:54

如果想屋換屋,  貴賣貴買. 不變定律.
當其時樓價150萬左右(約五百呎), 唔聲唔聲升到200萬. 咁當然大家都睇定先啦, 點知, 高升到250萬. 然後再創高峰300萬.  而家講緊係平民上車樓盤, 唔係豪宅都升到咁誇, 所以閒閒地一間都300-400萬. 離晒譜.

都明白到學校是很緊要的. 但上學交通也不容忽視.  選擇要取兩者平衡真係非常艱難....

like_travel  are u talking about 淘大, 新高過8,000 大關 !  發表於 12-8-14 11:44

其實最初覺得入到這中學的機會很微,因為囝囝喜歡,就儘管一試,但又幸運地俾佢入到,所以才有現在的煩惱。至於,樓價唔敢望大跌,只要不是接火棒就好了!

like_travel
你真醒, 就是淘大....hahah
‹ 上一主題|下一主題