用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒15分在自行收生入到心儀學校?
樓主: Chloehlk
go

有沒15分在自行收生入到心儀學校? [複製鏈接]

不過真係好難保持平常心呀...
如果轉band 2 小學又遠又早起身, 2難~~~仲唔一定中硬ga?!!!...
15/16!!!!

甘如果是間2線,但又好近自己屋企,你會排第一位?還是都是博banding1第一位呢?

回復 Charlotte_mom 的帖子

真的,一些有宗教背景的second best 學校(只是家長一般看法,不是批評學校質素),由於有宗教分的家長想搏至top,十五分都可能有機,例如41網的聖家,仲有兩間。相信其他網都可能有相同情況,有心家長可以尋吓寶

我識人上年15 分 仲好彩抽到聖心, 唔係最心儀不過都係大家心目中的熱門學校...

我都是只有15分好想入聖家,有無咁幸運的家長可以入到呢!

九龍塘和九龍城那一間15自行收生機會大d

阿仔得十分咪仲無機!但喺大抽獎個轉!

回復 PP-Wong 的帖子

雖然九龍城得三班,學額少過九龍塘,,但我估是九龍城機會大啲,因九龍塘的校舍新,地點方便,較多家長揀

carayan 發表於 12-9-5 22:12

我細仔都係

請問如果第一輪抽重咗, 11月22日註冊後, 如有直資收, 可唔可以去教統局, 取回註冊証呢??? 因11月22日前, 如多私立和直資都未有結果 ??? 重有咩辨法可以等埋直資和私立結果先決定呢??

camama.wong 發表於 12-8-30 16:05
真係好慌呀...
我係net 48, 個仔都係得15分; 而心儀學校就要20分以上先有機...9月點算呀???!!!! ...

我都係NET48 , 請問20分有邊幾間有機?  
愛是恆久忍耐、又有恩慈、愛是不嫉妒、愛是不自誇、不張狂、不作害羞的事、不求自己的益處、不輕易發怒、不計算人的惡、不喜歡不義、只喜真理、凡事包容、凡事相信、凡事盼望、凡事忍耐。愛是永不止息~哥林多前書13章4-8節

carayan 發表於 12-9-5 22:12
我仔得15分,明知競爭咁大,無咩機會,
加埋佢要特別照顧,所以今年以直資/私校為主力,
真係唔得就大抽獎,等運到,
過多幾年,妹妹就真係得10分啦,
到時唔知點攪.....睇佢彩數....

有人教路, 話15分穩陣D入間2線先, 到時再去叩心儀的小學.
但自己就覺得唔試下抽band 1學校, 硬係唔心息...
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~

醒目開學勳章

引用:我都是只有15分好想入聖家,有無咁幸運的家

原帖由 PP-Wong 於 12-09-05 發表
我都是只有15分好想入聖家,有無咁幸運的家長可以入到呢!
你唔知幸運幾時嚟搵你架!
試下無壞!

‹ 上一主題|下一主題