用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍城區有什麼好學校,要報ki了
go

九龍城區有什麼好學校,要報ki了

仔仔2010,11月出世~時候要報學校,培正,民生都唔錯,重有什麼選擇?我想多報幾間,因為BB幼兒班報唔到什麼~我又遲~他又係細仔~tkx~

我都想知呀

回覆:josephinekaka 的帖子

九龍靈糧堂幼兒園

a328  what is the difference btw HK and KL?  發表於 12-8-28 14:53

見你淨係覺得民生同培正係唔錯的幼稚園, 似係搵D以後無咁煩多於好唔好的幼稚園. 咁應都仲有宣道, 浸幼, 聖若望等算有BACK UP 的幼稚園. 但細囝的機會又...........搵多幾間無咁熱門做BACK UP吧.

回復 ronniedad 的帖子

我今次打算報多些~你又right~找無咁熱門做backup~但我剛搬到九龍城網住~實在唔知邊間好~

回復 piglet1212 的帖子

好似這間都不錯~有小朋友讀緊嘛~近期好多學校退出學卷~煩~

回覆:涼媽媽 的帖子

我小朋友今年讀全日K1呀,仲有學卷架,全校上下職員都非常好,佢上年都係係靈糧堂讀N1,推介呀!

回復 piglet1212 的帖子

tks~但易唔易考?因我個仔找不到N1~之前有間又叫我18月先報~會有位~後來到18月去報,又話未知有無位~等人退學....我怕仔仔無讀N1會未必收~

回復 涼媽媽 的帖子

可以告知你實情:九龍靈糧堂也不是易考的,昨年像是一千幾百人報考K1,但只得110個位,其中的20個位是全日班。另外,培正有五千多至六千左右報,只收240,同理11、12月冇得報名架。至於民生,昨年有三千幾人報,收了360。

回復 LittleButter 的帖子

真係唔該晒你~我想問下~通常K1他們會考什麼,等我準備下~

回復 涼媽媽 的帖子

報名都好多人架,我仔今年果班全日班k1(由全日N班升上去)都有一半人走左,即係仲有20人留低,而一班k1有30 人, 即係全日班可能得10幾個位左右,競爭都好激烈呀,我仔考全日N班果時有650人報名,不過收40人咋,所以都好睇彩數

引用:+本帖最後由+piglet1212+於+12-8-13+11:01+

原帖由 piglet1212 於 12-08-13 發表

回復 涼媽媽 的帖子
係呀,我報今年半曰k1,校長話今年收左一仟六佰幾份表,但上下午班各只收45人,仲要預留番d位比N班直升,即係實際得三十零個位,所以真係唔易入架!不過in幼稚園呢家野真係好睇彩數,正如校長話齋,唔收你地既小朋友唔係代表佢地唔叻,只係學校冇咁多學位供應收哂所有報名既小朋友啫!其實個個小朋友都有佢既特質,家長千其唔好因為一間學校收同唔收佢地而段定自己小朋友叻定唔叻,應該比多d鼓勵自己既小朋友先啱,各位爸媽加油呀,希望你地都可以順利考到心怡既幼稚園啦!

棲主, 培正唔收細B, 如果真係想讀培正, 要等多一年喇

回復 skygirl0311 的帖子

多謝你意見~我想緊報幾多間好?太多對朋友和自己也是壓力~太少又怕無一間收無書讀~:;pppp:

回復 2010YL 的帖子

你意思係K2插班嘛?

梅媽媽  NO,明年再報K1,做超大仔.  發表於 12-8-22 10:28

唔係,佢嘅意思應該係出年做大b,再報K1!

回復 maths 的帖子

我都有聽過~但又唔係間間都收~

回復 ronniedad 的帖子

啟思覺得點呀?浸幼是不是大學附設幼稚園那間?宣道是指九龍塘宣道嘛?tks~

ok喎!學校多數喜歡收大B, 容易教啲!不過如果今年有學校收,就無謂等多一年了。

回復 maths 的帖子

agree~Any playgroup recommend?tks