用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒童矯齒牙膠
樓主: zitaeric
go

兒童矯齒牙膠 [複製鏈接]

nakoko 發表於 12-8-10 14:06
咩黎架?完全未聽過,我仔八歲,之前因多生齒問題攪到鵬牙歪歪斜斜,好難睇,好想了解下,另,之前聽我仔講 ...
我仔仔今年8歲,之前都因為多生齒問題引至左邊門牙出唔到,又爆牙,年初太太同我商量要盡快搵牙醫幫手,如果再遲就好麻煩,終於上左牙醫檢查, 原來因為隻多生齒阻慢隻左邊門牙出, 而右邊門牙已出晒,令左邊門牙空間不足而遲遲都出唔到.
仔仔當時需要借助金屬撐將上顎骨撐大令左邊門牙有足夠空間, 等左邊門牙出左然後再需要COOL牙.
而家已經COOL左幾個月,小朋友既適應力真係好強, 初初都有話唔習慣, 一個星期就已經無事. 依家棚牙就整齊好多.

我囡囡用緊,用左大約一個月。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問用咗牙轇之後, 講嘢會唔會唔清楚?

anna59  會有影響,oral exam or 一般 test or exam 除左佢  發表於 12-9-20 13:09

我小朋友已經帶左一年, 因為佢 case 特別少少, 所以要帶一年半先再決定篩唔篩牙, 不過明顯門牙已經靚晒, 唔知同唔同大家講個種, 我小朋友係要每日戴足 24 小時, 除食飯外

醒目開學勳章

dor88 的帖子

請問你睇那一位牙醫? 是矯齒醫生嗎?

dor88 發表於 12-9-19 14:44
我小朋友已經帶左一年, 因為佢 case 特別少少, 所以要帶一年半先再決定篩唔篩牙, 不過明顯門牙已經靚晒, 唔 ...
dor88,
想問下你, 小朋友戴住牙膠, 講嘢有冇影響, 例如發音等?

回復 mingmingba 的帖子

咁我又唔知喎,可能每個醫生唔同啦

我都係牙保俾張矯齒醫生名單我, 叫我地自已搵, 因為除左牙齒美觀之外, 我小朋友有一隻恆齒生唔出, 鍺左位, 所以我自己搵左矯齒醫生, 因為小朋友兩隻門牙太....突出, 唔笑都係見門牙唔見口, 所以醫生提議先戴牙膠, 一般戴牙膠都係需要戴幾個月至半年, 因為我小朋友比較特別, 所以要24 小時戴足一年半, 上年小朋友戴既時候都係好新, 唔係好多人知道, 不過依家都好似普遍左, 我個人覺得, 如果唔係太嚴重, 戴牙膠就可以, 唔一定要篩牙甘辛苦, 不過都要小朋友合作, 唔可以成日唔戴.....

講野方面初初一定有影響, 慢慢習慣會好少少, 不過如果遇正學校 order 考試, 面試等等, 我會叫小朋友一定要除牙膠, 因為多多少少都會影響發音方面
‹ 上一主題|下一主題