用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

杰杰媽媽 發表於 12-8-15 19:34
琴行好死貴,我仔個係之前上拍賣買(全新),$100,已經係好重好實正個隻黎,琴行好似賣成$400 .

...
我都鍾意上網買配件,有時真的平D。不過有問題的話就麻煩D。
for every one criticism, three positives must be given.

bebebe12345 發表於 12-8-16 10:12
回復 lillymarie 的帖子

注意、同一Size,把位也會有大小不同。
吓?把位都會不同!咁買正選時一定要囝囝自己去試啦!
for every one criticism, three positives must be given.

到了Full Size.....手大手細分別將會相當大。
琴頸有粗幼。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

噢!咁十八歲以前囝囝不斷增長,那分分鐘 No.5 以後還可能會有 No. 6, No. 7.....?

那將來的琴就不用自己買的了。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

就算size啱,拉拉下對琴聲要求不斷提升,都有機會要換琴。長線投資....

引用:就算size啱,拉拉下對琴聲要求不斷提升,都

引用:Quote:原帖由+totochu+於+12-08-16+發表就

原帖由 wootaitai 於 12-08-16 發表
係呀!尤其是攞拉緊嗰隻去併埋同size 好D嗰D,就忍唔到手
Let me feel it later xdddd

引用:Quote:原帖由+totochu+於+12-08-16+發表就

原帖由 wootaitai 於 12-08-16 發表
係呀!尤其是攞拉緊嗰隻去併埋同size 好D嗰D,就忍唔到手
Let me feel it later xdddd

回覆:小提琴交流站

想請教一下,囝囝現在用緊1/8嘅cheap cheap 琴,等緊佢夠高可以換1/4(佢依家差不多107cm)。
想問下,咁平嘅琴(around$600) , 值不值得換套幾百蚊嘅線呢?

回復 musickwong 的帖子

我囝囝都係用好平的琴,但我地好好彩,幾次都買到隻質素好的琴(以那價錢來說)。所以再換埋好少少的弦,聲音真是好好多。早幾個月前,阿囝投訴琴音唔好叫我幫佢換琴,我再換埋好少少的松香。又無事啦!
所以首先問手上那琴質素如何?有時問題在琴本身,有時在弦線上。我記得幾年前老師本想借隻琴給囝囝,怎知聲音不好,換了弦也是不好。

回覆:lillymarie 的帖子

Thanks for your reply. 我哋喺EXXie HXXXXe 買架! 條G線好唔掂,聲好"散"! 想忍下手,等到換個好少少嘅1/4。但佢好細粒,(年尾6歲),身高將近107,想問下係咪要足110先可以轉1/4架?

另外,想問下有嘜好方法(短期內)教識佢睇譜呢?原因係啱啱幫佢報多咗個group class, 教學模式都幾push! 可能一向自己學開個老師太淋!佢又冇教佢睇譜喎,一向浄係教佢睇幾線&手指位!
我依家晚晚要同佢惡補,但係佢記得好辛苦咁,佢本身已經算係記性好嗰隻!我都好辛苦,好似填鴨咁push佢記!

佢其實拉得唔差,但冇樂理底唔掂呢?而個group class 係教教緊教3級程度呢!由於係插班,仲要追番啲scale! 我驚跟唔上,但又怕逼得佢太緊,比佢咁大壓力!

各位前輩,有冇好方法提供呀?

回覆:lillymarie 的帖子

Thanks for your reply. 我哋喺EXXie HXXXXe 買架! 條G線好唔掂,聲好"散"! 想忍下手,等到換個好少少嘅1/4。但佢好細粒,(年尾6歲),身高將近107,想問下係咪要足110先可以轉1/4架?

另外,想問下有嘜好方法(短期內)教識佢睇譜呢?原因係啱啱幫佢報多咗個group class, 教學模式都幾push! 可能一向自己學開個老師太淋!佢又冇教佢睇譜喎,一向浄係教佢睇幾線&手指位!
我依家晚晚要同佢惡補,但係佢記得好辛苦咁,佢本身已經算係記性好嗰隻!我都好辛苦,好似填鴨咁push佢記!

佢其實拉得唔差,但冇樂理底唔掂呢?而個group class 係教教緊教3級程度呢!由於係插班,仲要追番啲scale! 我驚跟唔上,但又怕逼得佢太緊,比佢咁大壓力!

各位前輩,有冇好方法提供呀?

musickwong 發表於 12-8-16 20:43
想請教一下,囝囝現在用緊1/8嘅cheap cheap 琴,等緊佢夠高可以換1/4(佢依家差不多107cm)。
想問下,咁平 ...

$600的琴可免則免、便宜的考慮1/4換個1,xxx的琴......加一套好D的線,分別一定大。換一次弓毛都幾百!如果沒分別、Setting一定出問題!大陸線勿用。不同的線自然有不同的效果,幾好的琴都要配搭!
有空帶囝囝去實地一試、手長手短也有分別、其實老 師應一看便知。
看譜是日子有功的事!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

囡囡用緊個1/16 嘅琴, 依家想轉1/8 或者 1/4 嘅琴, 大家有無介紹應該去邊樹買呢?

wootaitai  skip 1/10?  發表於 12-8-17 10:57

回復 sunshine231207 的帖子

其實係昨天去左個新老師樹試堂, 已決定跟佢學, 佢就同我講囡囡可以換個size 嘅琴, 佢話1/8 或者 1/4都可以, 叫我買琴時再叫職員度度, 佢又無提1/10 喎.  BTW, 其實如果買貴少少, 可以我同囡囡耳仔唔洗受罪, 我都願意買個貴少少嘅(say $2,000).  咁妳有無介紹我應該去邊樹買呢?

RE: 小提琴的size

網上都有好多website講怎樣知道小提琴的size適合http://store.musicbasics.com/howtodetrigs.html

最好帶小朋友去試。

有兩種度法:

1。夾好琴,伸直左手, 琴頭到手腕。(最細的小提琴 size)

2. 夾好琴,伸直左手,左手手指可以包到琴頭。(最大的小提琴size)

通常會用第2種度法,預埋小朋友會長大,手臂會伸長,那小提琴可以用耐少少。

‹ 上一主題|下一主題