用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

回復 wootaitai 的帖子

我地剛剛先跳落水,對岸都見唔到

唔知可以捱到幾時

請問大家有無屯門, 元朗既小提琴老師介紹呀? THANKS

忽然想到上次和鋼琴rehearsal時錄影了,何不叫細囝跟住影片拉,一來無咁悶,二來又可以習慣那速度和聽返老師的comments.
for every one criticism, three positives must be given.

marcuscyrus 發表於 12-8-22 23:58

唔知可以捱到幾時
演奏級? 妳囝囝可真勁啦!
for every one criticism, three positives must be given.

My daughter will attend violin G8 examination in Oct. However her violin teacher will be out of town around 3 weeks before the examination. Do you think I need to find another violin teacher to have serveral violin lessons or just let my daugter to pratices by herself during this period? Any suggestion? Thanks.

bebebe12345  老 師自會找人幫你!  發表於 12-8-23 17:17

sumyuetma 發表於 12-8-23 17:11
My daughter will attend violin G8 examination in Oct. However her violin teacher will be out of town ...
不同老師對樂曲處理不同,對學生要求亦不同。我就覺得唔好請另一位老師教她了,免得混亂。和老師商量一下看看他有甚麼安排?

lillymarie 發表於 12-8-22 21:57
台灣網站那幾幅圖幾有意思,professor V的片我都有看過。
我囝囝的右手正正就是“有形而無實” 他 ...

我哋只係跟一間細琴行老師學, 佢冇教啲高深嘅嘢。什麼弓法我都不太清楚。始終想囝囝好好地學,最近幫佢插入咗一樂團的訓練班,嗰到係團體班,幾谷,音準,紀律都比較嚴謹,因為仔我底差,我要幫佢惡補樂理。有點吃力,但係仔尚算是可谷的,受嚴嗰套!
依家最難頂係叫佢拉scale,佢又唔係好明個position, 一時flat 一時sharp,佢好唔願練呢家嘢,好頭痛。嚟緊入小一,依家一個星期上倆日violin,其他興趣班又唔想cut咁多, 又諗住遲啲比佢上功課輔導。好在亞仔返上午校,好似有多少少時間用。

想問下大家小學家長,我係working mom, 你哋平日嘅schedule係點呀?有幾多時間陪練呢?(佢自己唔會自動自覺練呢!)

musickwong 發表於 12-8-24 01:25
我哋只係跟一間細琴行老師學, 佢冇教啲高深嘅嘢。什麼弓法我都不太清楚。始終想囝囝好好地學,最近幫佢插 ...
我細囝好似妳囝囝那麼細個時,拉音階,我係唱俾佢聽,然後佢自己在琴上拉返出來的。完全無教佢升降,知佢實唔明 :) 不過佢都好唔鍾意練音階,最近才投訴話悶!我係家庭主婦, 細囝除了小提琴和游水之外,無任何其它活動。希望其他家長可以和妳分享經驗。

我昨天帶囡囡試了琴 size, 原來係 1/4!  在琴行買的話係 vif bv, 約 $$580!  想請教大家, 買新琴好, 定買個二手琴扲去換線好呢?

sara11 發表於 12-8-24 10:28
我昨天帶囡囡試了琴 size, 原來係 1/4!  在琴行買的話係 vif bv, 約 $$580!  想請教大家, 買新琴好, 定買個 ...

如果係我,若那提琴店信得過的話,我會買二手琴。平D, 環保D。同埋合理地期望同一個價錢,二手琴會好些。但大前提係賣的人是可信的,話琴good condition是真的。
我囝囝用緊的都是從朋友買來的N手琴。

線怎麼說都應該換好D.....
或許試下D千元的再作決定。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

各位,救命呀!!

亞仔個琴用左一年到,支弓上面d馬尾毛愈甩愈多.

初初每次1-2條, 最近一星期每次5-6條,尋晚一次甩几條,前後甩左10几條,點算??好恐怖!!點解會咁樣,係咪亞仔搽松香太大力亦會扭得太緊呢??

老師話如果甩到所余無几,就可以淨係換支弓, 你地小朋友個琴支弓係咪都會甩馬尾毛?用左几耐要換弓(我的意思係個琴未駛換住,只係換新弓)?

bebebe12345  弓毛貴過弓! 450-900  發表於 12-8-24 12:42
lillymarie  可以只買弓  發表於 12-8-24 12:38

換馬尾毛............................

bongbongmum 發表於 12-8-24 12:33
各位,救命呀!!

亞仔個琴用左一年到,支弓上面d馬尾毛愈甩愈多.

奇怪喎!我細囝用過3支弓(不同size) 都無出現大量甩弓毛的問題, 只係好間唔中勾到一條半條咋。你不如買過支新弓算啦!
好好奇想知道點解會甩咁多弓毛?如果有人知道,請分享下,等我囝囝亦留意一下。

老師話過單單支弓只須$1xx, 因為個琴都係$5xx 咋. (係返學校學,個琴經學校買的)

可能係價錢vs質素問題,佢支弓咁樣甩毛啦!!!

bebebe12345  買過枝啦!  發表於 12-8-24 13:02

回復 bongbongmum 的帖子

會吾會係之前用手去'mun'掉弓毛﹐'mun'鬆埋其他毛? 我經常提醒學生要用剪刀貼著弓毛的根部把它剪掉﹐別貪快用手'mun'.

回覆:小提琴交流站

呢隻排子好唔好「Splendour」?樂團代買,幾百蚊貨仔?

引用:呢隻排子好唔好「Splendour」?樂團代買,

原帖由 musickwong 於 12-08-25 發表
呢隻排子好唔好「Splendour」?樂團代買,幾百蚊貨仔?
琴?

‹ 上一主題|下一主題