用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

musickwong 發表於 12-8-20 18:35
Hi, 揾唔到佢哋有web page, 得fb 專業,樓上鋪,好似專營repair shop? 啲琴係咪訂做,同好貴呀?

...
我朋友剛上去買琴,唔會好貴。佢話老闆好好傾,但我自己未上過去。上去前最好先打個電話 :)

bebebe12345  你都未來到香港,自然未上過去。  發表於 12-8-20 19:48
for every one criticism, three positives must be given.

bebebe12345  你都未來到香港,自然未上過去。

到我囝囝換full size, 有機會我一定會上去見識見識!

bebebe12345  哈哈!期待囝囝試琴,到時記得話我知。  發表於 12-8-20 20:06
for every one criticism, three positives must be given.

下個星期就考試啦!希望囝囝呢幾日平平安安咁渡過,千萬唔好整親手。上一堂老師話保持現狀去考就好了。

littlecan  加油、good luck !  發表於 12-8-23 10:53
beetle  加油!  發表於 12-8-22 12:05
wootaitai  add oil!  發表於 12-8-22 11:09
四隻貓  加油! Good luck!  發表於 12-8-22 10:34

hi 各位,  
剛睇完全部留言, 令我呢個超新手媽咪又知多dd!  我囡囡已想學小提琴年半了, 初時怕佢三分鐘熱度, 所以遲遲未俾佢學. 見佢堅持到現在 (9月升小二), 打算安排佢學!  首先, 想請教大家小提琴資料: 囡囡 125cm 高, 請問咩 size 會適合? 3/4 or 1/2?  Thanks!  

bebebe12345  去試!  發表於 12-8-22 11:16

小提琴的大小,主要係咁樣度:

叫小朋友打橫伸直左手

最細的size: 由頸至左手腕的長度

最大的size: 由頸至左手手心的長度

16.5 吋 ~ 1/8

18.5吋 ~ 1/4

20 吋 ~1/2

22吋 ~ 3/4

23吋 ~ 4/4

最準確就係帶小朋友到提琴店親自試試,將琴夾好,伸直左手,琴頭到左手手腕至手心的都OK。但多數人會買到手心那個size.

女兒學小提琴一年了, 時間真的眨眼就過, 回望一下, 還是很開心上年做了這學琴的決定.開心的是, 看到她真心享受拉琴/彈琴, 真心的喜歡和享受音樂.

近來小提琴又到樽頸位, 女兒便偏向了練鋼琴, 這次又輪到鋼琴有點小進步.

beetle  加油啊!  發表於 12-8-22 12:06

唔知小朋友係咪會時好時壞的呢?我細囝最近隻右手又好唔掂,走哂樣。拉拉下手指公仲係個noch度,但其餘4隻手指走哂上去。老師話等考完試會fix佢。但我真係唔明佢做乜學極都未學好點樣握好支弓

bebebe12345  孩子的進步都是去到某一個位就有突破.....上另一Level!  發表於 12-8-22 11:42

回覆:lillymarie 的帖子

唉,我兩個女到宜家都未試過正式渣好過支弓。真係什麼方法都試過了。我懷疑佢地會唔會有揸好弓的一天。

bebebe12345  放心,只差遲與早!  發表於 12-8-22 12:06

回復 lillymarie 的帖子

Hi lillymarie,

你好!  多謝你既回覆!  我會帶囡囡親自去導試!  另外, 我打算買 $500-700 價錢既琴, 想問觀塘 Cheung's brother 會唔會有咁平既琴賣呢?  有咩牌子在呢個 budget 內比較好呢?  唔好意思, 太多愚蠢問題.......!

lillymarie  打個電話去問問先?六七佰可能選擇唔多了  發表於 12-8-22 14:50

beetle 發表於 12-8-22 12:02
唉,我兩個女到宜家都未試過正式渣好過支弓。真係什麼方法都試過了。我懷疑佢地會唔會有揸好弓的一天。:igi ...
呵呵!聽你咁講我竟然覺得阿囝都算係正常,右手點搞都未似樣。現在我自己都變得好迷惘,唔知點先係正確。都係交給老師去教了。

各位有沒有好的小提琴老師可以介紹給我(九龍區),請pm我價錢和老師資料,地區等,thanks!

細囝最近迷gemstones, 叫我買鑽石紅寶石給他。我話我儲緊錢買小提琴喎!他說他學5級不需要那麼好的琴,哈哈!剛才度他的手,差1吋半就足夠到full size!

回覆:小提琴交流站

Emm.. 揸弓呢個問題,好難搞。我同我囝一齊學拉琴,我遲佢一年開始。亞仔頭一年基本都揸得唔掂。隻手指公第一節一般都係彎入,唔正確。但老師唔係執得好正,由得佢。
輪到我,我頭嗰幾個月都係未掌握到bow hold 的秘訣,其實亞sir 都唔係教得好清楚。 我比較執着,上網找資料、教材。自己搞掂咗,改正番阿仔嘅手勢。大家可以去YouTube揾下,上面有好多好仔細的教材。另外,始終一句,好嘅老師係好重要!
不過有點擔心,如轉大琴,支弓重咗,驚佢又用錯力,又錯番!其實揸弓正確,右手係唔比力架,但係好難掌握,大人都唔明,何況小朋友呢?比啲時間佢哋。

musickwong 發表於 12-8-22 20:08
Emm.. 揸弓呢個問題,好難搞。我同我囝一齊學拉琴,我遲佢一年開始。亞仔頭一年基本都揸得唔掂。隻手指公第 ...
你真係勁,自學後再教個囝!網上的我都有望過,怎知越望越迷惘,可能我自己無拉,始終不能明白。同埋變化好多。好似你話手指公咁,細囝老師就教佢在弓尖拉時,可以用banana thumb, 平時就唔得。呢D又要拉琴的人自己去摸索。
轉大琴,細囝老師的方法,是先轉琴,唔轉弓。給他一個月時間去適應左手,然後才轉弓。

....其實揸弓正確,右手係唔比力架.....
那就會飄呀飄.....咬弦。或許注意利用手的重量,嘗試用大臂去拉......去轉弓!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我嘅意思係: 唔係用力楂實支弓, 而係control 住支弓, 將啲力轉落去弓毛同弦線到.

可以去youtube 找professor v 嘅clip, 或者去呢到睇下, 最近無意中睇到, 幾有用:

http://tw.myblog.yahoo.com/sure-music/article?mid=-2&next=213&l=a&fid=14

有機會能夠把手放在拉琴人的手各部位、將會是最確切的感受!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

否則容易有形而無實!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

musickwong 發表於 12-8-22 20:58
我嘅意思係: 唔係用力楂實支弓, 而係control 住支弓, 將啲力轉落去弓毛同弦線到.

可以去youtube 找profess ...
台灣網站那幾幅圖幾有意思,professor V的片我都有看過。
我囝囝的右手正正就是“有形而無實” 他是另一個極端,就係無用力握實支弓,只是把手指放在弓上隨弓滑行,老師說他拉出來的聲音似whistle, like air, no sound at all. 初初我隨意彈一彈他的弓根,弓就飛脫了。經過年幾時間以為改好了,現在又發現他的手指會向弓尖滑行移位。老師放塊blu tac在1st finger 前,不准他的手指向上移。結果他今天練琴休息了幾次,話手好攰。

有一首練習曲,全首歌有90﹪要用martele弓法,細囝初初拉幾個小節就喊手攰。老師reassure我話手指好似做運動咁,要時間鍛鍊耐力,慢慢就會好。

有時我叫細囝用力握實支弓,老師又話佢太緊喎。所以我話好難掌握和解釋,最終都係聽下佢拉出甚麼聲音來就知佢的力度啱唔啱。

‹ 上一主題|下一主題