用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 亞囡以前食森永奶粉,點知會壞腦!
go

亞囡以前食森永奶粉,點知會壞腦! [複製鏈接]

5-8mth幾乎只食森永細仔奶,依家就快五歲都未曉講嘢,會唔會咁就一世?
   0    0    0    0

我阿仔10個月起都食森永.... 依家DELAY,都唔知關唔關事...

我仔同朋友D仔女都係飲森永,佢地個個都好精靈,只有我個仔有問題.......我又覺得未必完全關事。

我兩個小朋友都係飲森永大架喎, 大仔由4個月開始飲到三歲幾(本身有氣管敏感, 所以停油, 而家間唔中飲保兒), 細女都係由出世飲到三歲幾(因為三一一), 兩個鬼打都冇咁精靈, 說話完全冇問題, 尤其係大仔, 歲幾就講到句子喇.
另外, 朋友個仔都係飲森永大, 雖然遲過我對仔女識講嘢, 但佢一讀k1, 講嘢就好好多喇, 我又覺得有問題未必關奶粉事囉! 同埋小朋友開始食其他食物時, 就會有其他途徑吸收到碘, 又唔需要太担心!

我個女都係食森永, 唔覺有問題.

10個月開始飲森永...其實都開始食其他野, 唔飲奶粉都未必有所謂.  我個仔牛奶過敏, 三個幾月起要飲豆奶, 係好多家長心目中, 分分鐘覺得唔夠營養tim. 但係佢而家都四歲幾, 冇事冇幹, 活潑健康.  我兩個大概兩歲已戒奶, 只會有時飲,每次飲半杯, 仲要係羊奶.  其實而家牛奶好多chemical, 唔係點可以生產咁多奶?  只要上網一查就知, 唔係我危言聳聽.  而家d鮮奶仲平過我買椰奶, 係物野世界?

其實我個兒科醫生同我講, 而家d奶粉添加營養過剩.

回復 muimui5 的帖子

唔好咁諗.有時唔係我地做左d咩或唔做d咩而令到小朋友出現特別情況。
而家物質環境點都豐富過以前,要咩有咩,6個月大部份都開始食固體,
咩營養都應該有吸收。

我唔諗以前,目前點幫小朋友最緊要。

回覆:亞囡以前食森永奶粉,點知會壞腦!

你應該同佢做晒檢查,醫生點講?有咩跟進課程?淨係唸當初都改變唔到事實。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題