用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?
樓主: sharon1018
go

全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?   [複製鏈接]

其實好多小學 (即使冇直屬 中學) 都會o係P.5 /P.6 加插英數 等幫佢地適應...只要英文底子好, 上英中一定冇問題. 我以前都係中小上英中, 我一d 問題都冇, 可能我小學英文底子okey la.  其實最 ideal 係 no matter in English / Chinese, 小朋友都 understand 就 perfect..我成日好驚..一味谷英文...科科都英教, 中文一定差架.unless 你第時唔o係中國人社會做事同生活, 又或者中學會讀 international school or study aboard (我就冇本事), 否則中文唔掂, 第時點考本地公開試.....呢個係一個好實際的環境因素.  不過, 大前提, 英文依然好好好重要 !
Small_Cloud 發表於 12-8-10 10:39
silvia_ng,

我覺得阿仔現時既英文水平應該高過我, 起碼詞彙方面係囉, 好多字佢識解而我就見都未見過.  有 ...

我就同阿仔講中, 英, 普都咁重要, 但既然佢鍾意英文, 基本上好多科都自動波唔駛點理, 係中文方面要我”哦”佢努力d囉 ^^

sharon1018  係架,..大家加油   發表於 12-8-10 12:51

marrowcream 發表於 12-8-10 10:53
其實好多小學 (即使冇直屬 中學) 都會o係P.5 /P.6 加插英數 等幫佢地適應...只要英文底子好, 上英中一定冇 ...

main point....只要英文底子好.....但唔係個個都好似你咁叻係中小讀都會英文底子好架! 正如讀英小都唔一定個個中文差, 大把同學仔中文皆掂, 只係我家兩隻小鬼垃圾je。所以真係要睇小朋友個人情況而定....

樓主個問題係︰全英文教學係咪真係啱小朋友
我個答案就係︰每個小朋友都有自己天資,冇話啱定錯。遇到邊科有問題,家長就幫佢囉。至於小朋友會唔會虛不受補,就當然要睇個人體質啦!

回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

其實好睇小朋友本人嘅興趣,是為因材施教。我個仔鍾意英文,咁用英文學習,就較易入腦,也會較有自信,雖然我想佢入資助中小,希望他能早點適應香港嘅制度,但最後都以小朋友的喜好行先,選了直資英小。

中英文都好重要,無論去中小還是英小,父母都要在非主流語言中跟小朋友下苦功!大家加油!

sharon1018  所以話,係香港讀書,小朋友都好辛苦...  發表於 12-8-10 12:49

回復 sharon1018 的帖子

小朋友真係一張白紙, 你比咩顏色佢, 就畫出這樣的顏色來.

中小, 英小無話邊種特別好, 我覺得好視乎不同的小朋友.  所以成日話根本沒有最好的小學, 只有最適合的小學.
我見你的文章說你女兒好喜歡英文.  咁這個是最好的力証去支持你選擇英小, 至少佢對英文沒有產生反感, 反而愛上英文, 那倒不如栽培佢係語文發展, 要十科都樣樣精通, 講真, 連自己都做唔到啦,

如小朋友對英語沒有太大興趣, 那倒不如入中小, 減低學習上的反感. 正所謂避重就輕,  

sharon1018  咁又係..佢鐘意英文,冇特別俾佢學,全部都係佢自己要求要去學,其實係小學最重要既係佢鐘意,並唔係我地大人鐘意.  發表於 12-8-10 12:47
marrowcream  我講完一大輪, 其實我都係 like 英小多d kekeke...不過, 英小有限, 我想入都都難  發表於 12-8-10 11:54
rainbowcov    發表於 12-8-10 11:47

marrowcream 發表於 12-8-9 16:42
sharon1018, 如果你真係畀佢用英文學數學, 你就要心理準備佢中文可能有機會畀人低 (有機會, 唔一定) 其實我 ...

部份英交小學課程內都會教埋學生中文數學+英文數學,要求佢地睇中交題目同英文題目都冇問題。

Small_Cloud 發表於 12-8-10 11:04
我就同阿仔講中, 英, 普都咁重要, 但既然佢鍾意英文, 基本上好多科都自動波唔駛點理, 係中文方面要我”哦” ...

同意!特別係有啲人認為讀英小, 中文嘅水平可能會比中文小學遜色一點。當你望過部份英小嘅中文科試卷, 就知道佢地要求學生嘅中文程度一點也不見得容易。

我都係同阿女溫g.s. 識了好多字, 讀到死死下. 但其實測驗個份paper 好簡單, 但當唔識解個字就唔識, 我已經讀了6 年啦. 來緊中學要重溫地理同history. 我細個唔讀書而家中學要重新學習啦 ..... haha

小孩子學習,受父母影響最大。如果爸爸喜歡英文,小孩子讀英文小學啱D。點解我喜歡英文?因為很多英文書寫得好好,令我教得開心。例如 We are going on a bear hunt.

魅力公主 醒目開學勳章

我亞媽細個無讀過書, 我細時讀英小, 無人教. 但係學校聽得多自然明, 不過越大越差咋嘛  .  

大女由K1開始出去學英文, 小學考到英小. 聽講都係要浸出黎, 接觸得多, 運用得多就自然好. 而家佢D英文好過我     

其實做父母既都係想咁姐
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

Small_Cloud 發表於 12-8-9 16:22
我覺得好睇個小朋友, 每年出產既狀元尖子, 好多出身草根家庭, 父母學識唔高又忙於揾錢, 但佢哋一樣可以考得 ...

應該係,多數尖子都係草根
因為家境OK又唔洗捱既小朋友,好少會好成熟咁努力學習

I don't really think so.  Except English (of course, we can't learn English by Chinese), to use Chinese to learn other subjects should sound more ideal.  After all, we are Chinese and it's more easy to absorb if we learn in Chinese.  I also studied primary school and language used was Chinese, but it doesn't mean your English would not be good.

To be honest, good in English (or just spoken English) doesn't mean you are good in other subjects and it doesn't mean it guarantee a good future.  My brother's friend, he is very good in spoken English but he failed in his English in HKCEE, just like in US or UK, people there, English is the mother tongue for the people, but people there all have good academic result.

My kid also studies in Chinese primary school  So far he's ok in English.  I always told my kid he should master both Eng and Chinese.

語言係早接觸好,但基礎母語一定要打好先。
假如中文都搞唔掂,就唔好夾硬要幾種語言了。

小朋友駕馭語文的能力唔係只係睇佢識幾多字,
而係能否好靈活咁用呢種語言來表情達意。
我聽過D假西人父母永遠只係用一種expression來表達同一個意思,
根本就係立壞榜樣. 呢D唔係叫語言, 只係機械式地輸入輸出語言.

回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

有識有媽咪仔女只講英討厭中,我講,1:你仔女讀小學時中文吾合格會入得返英中嗎?文憑試中文科吾合格會讀到U 嗎?2:我覺得,如果將來吾打算送小朋友出國讀中或大學,真係吾好重英偏中,講真HK大學既校園文化除左上堂外都係全中,到時佢地覺得自己英文好叻,但會無乜真心朋友,同好難溶入個圈子。3:好多自以為英文叻既小朋友好高傲,睇低人,但其實英文係半桶水4:我覺得,係鬼佬住豪宅區淺水灣,山頂吾識中文都可以生活得好好,住一般地區吾識中文生活都幾煩、成曰要雞同鴨講

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回復 puika_shop 的帖子

小孩子的英文書真係有好多好正,書名叫Love you forever 令我讀到眼濕濕。

‹ 上一主題|下一主題