用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入咗 私校 OR 官/津校 的 *非精英班* 是否會好弊呢? ...
go

入咗 私校 OR 官/津校 的 *非精英班* 是否會好弊呢? [複製鏈接]

知道的家長可否幫忙分析一下呢....?

謝謝!
   0    1    0    0
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆:入咗 私校 OR 官/津校 的 *非精英班* 是否會好弊呢?

我睇徧報道,好驚入到D有精英的中學,即是說你入不到「精英班」=放棄你!

Hong Hong Ma  :-)

回覆:入咗 私校 OR 官/津校 的 *非精英班* 是否會好弊呢?

Hong Hong Ma  :-)

唔會間間有精英班既學校都係咁,最緊要報之前要清楚知道間學校係咪有心教好學生,而唔係只視學生為攞獎機器,成績唔好既都會補底先叫好學校,如果唔係只可以叫呢d學校為"名校"  

成件事跟本都未必關精唔精英班事,係錯唔錯配的問題多d。

就算係band 1尾的同學去到band 1頭的學校,有精英班的,你固然很難進入精英班。若然沒有精英班的,要你夾在那些精英之中,天天、月月、歲歲、年年的被比下去。在名校當中,不要說補底,待你補到上來的時候,人家走得老遠了。除了身心俱疲,還得到甚麼!
:verycold: :verycold: :verycold:

我覺得跟有冇精英班沒太大關係, 主要是看學校怎樣對待各種程度的學生而已
比這更嚴重的是, 錯配問題, 不要以為band1頭跟band1尾差好少, 自從分3個banding後, 每個banding的頭跟尾距離大得很, 建議band1尾的不要去band1頭學校, 就算讀得掂, 成績不是前50%, 中四選科未必選到心頭好

上到中學 由幾科去到十幾科
轉變真係好大(包括心理、生理)
小學 band1 頭是否 = 中學 band1 頭?未必
band1 尾就永遠係 band1 頭學校嘅錯配?都未必
好多人唔適應讀讀吓變 hea
好多人掌握唔到中學嘅學習方法亦變 hea
好多人埋錯堆
N 咁多種理由。。。

今年入唔到精英班唔等於以後都入唔到
就算入唔到都冇乜大不了
讀書亦講天份 人哋讀兩三次強過你讀十次廿次
人哋啲數係一里通百里明 自己偏偏 r 甩哂啲頭髮都未計掂
仲有答問題技巧等等等

於我最重要嘅係學習態度
只要你盡咗力 我係唔會計較你嘅名次
你有幾盡力?
阿媽我當然心中有數喇

snkwok  中呀!學習態度  發表於 12-8-10 23:03
Meikin  Totally agreed!  發表於 12-8-10 22:46
sumheima  完全講中!  發表於 12-8-10 18:35

家長們, 放鬆d 啦.  其實最放唔低係d家長. 書一定要讀. 希望盡最大努力就ok啦.  考第一, 永遠只有一個.   

Meikin  對, 盡力就可以.  全級由1-200名, 每個名次都一定有人fill up架啦, 名次好自然開心, 名次不好, 咪自己檢討吓, 盡力改善過來.  就是如此簡單!  發表於 12-8-9 23:30

我姪女早幾年入咗福建中學, 但係係中文班 (非精英班) , 姪女好耐厭返學, 她話跟得好辛苦, 你無人特別幫佢地, 最後綴學無讀。

不單中學, 小學也有分"精英班"和"非精英班", 目的是方便教學, 也可以按學生的程度拔尖補底, 原意是好的, 但當學生和家長介意是, 就變成壓力了.

我覺得所有所謂名次, 精唔精英, 都只是比較而已, 正所謂人比人, 比死人.  放你在一班能力較你差的人中, 你就是精英; 放你在一班能力較你強的人中, 你就是非精英, 但畢竟都是同一個你啊!

所以呢, 我一向只要求自己及仔女知道自己的定位, 盡己所能, 做好自己, 只要自己有進步, 其他人成績進步或退步又跟我何干呢?

如果孩子的性格是介意和比較的, 可能讓他們在band 2學校做精英, 他們會多些自信, 讀得開心一些; 但如困孩子的個性是有鬥心愛挑戰, 遇強越強, 那即使他們在band 1學校讀普通班/補底班也會讀得快活.

學校是社會的縮影, 將來出來做工作, 人們心目中不是一樣分"精英"和"非精英"行業, 若自己硬要這樣標籤自己, 做甚麼也不快活.

最重要是自己要接受自己, 父母要接受自己的子女(缺點和不足), 精不精英只是虛銜而已.

回復 Meikin 的帖子

同意.   個個人都望入到精英班是一定的.  但入到精英班但考最尾, 咁點睇 ?
入到非精英班, 但考第一, 咁又點睇 ?   我諗答案很明顯.   

回復 chumamma 的帖子

老實講, 福建中學 係直資band 1 英中學.  要在此間入讀也並非容易的事. 如果在學業上根唔上, 就可能轉band 2 較好.
否則反而打擊自信心.

回復 chumamma 的帖子

福中是冇分精英班,中文班是為未適當用英文教學的學生而設,但很多父母班視英文班為精英班。其實中文班英文班書本標準一樣,只是中英文之分,英文書一樣,中文班多一科「跨學科」教各術科英文專門名詞,考試試卷標準一樣(術科分中英), 評分一樣。補底班一定有,很多時是勉強讀英文班的成績不好。

回復 mandy304 的帖子

同意.   個個人都望入到精英班是一定的.  但入到精英班但考最尾, 咁點睇 ?
入到非精英班, 但考第一, 咁又點睇 ?   ......真人真事,有人幸運派精英班,但跟不上,考最尾要番回最差的班.另而非精英班, 但考第一,是因分班日去叩門,冇去評分,派上最差的班,但考試全級第一,第二年上精英班.每年全級頭三名,講番由精英班跌落最差班的學生,幸運之神沒有離去,因佢朋友全是精英班,不是玩,就是温習,近朱者赤,近墨者黑道理,中四可以第一組別選科,....上中學,好看學生自己定力及態度和身邊同學影响,家長有時好冇耐!!!!!

maynjune  arm 呀 !   好同意 !  發表於 12-8-14 09:22
Meikin  對, 升上中學, 朋輩的影響力較父母為大, 所以都要留意仔女識了那類同學/朋友.
好的學習態度很重要.  發表於 12-8-10 22:50
‹ 上一主題|下一主題