用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? ...
樓主: kiuchi314
go

爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? [複製鏈接]

marcuscyrus 發表於 12-8-11 23:24
依家間間小學都想做靚個業績(無中學那些),問題是有幾多本錢做呢樣野,初小蜜月期,高小chur到盡的學校隨處 ...
Repeat K3?, 即讀完第一定年K3唔夠砰小一?

回覆:LL222 的帖子

Yes, that is my case

marcuscyrus 發表於 12-8-12 12:19
Yes, that is my case
果然如此,咁你係樓主活人版。

marcuscyrus 發表於 12-8-11 23:14
是我解釋得唔清楚?定是你未睇我attached的link?要參加自行的條件是(以下節錄edb小一入學單張)
參加資格(必 ...

大家平常心咁討論下, 唔洗咁客氣.  你都幫左我好多, 我都未黎得切講多謝.

其實我覆完你個post, 先發覺自己睇漏野==. 唔係你解釋得唔清楚. 而家都無執著喇.  之前我都有話大圍係咁都要接受.  2014照比佢讀書, 不過係n班, 跟大隊2015讀k1.  不過2014 n班已經好多學校叫我而家即刻報.  只係邨校... 真係爭得好誇張囉.

marcuscyrus 發表於 12-8-11 23:24
依家間間小學都想做靚個業績(無中學那些),問題是有幾多本錢做呢樣野,初小蜜月期,高小chur到盡的學校隨處 ...

升中我就隨阿b自己鍾意, 我最多比些少意見, 到時 派到邊間就邊間.  我自己係人版, 唔想讀書, 讀到band 1都係廢.  想讀書, 普通學校到可以好好.

我屋企都係低學歷ge人, c6屋企都係.  我果時因為得2y6m, 所以點都唔可以讀早.  但係同我同年同月果d左右, 個個都讀早我一年. 我c6都係2y6m 讀k1. 佢地都無repeat過幼稚園任何一年喎.  會唔會係我地以前讀k1, 係間學校無理到政府?

LL222 發表於 12-8-12 10:19
你只想呀B中中等等, 開開心心就夠. 但又唔想同D龍B血拼,咁矛盾嘅!?
中中等等, 開開心心又何須血拼?你 ...

我唔想搶交表爭排位, 係間間學校叫我而家交表, 排interview.  想交一張表, 個個都叫唔好淨係報一間, 報兩間, 屋企就話我報得唔夠多. 感覺同血拼無咩分別啫. 我所謂心儀果間, 只係因為佢喺屋企樓下, 第二鍾意果間, 只係隔一條馬路.  唔係咩名校, 無諗過都要爭到咁.

3歲讀K1係正常做法
所謂3歲的意思係過左3歲生日而又又過4歲生日..其間真係可以差一年..
香港點解係2歲8個月做cut-off, 係因為開學日係九月..

12月係cut-off date
12月31日可以做超細B...1月1日就算只係差幾個鐘..都無情講, 一定係只可以做超大B..
如果1月出世的話差一個月之嘛..跟住要夾硬做超細B..
咁2月出世的係咪又只係差1月的一個月之嘛..又做超超細B..
個個都咁做法..cut-off date咪有等於無...

kiuchi314  原來3歲先叫正常?我都係而家先知.一早寫3歲我就唔會咁白痴啦XD  發表於 12-8-13 18:10

re: marcuscyrus  & LL222

唔識點一個post覆兩個...
咦, 你要repeat? 咁睇, 我c6 個case... 同我d隔離鄰舍ge case... 佢地無repeat. 我諗係佢地好彩.

都同c6決定2014報n, 2015 k1, 而家要諗下交form果d, 間間學校都叫我地而家交form排位.

醒目開學勳章

kiuchi314 發表於 12-8-13 10:25
我唔想搶交表爭排位, 係間間學校叫我而家交表, 排interview.  想交一張表, 個個都叫唔好淨係報一間, 報兩 ...
講笑咁講,你入黎我間鋪頭問件產品搶唔搶手,我都會叫你快D買,唔好咁緊張。。。

kiuchi314  我記得k1-k3唔係法例規定一定要入,無位唔會有人理我. 你個比喻好好~  發表於 12-8-13 18:11

引用:我個b+1月出世.2012+9月+--+9m2013+9月+--+

原帖由 kiuchi314 於 12-08-09 發表
我個b 1月出世.
2012 9月 -- 9m
2013 9月 -- 1y 9m
樓主同大家都好係攪錯左。

1.幼稚園唔係一定要讀,所以唔使爭議幾多歲入學;大家無知道,大把雙非無係香港讀過,係大陸都無。
2.教處規定小學入讀係該年度9月開學要係5歲8 個月至7歲先有果10分。
3.即係樓主可以選擇做超細b,讀左3年幼稚園再升小學。(當然有無學校收,同做大b/細b既分別,就係果別因素。)
我個仔係由7個月大讀幼兒中心,(佢係2月2號出世),當佢就足2歲既時候,校長問我要唔要足歲就同佢轉n班。佢解釋過,個仔足2歲(即係2月到8月)讀n班,但9月新學年都係要重讀,因為佢差1日。我呢個case係迫住做大b。
樓主計錯數,1月出世(無論係1-31),去到9 月開學,係得8個月。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題