用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? ...
樓主: kiuchi314
go

爬完post都唔明, 想問1月B係咪通常唔比2歲8個月入K1? [複製鏈接]

cycream 發表於 12-8-9 16:54
kiuchi314  而家已經唔愁邊個年度ge問題,反而因為呢件事覺得,政府set得個cutoff date就應該一視同仁.無得搞 ...

有關一視同仁, 可能我表達得唔好.  因為爬post見到好多話11-12b可以早d報名, 唔做正常年度細b, 做早一年度ge大b. 所以先覺得, 點解有cutoff date, 11-12月可以選做大細b, 而1月果d就因為果幾日就無得由大轉細.  咁睇落咪唔一視同仁. 既然cut左, 咪個個都唔好轉, 咪一視同仁.  其實我睇完教育局同呢度ge post, 意會到ge野, 因為都係第一次搞呢d野, 真係唔知實際情況.

n班我知已經無, 同埋最初以為可以2014讀k1, 所以無諗過讀n.  而家睇完咁多位ge post.  同你個大仔情況, 而家清楚好多,  仲令解除左我擔心ge野.  阿b 2015先叫正常, 或者應該叫正確ge入學年度.  我最初係驚遲左一年讀書(比3y8m誤導左).

但係點解細仔會考唔番阿哥果間? 唔係應該大ge喺度讀, 細ge就一定得咩?

kiuchi314 發表於 12-8-9 14:15
即係正常嚟講真係照數3年(i.e. 2012+3 =2015), 所有2012年1月到12月ge都係報2015 ge k1, 係咪咁ge意思? 想早一年(I.e. 2014夠2y8m)ge話, 只係個別學校肯收?

假設你兒子1月11日出世, 想早一年(I.e. 2014夠2y8m)ge話, 邨校可能收, 佢9月11日之後先可以返學, 因為9月11日之後先夠2y8m。  出名D既幼稚園肯定唔收想早一年(I.e. 2014夠2y8m)ge話, 佢in幼稚園時大廐1歲10個月大, 佢唔哭已經好利害, 仲要答問題, 做動作....

其實你試下(2013年尾)去in2014/15 K1, 唔收冇壞, 但in完你就知乜係大細B。記得同時(2014年頭)in埋2014/15PN

kiuchi314  明白哂~大細b,我再爬d post睇下先~  發表於 12-8-9 17:52

回復 kiuchi314 的帖子

年份

總數

父母皆為港居民

父為港居民母非港居民

雙非父母

48,400

40,590

7,190

1.3%

48,500

39,994

7,256

1,250

2.6%

46,200

36,168

7,962

2,070

4.5%

47,900

34,902

8,896

4,102

8.6%

57,300

38,148

9,879

9,273

16.2%

65,800

40,318

9,438

16,044

24.4%

69,600

42,795

7,989

18,816

27.0%

78,700

46,203

7,228

25,269

32.1%

82,100

46,211

6,213

29,766

36.3%

88,500

49,678

6,169

32,653

36.9%

你有無見過統計處既資料? 2010出生率比2008年多咗成1萬個bb出世, compare 10年前係差唔多double咗. 其實係雙非既問題. 2011又會再多, 2012龍年b真係唔知會好幾多.

幼稚園無世襲架, 阿哥讀唔等於細佬一定有得讀, 係講interview架,  小學亦只有官津派位先會有世襲, 直資私小又係講interview, 所以點解我地成日講1月大b 好過細b.  咁多人爭, 我係名幼稚園都收好表現d既大b啦.  唔好以為村校無人爭, d 大陸b同你爭, 你如果住係北區, 同大陸b爭派小學就大大獲.  

仲有超大b (11月,12月)唔好真係好著數, 因為學校interview會因為佢地係超大b而對佢地要求多d架, 1月係正常大b, 最好!  我生完2個都係細b, 而加有friends想生都叫佢地有得搞就搞個大b出黎.

我相信你真係要多D 睇下EK 文章, 呢度幾多人10-12 出生都要BB 遲一年入學做超大B, 你個B 1 月出世, 講大幾時輪到你.

到時你就知你BB 有幾咁著數. 讀書唔差在一時三刻啦! 真係叻仔叻女, 讀到上去再跳級囉.

kiuchi314  我都係今日先第一日入嚟,淨係爬有關咩叫大B GE POST都爬左一個上晝, 我諗我有排爬, 仲要爬埋小學果邊http://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb5.gif  發表於 12-8-9 22:05

醒目開學勳章 貢獻勳章

差異要不約到小三先會拉平,但"技不如人"嘅感覺已經build up

(according to 七田真)
恐龍家

cycream 發表於 12-8-9 18:24
回復 kiuchi314 的帖子
統計處呢個真係唔知.  我只係估我要同大陸B掙邨校.  雖然唔係北區, 不過都差無幾.  又龍年, 所以見到阿2Y8M就想早一年, 唔想同龍B掙.  不過睇完EK D POST, 就知普遍都鍾意做大B, 咁即係話今年GE龍細B應該會好多都想落下一年做大B. 咁叫安左少少少少少心.
幼稚園無世襲, 咁如果兩兄弟唔同學校, 咁好LE HEA?

但係所謂GE 超大B, 係咪即係大過我個B 1個2個月GE上一年11月12月B同我讀同一年K1? 如果咁計, 係咪等於同我同年GE11月12月B唔同我讀同一年做細B, 落我一下年做大B GE意思?

如果我再生多個, 我會希望搞個中B出嚟~

小曳人 發表於 12-8-9 21:51
差異要不約到小三先會拉平,但"技不如人"嘅感覺已經build up

(according to 七田真)
唉... 真係好難取捨, 你講得啱呀, 無自信呢樣野定左型, 真係好難再有番自信... 同樣, 我當年GE"無朋友自閉仔GE感覺"一樣BUILT UP左.  所以一直都係好自閉, 寧願自己一個人喺屋企睇書, 出街一個人食飯, 都唔想同人一齊... 同FD一齊都會到咁上下就借頭借路話番屋企先...
不過都唔驚得咁多, 好多野都係睇我地自己做父母點教點開解.

儍啦, 最慘就係做中B. 一係做細B, 進可攻退可守, 鍾意做大做細都得. 一係做大B 好似你仔咁著數到盡. 中B 幾乎係無得揀, 要在合適學年入學, 如果大家一樣咁發展, 年頭B 又真係會醒D. 當然以上都只係理論, 實際都要睇父母點教, 子女資質而定.

kan2011  同意,中b仲煩!!!  發表於 12-8-10 16:31
kiuchi314  我覺得中b係最平均唔洗偏埋一邊吖嘛  發表於 12-8-10 10:03

kiuchi314 發表於 12-8-9 22:03
統計處呢個真係唔知.  我只係估我要同大陸B掙邨校.  雖然唔係北區, 不過都差無幾.  又龍年, 所以見到阿2Y8M ...

中B係最差呀,係搞就搞個大B啦,我個8月18日,係剛剛夠年齡之中最細,又無得做超大B,惟有係咁報,考多幾間搏下機會,非常之輸蝕,正如我剛才點評樓上#39 cycream 所講,LH cut off date 係8月13日,我個B就剛被cut左連in都無得in,就算有得in,in N班時的差別係最明顯,1月大B可以講到野答到問題,我果個仲十下十下。果種唔上唔落,係咁in的辛苦,你試下就知喇。d post 個個都呻緊中B細B的慘況,你真係應該要睇多d post呀。

lingan 發表於 12-8-10 01:06
中B係最差呀,係搞就搞個大B啦,我個8月18日,係剛剛夠年齡之中最細,又無得做超大B,惟有係咁報,考多幾 ...

8月先叫中b咩? 我意會ge中b係4-5月果d....

又奇怪, cutoff date唔係統一跟教統局咩? 又間間學校唔同? 咁真係好亂吓....

我都係渣時間爬post, 公司好難偷時間, 中b post真係未睇過. 但係中b唔係應該係最平均咩? 唔洗愁大得滯同小朋友唔夾, 又唔洗愁細得滯跟唔上.  真係要再追多d post先.

w_y  實際唔係你所想, 社交方面差幾個月反而唔係重點, 個性重要些.  發表於 12-8-10 14:19

kiuchi314 發表於 12-8-10 10:08
8月先叫中b咩? 我意會ge中b係4-5月果d....

又奇怪, cutoff date唔係統一跟教統局咩? 又間間學校唔同? 咁 ...

n班(2歲班): 政府規定n班入學年齡要足2歲, d幼稚園可以決定收唔收細b, 可以自行定cut off date. 一般唔收細b就cut off到8月31日, 當9月1日開學時足2歲. 咁LH就衰D, cut到8月13日, 因為8月14日開學掛.

k1:  入學年齡足3歲8個月(你confuse, 總之cut off係12月31日啦), 咁有d學校都唔收細b架wor, 好似培正同kv, cut off date係10月31日, 以下係培正收今年9月入k1小朋友既要求:

香港培正小學幼稚園
二零一二年度上學期
幼兒班(上﹑下午班)招生辦法
學 齡:二零零八年九月一日至二零零九年十月卅一日期內出生者。
(不適齡者恕不接受報名)

2008,9月-12月果d咪超大b lor, 2009,11月-12月細b咪無得報lor, 所以lingan咪話8月b最唔著數.  我覺得11月同12月絕對做超大b係無問題, 10月都好margin, 9月我就唔會lor. 所以我兩個仔都唔會做超大b.  

lingan  Thanks cycream, 你解釋得好詳細。我講到一舊舊咁。  發表於 12-8-10 15:25

我報PN嗰年用左半年時間爬文架,我當年都要返工,一星期有三日爬到零晨3點,我嗰個係7月31日B, 冇得揀,舊年考K1時一有學校收就冇interview其他啦,考嘅野根本唔係適齡(中b都未發育到,又何況細b)。

再爬下文啦,比心機!

cycream 發表於 12-8-10 10:36
n班(2歲班): 政府規定n班入學年齡要足2歲, d幼稚園可以決定收唔收細b, 可以自行定cut off date. 一般唔收 ...

哦~ 咁即係話, 睇8,9月學校cutoff 重要過教統局果個12月31前ge cutoff date.  因為9月正式番學, 8-9月果d先係真正踩界.  唔怪得我一個fd 8月b, 一個fd9月b (我都佢地唔係咁熟, 幾年前唔覺意聽佢到講野)話自己唔知點好.  果陣我仲未有b, 所以完全唔明佢地講咩.

我尋晚同c6傾左, 佢想阿b小學讀番佢以前果間(暗示想叩門, 唔經統一派位), 所以想要果10分.  但阿b始終都係大b, 唔想佢2歲幾喺屋企無所事事, 想2014讀n班.  計一計. 咪即係出年要報名囉?

真係唔該哂你地~

vnghk0001 發表於 12-8-10 10:45
我報PN嗰年用左半年時間爬文架,我當年都要返工,一星期有三日爬到零晨3點,我嗰個係7月31日B, 冇得揀,舊 ...

都預左爬文要爬好耐, 我諗都要爬埋小學先夠料XD

考埋d唔適齡ge野... 真係年代唔同, 幼稚園都要interview, 如果個b識哂就唔洗讀書啦, 其實佢地係咪想揀d容易教ge b, 等佢地無教得咁辛苦,

醒目開學勳章

kiuchi314 發表於 12-8-10 10:56
哦~ 咁即係話, 睇8,9月學校cutoff 重要過教統局果個12月31前ge cutoff date.  因為9月正式番學, 8-9月果d ...

如果你唔想小朋友係屋企無所事事, 可以考慮讀1.5N. 我有朋友的小朋友又係一月B. 佢的小朋友夠2歲就俾佢插班讀半年N. 當然只可以插普通的幼兒園啦. 跟住個年再考有N班的名幼稚園. 因為, 有唔少名幼稚園係優先留位俾自己N班的小朋友.

kiuchi314 發表於 12-8-10 10:56
哦~ 咁即係話, 睇8,9月學校cutoff 重要過教統局果個12月31前ge cutoff date.  因為9月正式番學, 8-9月果d ...

n班係好多(尤其是名幼)會cut off到8月31日(甚至好似LH係8月13日), 因為而加多人競爭, 我係幼稚園都收大B易湊D, 而且仲唔駛收少學費(插班唔可以9月1日就返學).  到K1就少D學校有cut off, kln區出名咪係培正同kv, 不過唔知今年會唔會再有多d啦.  所以你要上幼稚園d website睇清楚幾時開始接受報名, 至於cut off date, 你既係1月b無問題, 係d 8-12月b先要理.

如果你c6係old boy, 你個仔又有10分wor, 唔駛叩門, 可以睇下第一階段自行入唔入到wor!  你睇怕要刨埋入小學, 咁你會更加容易知你個b應該考咩幼稚園.  

如果你想2014讀n1, 大部份係出年呢個時候開始會報, 但有個別(如救世軍)一出世就報.

你老公果間係官津才有計分制, 如果係直資私立, 一般相信都會有少少著數.
唔可能幼稚園 cut off date 重要過小學喎, 幼稚園東家唔讀讀西家之嘛! 除非好心儀一條龍好似培正咁就要注意下. (注意下條人龍有幾長, 入學機會如何, 有無兩手準備其實比任何事情都重要)
一句講晒, 平常心, 盡力就可以, 森林好大, 唔需要過分擔心.

開心小花 發表於 12-8-10 12:24
如果你唔想小朋友係屋企無所事事, 可以考慮讀1.5年N班. 我有朋友的小朋友又係一月B. 佢的小朋友夠2歲就俾 ...

無所事事ge意思係2014阿b 2y8m, 正統學校k1之前d post各位都講得好明白, 以前ge話已經入左k1, 所以唔想佢係屋企等一年先讀k1, 所以想報n班.  2014都夠歲讀n班啦~ 之前各位都有講過, 有n班ge學校, 直上原校k1會容易d吖嘛~

你個fd 半途插班ge意思, 係咪即係2013年一到2歲就睇下有無n班做插班生, 2014正式讀1年, 2015就k1, 所以叫1.5年n班?

cycream 發表於 12-8-10 12:42
n班係好多(尤其是名幼)會cut off到8月31日(甚至好似LH係8月13日), 因為而加多人競爭, 我係幼稚園都收大B易 ...

我c6就係見到小學計分old boy有10分, 所以就想搏埋適齡果10, 自己去自行派位, 唔經統一.  我最初只係睇幼稚園, 無睇小學, 一心以為係統一派, 叩門係自己搞.

救世軍... 我尋日問一問公司附近果間救世軍, 佢同我講我要排就係3xx.  天呀!!! 我個b得6個月咋(今日7個月).  但係樓下果間邨校就話未有耐, 叫我過2年再問XD 今日都諗住逐間打電話問, 可能志願團體辦ge會多d人報掛...

w_y 發表於 12-8-10 14:24
你老公果間係官津才有計分制, 如果係直資私立, 一般相信都會有少少著數.
唔可能幼稚園 cut off date 重要過 ...

可能我表達得唔好, 我ge意思係會唔會幼稚園自己ge cutoffdate 重要過教統局定ge幼稚園cutoff date (i.e. 12月31日),  c6睇小學果邊, 見到小學ge cutoff date政府係渣到正, 所以放棄左2y8m做細b. 不過都會當比阿b玩下, 出年睇下心儀果間in唔in阿b, 收就知一定唔收, 當見多樣野~

一條龍係唔錯, 我都有睇過我果區有無一條龍學校. 係有一間, 不過我唔鍾意佢地用普通話教書.  所以無諗一條龍.

其實知道左原來普遍1月b係做大b, 都無驚lu. 小學有入學令一定有位讀, 差在係咪自己想讀果間啫.  
‹ 上一主題|下一主題