用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現代小學士
go

現代小學士

請問有冇人讀過,銅鑼灣分行好嗎?小三應讀甚麼課程較合適.

謝謝

我都想知呀?我只知毎日都有功課做,好似學林同公文咁..

我都有查詢過關於英文課程,都好似很吸引。唔知有冇人試過好唔好?

有有家長可比到意見.

銅鑼灣真係唔知,因為我補緊海濱果間
咁你小朋友邊科比較弱?
我都叫有點經驗,因為都轉過好幾間
而且我同我妹妹住同一個區,所以大家都試過好多間,真係咩都試過

回覆:qop 的帖子

咁你覺得好嗎?what comment.

HMTB11 發表於 12-8-24 12:30
咁你覺得好嗎?what comment.
我覺得唔錯,起碼係我住的屋苑,我暫時搵唔到一間比佢好,先前我對仔女,我一直都以為佢地只能夠合格多啲啲,之後試咗幾間,成績仲跌咗,攪到我老公日日噴我。去咗呢間之後,原來佢地兩個其實可以做得更好,不過佢地就好辛苦囉!我開頭都有小小想放鬆,不過最後成績出咗嚟!都係覺值得,而且最開心係,家長會時老師都有讚。其實我老公本身好抗拒補習社,原因係我搵第一間時,原來佢係叫我對仔女抄答案,而唔係教佢。
自此之後有時去接對仔女,佢都唔願意入去,企係門口黒口黒面,我地成日都為咗呢件事有啲火,但暑假前的大考完咗,我老公都親自落去見一見啲老師。

回復 qop 的帖子

請問你對小朋友有幾大 ?

qkhui 發表於 12-8-25 09:58
回復 qop 的帖子

請問你對小朋友有幾大 ?
囡囡小三
囝囝小四

我個參加過暑期班就覺得吾得囉

qop 發表於 12-8-25 00:54
我覺得唔錯,起碼係我住的屋苑,我暫時搵唔到一間比佢好,先前我對仔女,我一直都以為佢地只能夠合格多啲啲 ...

你對囝囡係參加功課輔導班?
會唔會再額外有功課俾佢地做呢?
如果學校D 功課已經做哂,會有其他PAPER俾佢哋做MA?

hoimaho 發表於 12-8-26 09:04
你對囝囡係參加功課輔導班?
會唔會再額外有功課俾佢地做呢?
如果學校D 功課已經做哂,會有其他PAPER俾佢哋 ...

功課以外平時都有練習比佢地做,而且都一般多,有時我都會幫下口,打個電話落去比佢地輕鬆下。不過一到測考,老師就無情講,佢地會操得好緊,之後臨考果個星期先放鬆佢地,我對仔女話,考試果個星期,操一陣就比佢地玩一陣,呢方便我又覺得佢地,足小朋友心理足得唔錯。其實我老公開頭都話佢地痴線,炸哂型,不過成績出咗我老公都無聲出。
不過默書佢地做得幾好,佢地好早就安排預默,所以我對小朋友,默書分數幾好,以往我個囡囡通常都係課文及課外題攞唔到分,但跟咗佢地後,課外題而家每次都攞到七八成分數。
所以嚟緊我個妹,都會入去試下。

hoimaho  THX  發表於 12-8-27 08:41

我小朋友一直都用同一間補習社,成績亦不錯,今年小五想睇下有冇辨法可以再推上少少,想轉這間補習社,因為覚得佢會多d名校券,你們有什麼意見呢?

Tiff媽咪 發表於 12-8-26 23:17
我小朋友一直都用同一間補習社,成績亦不錯,今年小五想睇下有冇辨法可以再推上少少,想轉這間補習社,因為 ...
其實我唔建議轉,因為妳都話佢係呢間無問題,無必要轉間新的,轉咗後唔得又返轉頭,咁佢係唔係一定有位比你呢個都係考慮因素之一。不如你同本身果間傾點幫手仲好,因為我果間會定時搵我商量下點幫點行。