用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 陳智思妻任校監小學 推「滲透式」國民教育 ...
樓主: awah112
go

陳智思妻任校監小學 推「滲透式」國民教育 [複製鏈接]

我都覺得呢間學校幾「騎呢」。

個大仔讀過主流學校,唔啱之後轉去自然學校,一年後索性自己搞一間只有兩個學生嘅學校,但一年後又轉去讀主流嘅國際學校。佢哋係 train 緊個仔嘅適應能力定想點?

舊年得兩個學生,請咗五、六個老師返嚟,今年又因為市場需要,招咗三、四個有學障嘅小朋友。咁係唔係繼續由呢五、六個老師嚟教,定係換咗啲/加咗啲識教學障嘅老師呢?

回復 ghostbuster2000 的帖子

她在電視承認因為不懂正體字,所以用簡體字。
因為不懂公民教育,所以用國民教育。

因為不能,........ 所以.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:佢地強調小班教學,+對有學障的學生來說應該

原帖由 小米米 於 12-08-11 發表
佢地強調小班教學, 對有學障的學生來說應該較好,不過,課程設計是否真的合這類學生, 我有保留。
另,他們是教 ...
認同

Jeffrey 仔仔[img align=left]http://images.snapfish.com/34375%3C%3A323232%7Ffp63%3Dot%3E232%3C%3D%3A%3B%3A%3D%3A5%3A%3DXROQDF%3E232383%3B547977ot1lsi[/img]

ANChan59 發表於 12-8-13 19:13
回復 ghostbuster2000 的帖子
她在電視承認因為不懂正體字,所以用簡體字。
因為不懂公民教育,所以用國民教育。
因為不能,........ 所以.....

她是校監,根本不用教書喎 .....

cellon 發表於 12-8-14 22:45
她是校監,根本不用教書喎 .....
May be you are right.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

究竟有無人去實地睇過間學校同設施?師資如何?有理念是好的,但能否實行又是另一回事。我擔心的是將來如何銜接中學課程,如果沒錢升讀國際學校,前路會如何?一個閉門造出來的理想,只待有錢人才可實踐吧!

那麼時間與金錢都白費?最可憐的是升學的希望都泡湯!
只能自求多福好了

回復 longandhong 的帖子

開學後睇家長反應就知龍與鳯啦!

awah112 發表於 12-8-17 22:28
---有錢可以去外國讀書,如果沒錢,只可以行穩陣既路.

教育界:學童貧富早註定
個社會分化成咁,如何得以和諧? 著實替那些環境較差的小朋友感到不平!

回覆:ghostbuster2000 的帖子

佢太太係新加坡人,佢自己到底是泰國人,定係美國人,定係特區中國公民?

回覆:awah112 的帖子

一個美國人,或泰國人,或新加坡人,對美國政治冇興趣,唔緊要,但真唔希望佢對香港政治有興趣。

CHAN-2 發表於 12-8-19 21:37
一個美國人,或泰國人,或新加坡人,對美國政治冇興趣,唔緊要,但真唔希望佢對香港政治有興趣。

...

他不單有興趣,更很有野心, 此君很有機會成為特首,俾多十年佢, 慢慢建立自己的實力。

引用:一個美國人,或泰國人,或新加坡人,對美國

原帖由 CHAN-2 於 12-08-19 發表

...
佢奌會無興趣呢?無就唔會攬咁多公職晌身啦!最緊要就係佢有幾多心為港為民啫。放棄國籍無非為以後仕途鋪路而已。

‹ 上一主題|下一主題