用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: unicorntwon
go

delete [複製鏈接]

LittleButter 發表於 12-8-8 22:58
請問是哪三間?咁早就可以報名?

我報左 Kowloon PIPS,  Kingston & Anfield 的 K1
另外Tutor Time 的 K1作後備 (今年的11月會插N班)。

My girl is a small b and was born in Nov.  plan to start K1 as a small b since i want her to have a chance to repeat P1 if she is not accepted by a good primary school in 1st round.

引用:+本帖最後由+yfchoy+於+12-8-9+10:42+編輯+

原帖由 yfchoy 於 12-08-09 發表

樓主其實明知小朋友是細b,學習和自理方面喺面試時一定會比下 ...
「小朋友教得情緒很好,很有紀律」。好羨慕你個b咁乖,我個b紀律差,現在先俾心機管好佢紀律。

引用:回復+unicorntwon+的帖子 囡囡讀pn+目的係

原帖由 Doris_Ray 於 12-08-07 發表
回復 unicorntwon 的帖子

囡囡讀pn 目的係學習自理和群體生活,我沒有期望她在pn 可學到什麼,因為ABC,12 ...
Doris_Ray,你個b好叻識自己睇書。

回復 winnietingting 的帖子

winnietingting  囡囡未睇得明,只係定時要我和爸爸陪佢睇,但簡單的圖畫和單字,已學會一些。
為咗預備k1 interview,而家同佢練習簡單對答。

引用:回復+winnietingting+的帖子 winnietingti

原帖由 Doris_Ray 於 12-08-09 發表

winnietingting  囡囡未睇得明,只係定時要我和爸爸陪佢睇,但簡單的圖畫和單 ...
加油!現在我就主力train我囡囡紀律和禮貌。希望大家都入到心儀kg.

加油呀 ! 你bb幾大 ? 會唔會返pn? 我囡囡11月才開學

winnietingting 發表於 12-8-9 12:49
「小朋友教得情緒很好,很有紀律」。好羨慕你個b咁乖,我個b紀律差,現在先俾心機管好佢紀律。

...

bb紀律差唔好怕,一於同佢對抗到底,囡囡差不多到 trouble two 時候時可能俾爸爸有幾次罰得好甘所以連 trouble two 氣候未成形已經打沈咗,冇乜反叛行為。要佢知道父母才有話事權,小朋友要聽話,否則冇人錫。

另外多謝稱讚,其實囡囡越大返而開始有自己主見,反而有些事會倒退。紀律不敢說很好,現在仍要次提佢叫人食飯、早抖,有時叫佢都唔應(尤其是睇緊電視既時候)。情緒方面,算我好彩,囡囡都算落天,好快會冇事。所以點解會話每個階段要用唔同方法對付小朋友。以前我唔覺管得嚴,但跟別人外出有比較下其實都發現自己管得很緊。如外出食飯,我唔俾佢落地周圍行去同人玩,就算玩只可喺枱面玩。可能自小都喺咁,所以囡囡唔會好反抗,問過唔俾落就唔再問,行街一定要拖住唔俾自己行(除咗我話俾佢自己行)。見到玩具話好靚、想買,我會問點解要買,俾唔到理由唔會買(當然有時亦會自動買俾佢)。久而久之,佢知道唔喺扭就有得買(喺街扭計會被罰得好慘),喺玩具店由得佢點吓,排隊玩下遊戲機便算。當然亦因為是我和c6湊佢,冇其他人阻撓成效才大(老人家們冇代湊囡囡,冇得寵壞。)之前食飯餐餐俾我話,搞到俾c6話我係"Control-holic",唔小心跌粒飯都被罵。試過係學校倒番食物而喊,跟住我都收歛咗,但現在又開始古零精怪。又要開始諗辦法治佢!

引用:+本帖最後由+yfchoy+於+12-8-9+15:14+編輯+

原帖由 yfchoy 於 12-08-09 發表
好有用的分享。我囡囡今個月尾兩歳。我囡囡之前行街唔俾我地拖,飲茶坐唔定,仲搶人玩具。經過我們一輪嚴格管教後,有明顯改善,現在繼續嚴管,不敢放慢。

引用:回復+winnietingting+的帖子 加油呀+!+你b

原帖由 Doris_Ray 於 12-08-09 發表

加油呀 ! 你bb幾大 ? 會唔會返pn? 我囡囡11月才開學
我囡囡下個月(9月)會返think.  如果冇kg收,都係會讀York. 希望可再改善佢紀律啦。 大家加油。

呵呵,有機會做同學仔呀。

‹ 上一主題|下一主題