用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可唔可以講下新舊華德比較?
go

可唔可以講下新舊華德比較? [複製鏈接]

例如:成績、功課、活動、老師、升中派位.....等等
   3    0    0    0

舊華德傳統教學, 新華德活動教學
舊華德超谷, 新華德一般谷
舊華德數學超勁, 新華德視藝優勝
派位兩間差唔多, 舊華德好小小小小
兩間學校老師都好, 但新華德女老師較端莊
舊華德校長好進取, 新華德校長平易近人
舊華德校舍等如大陸賓館, 新華德係五星級酒店
兩間都是小班教學, 雙班主任制, 好似都係普教中

hayley1328  真係好詳盡, 謝謝  發表於 12-8-27 18:08
yee8001   Thank you!  發表於 12-8-7 16:47

好詳細!!

回覆:amybaby 的帖子

可以去睇uncledos website 有更詳細資料

回復 little_yolky 的帖子

請問你早前提及新華德不算太谷,是與舊華德比較,還是跟41網的小學比較呢?聽講佢地測驗要測成2個星期,真的嗎?
這所學校是活動教學,在教學上是否真的很活呢?我的孩子是一個不太喜歡做功課,而很喜歡探究的學生,請問這所學校適合佢嗎?THX

vanifU 發表於 12-8-7 23:49

請問你早前提及新華德不算太谷,是與舊華德比較,還是跟41網的小學比較呢?聽講佢 ...

1. 不是"不算太谷", 是一般谷, 程度有點不一樣。當然是跟舊華德比較。
2. 官津學校唔好寄望有幾活動, 因為要保障學生成績, 測驗測兩個禮拜no big deal, 只要學生自覺學習。學生唔自覺, 去到邊度都死
3. 如要入官津, 就一定要學生自己遷就教育制度了。

不過, 不要太擔心, 因為新舊華德小一都是小班及雙班主任制, 所以有honey moon期讓學生適應。只是, 要注意, 舊華德數學是教快一個學期, 小一要識乘數表。

噉想問下新華德同一般小學的程度係咪無分別呢?係咪同舊華德比係唔谷,但唔谷得嚟又會唔會比出面的小學相若,因為我又驚在學術上太活動的,會唔會唔夠人好呢?係咪又要自己去谷呢?

amybaby 發表於 12-8-9 09:57
噉想問下新華德同一般小學的程度係咪無分別呢?係咪同舊華德比係唔谷,但唔谷得嚟又會唔會比出面的小學相若 ...
就算同舊華德比, 都唔可以用 "唔谷" 嚟形容, 只可以說舊華德=超谷, 新華德=谷。你試想, 測驗測成兩個禮拜, 有幾閒呢。其實响得41網的官津學校, 有咩可能唔谷, 分別是老師谷得嚟會睇住你, 成績差的會照顧吓你, 唔會只為學校攞奬就唔理學生老師上堂走咗去帶隊等等。我個人認為作為一間小學, 新華德比較合理。因為舊華德一刀切數學教快一個學期, 學生又唔係話個個咁標青, 咁對中等或以下的學生好唔公平。小一就是小一, 小二就是小二, 如果本身孩子是資優, 就是special needs, 學校應個別處理, 唔係要全部人去就佢哋一小撮。唔好以為學校教得快, 教得多, 中庸可以變天才, 小學係得六年就六年, 這方面教多了, 那方面就要比人少了。至於是哪方面, 大家家長一定要到學校參觀, 親身感受一下。

BTW, 我不是說舊華德的學生不好, 他們也是很優秀, 上學很快樂的, 因為兩間學校的老師也是很不錯, 很有heart的。

多謝你呀!我對呢間學校都了解咗呀!

請問舊華德有冇精英班?

little_yolky  咁就真係唔知道了。  發表於 12-8-10 10:04

回覆:yee8001 的帖子

五六年級有精英,以英文成績分班。

噉係咪新華德1-6年級都無分精英班呢?

回復 amybaby 的帖子

請問華德唔知係咪跟小一新生預備班分組名單分班呢?

{:1_1:}謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題