用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否間間中學都有攪 【Bridging Course】來函接 P6-S1 ...
go

是否間間中學都有攪 【Bridging Course】來函接 P6-S1 ???? [複製鏈接]

雖然要比錢, 不平, 接近一千, 但係攪得唔錯。

(1) meeting friends
(2) 老師學生常用語 (in English)
(3) 中常用語 (in English)
(4) 數常用語 (in English)
(5) 科學常用語 (in English)

除了第一項 meeting friends, 其他可以不用上堂, 睇翻 notes 就可以。

0    0    0    0

大部份中學都有,但多數都自己老師教,唔會另外收錢.

我仔個間返5天半日.唔洗錢.

杰杰媽媽 發表於 12-8-6 21:00

我仔個間返5天半日.唔洗錢. ...

你算好彩就真,好多都外判,要收錢,不過就有平有貴。如果自己老師教都好,可以早些互相瞭解,等老師知道同學的程度去到邊。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 杰杰媽媽 的帖子

不過可能會打亂d家長和小朋友的旅行計劃就真!

orangebb  我就係呀!  旅行日期一改再改, 先就派到位嗰間, 點知叩門成功, 又改就成功嗰間, 結果改期用咗幾千元......(傷......)  發表於 12-8-8 11:08
杰杰媽媽  我冇所謂,都冇諗過去玩,而且可以等佢早D行熟左學校環境   發表於 12-8-6 22:23
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:是否間間中學都有攪 【Bridging Course】來函接 P6-S1

我地都有好似樓主所講的內容;一共要上三個星期的半天,同真正返學無咩分別、日日有功課;每星期有小測(除了暑期作業,係完全免費。

heiB  Agreed! GOOD ARRANGEMENT! 我仔學校分二次,一次五天,另一次三天。  發表於 12-8-7 12:33
kswiss  好呀! GOOD ARRANGEMENT!  發表於 12-8-7 00:19
杰杰媽媽  嘩,返足成個月咁制  發表於 12-8-6 22:24

杰杰媽媽 發表於 12-8-6 21:00

我仔個間返5天半日.唔洗錢. ...

Mine, we need to pay for the bridging course

阿女學校都係外判,返7日每天5.5小時包中英數,$1,300 (還末開始上課)。 一早聽聞很多中學有bridging course,又怕派得唔好要撲學校,今個暑期旅行提早在復活節(最後一次呈分試後) 舉行。

大仔學校有,係請d中七的哥哥姐姐來教,有埋notes ;
以為細仔學校都會有,今年冇做安排,點知只有最後五日,
所以里個暑假開心死佢,咩都唔使做,真係玩.

引用:回復+杰杰媽媽+的帖子 不過可能會打亂d家

原帖由 ohnono 於 12-08-06 發表
回復 杰杰媽媽 的帖子

不過可能會打亂d家長和小朋友的旅行計劃就真!
我仔咪要請假囉,5堂返得1堂

醒目開學勳章 王國長老

我地無, 不過有作業要做(小學有一堆, 中學又有一堆, 我女咋晒型), 同埋有抄到d vocab database等學生可以熟悉下d常用vocab (講出黎失禮, 隻手指唔work, 到今日我都未抄到手)

Charlotte mom, 我個囡是外來中一生, 剛做完學校派的暑期功課, 諗住今日開隻手指睇下有咩vocab學, 跟足張instruction做去到step 5, 是但humanities, science, mathematics 其中一科, 完成step 5諗住去step 6, 但係都揾唔到"add vocab (6)" 個制, 所以做唔到"download vocab to practice list"個步驟, 請指教!

Charlotte mom, 不用麻煩您了, 因為我老公已經把問題解決了, 謝謝!

我仔剛過去兩星期上了共10天,每天9-12,中/英/數/通識(校內老師教)/特別活動,每天3節,還要背默,費用全免

醒目開學勳章

我女間學校由7/8 - 27/8 都要返學, 妳地d仔女返咁小日數......
我女學校頭1個星期講校規/聽講座/師兄師姐分享.....
第2同第3個星期會有外籍老師同佢地補英文(唔駛$)....
其實我地一早已book左機票/酒店7月去玩, 好好彩唔駛改行程...

回覆:是否間間中學都有攪 【Bridging Course】來函接 P6-S1 ????

我亞女間直資有bridging course, 10 days 左右,吾駛錢,都係由現有中學教師教。除左暑期功課,日日差不多英文作文。IS 都有功課。

醒目開學勳章

我仔個間返10日.唔洗錢, 自己中學教師教番
‹ 上一主題|下一主題